Linkuri accesibilitate

Cum a devenit Marea Caspică un câmp de luptă


Oameni pe o plajă din Kaspiisk, la malul Mării Caspice, în iulie 2023.
Oameni pe o plajă din Kaspiisk, la malul Mării Caspice, în iulie 2023.

Armata rusă este acuzată că lansează rachete împotriva Ucrainei dinspre Marea Caspică, lucru care îi provoacă daune ecologice celui mai mare lac din lume. Acestea se adaugă costului uman și material al invaziei la scară largă a Moscovei.

Forțele militare ruse din Marea Caspică și din jurul acesteia par să tragă în Ucraina - cu un impact încă nemăsurat asupra mediului din zonă. Atacurile cu rachete duc la decese și distrugeri de nedescris în locurile în care ajung.

Oficialii ucraineni au raportat că avioanele rusești au început să tragă cu rachete dinspre această mare, încă din primele zile ale invaziei la scară largă a Moscovei, în 2022, și că acest lucru s-a repetat de atunci.

Locuitorii de pe malul Mării Caspice au vorbite despre astfel de lansări de rachete, iar într-unul dintre cazuri un localnic a postat un videoclip care ar înfățișa lansarea unei rachete de croazieră Kalibr.

Unii localnici au declarat că activitatea militară provoacă poluare și sunt jurnaliști care sugerează o legătură între atacuri și dispariția focilor din Marea Caspică.

Nave ale Flotei Caspice a Rusiei în timpul unui exercițiu militar, aprilie 2021.
Nave ale Flotei Caspice a Rusiei în timpul unui exercițiu militar, aprilie 2021.

Rusia nu a confirmat că folosește Marea Caspică pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei, dar nu a fost întotdeauna atât de ascunsă. În octombrie 2015, presa oficială rusă l-a citat pe ministrul rus al Apărării de atunci, Serghei Șoigu, care spunea că Flota Mării Caspice a lovit ținte din Siria folosind rachete Kalibr. O informație asemănătoare a fost publicată în anul următor.

Atacurile raportate începând cu 2022 au provenit în principal de la bombardierele care navigau deasupra Mării Caspice, lansând rachete de croazieră X-55.

Este posibil ca Flota Caspică să fi tras rachete Kalibr, dar forțele armate ucrainene afirmă cu nu au dovezi clare.

O înregistrare postată în iunie pe rețelele sociale de pescarii din zonă arată două rachete. Tiparul de zbor seamănă mai mult cu cel al unei Kalibr decât cu cel al unei rachete de croazieră lansate din aer.

Însă preocupările localnicilor cu privire la impactul asupra mediului al flotei ruse din Marea Caspică au fost semnalate de dinaintea invaziei la scară largă.

Moscova construia la Kaspiisk, în Daghestan, o nouă bază pentru flota ei, iar în iunie 2020 a organizat acolo o paradă a navelor.

Un localnic a declarat pentru RFE/RL că în urma evenimentului, care are loc anual de atunci, marea rămâne acoperită cu petrol, iar la țărm apar grămezi de peșți morți.

„Acum aproximativ 30 de ani, marea era plină de viață. Acum nu mai este. Vara am înotat până la nave și am văzut ce se întâmplă. Flota Caspică este unul dintre factori”, a spus el.

Țărm la Marea Caspică, iulie 2023.
Țărm la Marea Caspică, iulie 2023.

RFE/RL a fost declarată „organizație indezirabilă” de către Moscova, astfel încât numele bărbatului nu poate fi dezvăluit. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, bărbatul riscă să ajungă la închisoare.

O femeie din zonă, care trebuie și ea să rămână anonimă, spune că acum nouă ani s-a mutat în Kaspiisk din capitala regională, Makacikala, cu speranța că apa va fi mai curată.

Situația „s-a schimbat mult” în acest timp, spune femeia, care descrie impactul paradei navale anuale.

„[Navele] nu sunt în port, sunt ancorate în larg. Ele ard combustibil non-stop, e un zgomot constant al motoarelor și evident că toate emisiile ajung în mare”, afirmă ea.

„Apoi navele încep să tragă. Atmosfera e teribilă. Mirosul de ars intră, chiar și prin ferestrele închise... este imposibil să respiri.”

Președintele rus Vladimir Putin (al treilea din dreapta față) trece pe lângă navele militare din Flota Caspică în Portul Astrahan, la aproximativ 1.280 km sud-est de Moscova, aprilie 2002.
Președintele rus Vladimir Putin (al treilea din dreapta față) trece pe lângă navele militare din Flota Caspică în Portul Astrahan, la aproximativ 1.280 km sud-est de Moscova, aprilie 2002.

Flota rusă organizează, de asemenea, exerciții în fiecare an, în septembrie. În 2024, au fost implicate peste 30 de nave.

Exercițiile au loc în largul mării, dar sursele noastre ne-au spus că pe țărm se acumulează pești morți și depozite de combustibil.

Jurnaliștii asociază atât exercițiile, cât și activitatea efectivă de luptă cu poluarea și posibila moarte în masă a focilor.

Atât rachetele de croazieră Kalibr, cât și X-55 utilizează combustibil toxic pentru rachete, care se poate vărsa în mare.

Însă nu au fost colectate deocamdată date științifice independente în Marea Caspică pentru a evalua impactul activităților militare ale Rusiei asupra mediului înconjurător.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG