Linkuri accesibilitate

Cum a lansat Israelul cel mai rapid proces de vaccinare Covid din lume?


Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu

Pe măsură ce Marea Britanie aprobă vaccinul Oxford University / AstraZeneca Covid, cel mai recent vaccin care a obținut aprobarea, un efort global de vaccinare a miliarde de oameni prinde avânt.

Guvernele din întreaga lume se uită la Israel cum merge pe repede înainte, într-un impuls extrem de ambițios privind vaccinarea.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, se așteaptă ca țara de 9 milioane să fi vaccinat deja peste 10% din populația sa, cu mult mai mult decât, de exemplu, Marea Britanie, care a început vaccinarea cu aproape două săptămâni mai devreme, scrie The Guardian.

Care este calendarul Israelului?

Premierul Benjamin Netanyahu le-a promis israelienilor că țara lor va fi prima care „va ieși” din pandemie și le-a cerut cetățenilor săi să coopereze.

Cu un ritm de vaccinare de 7 zile din 7, timp de 24 de ore pe zi, angajații din sănătate administrează prima doză a vaccinului Pfizer/BioNTech la o rată de 150.000 de oameni pe zi - aproape 2% din populație zilnic.

Persoanele de peste 60 de ani, lucrătorii din domeniul sănătății, îngrijitorii și persoanele cu risc crescut au prioritate.

Mass-media locală a anunțat că au fost încheiate acorduri cu Pfizer și Moderna pentru a procura încă câteva milioane de doze pentru începutul anului 2021, esențial pentru ca vaccinarea să mențină ritmul.

Cum a realizat Israelul cel mai rapid proces de vaccinare din lume?

Israelul are unele avantaje naturale, fiind o țară relativ mică, atât din punct de vedere geografic, cât și al populației. Totuși, multe alte țări au aceleași caracteristici, nu și aceleași performanțe în materie de vaccinare anti-Covid.

Succesul inițial al Israelului este, de asemenea, atribuit sistemului său de sănătate, care datează dinainte chiar de crearea statului și care este aproape complet digitalizat.

Toți cetățenii săi de peste 18 ani sunt obligați să se înregistreze la agențiile de asigurări guvernamentale, iar medicii militari au fost chemați și ei să ajute.

În tandem, guvernul a lansat o campanie puternică împotriva dezinformării antivacciniștilor.

Ministerul justiției a solicitat cu succes Facebook să elimine patru grupuri care au publicat „conținut conceput pentru a induce în eroare despre vaccinurile împotriva coronavirusului”.

Cetățenii sunt, de asemenea, încurajați să se vaccineze de către oficialii care vorbesc despre perspectiva unui „pașaport verde”, un document care ar permite persoanelor vaccinate să mănânce în restaurante, să călătorească liber și să fie scutite de carantină.

Cu toate acestea, deoarece nu există dovezi că vaccinurile reduc transmiterea, ideea a fost întâmpinată cu scepticism.

Există o dimensiune politică a vaccinării?

Da, una imensă. Israelul organizează pe 23 martie alegeri parlamentare anticipate, al patrulea scrutin în ultimii doi ani, din cauza disensiunilor din coaliția de guvernare, care au culminat cu imposibilitatea adoptării bugetului de stat. Netanyahu îi oferă astfel primului ministru un stimulent masiv pentru a readuce Israelul într-o stare de relativă normalitate în următoarele trei luni, ca să poată revendica apoi creditul corespunzător pentru redobândirea sa.

La începutul acestei luni, după ce Pfizer a publicat rezultate preliminare pozitive, Netanyahu a spus că a lucrat „non-stop” pentru a încheia un acord, inclusiv efectuarea de apeluri către CEO-ul companiei la ora 02.00 noaptea.

Mulți israelieni au fost dezamăgiți de răspunsul guvernului lor la criza de până acum. Țara se află pentru a treia oară în carantină, iar autoritățile sunt acuzate că au ratat șansa de a menține rata infectărilor scăzută.

Dar palestinienii?

Milioane de palestinieni care trăiesc sub controlul israelian în Cisiordania ocupată și Gaza nu sunt incluși în acțiunile de vaccinare, ceea ce duce la acuzații privitoare la obligațiile morale, umanitare și legale.

În timp ce coloniștii israelieni care trăiesc în Cisiordania sunt deja vaccinați, palestinienii din jurul lor ar putea fi nevoiți să aștepte luni de zile până să le vină rândul.

Oficialii palestinieni speră să obțină ceva măcar printr-un parteneriat condus de Organizația Mondială a Sănătății, numit COVAX.

Cu toate acestea, Gerald Rockenschaub, șeful biroului OMS Ierusalim, a anunțat deja că mai „devreme de jumătatea anului 2021” aceste vaccinuri nu vor fi disponibile pentru distribuirea lor în teritoriile palestiniene.

Oficialii israelieni au sugerat că ar putea oferi vaccinurile în plus palestinienilor, dar că Autoritatea Palestiniană nu a cerut oficial ajutor.

Gisha, un grup pentru drepturile israeliene, a declarat că cooperarea dintre autoritățile palestiniene și comunitatea internațională „nu absolvă Israelul de responsabilitatea sa față de palestinienii aflați sub ocupație”.

Disparitatea nu reprezintă doar un microcosmos puternic a ceea ce se întâmplă la nivel global - cu țări mai bogate și mai puternice care trebuie vaccinate mai întâi - dar ar putea afecta și capacitatea Israelului de a ieși din pandemie.

Mii de palestinieni din Cisiordania lucrează în Israel și în așezările evreiești, încetinind astfel calea țării către imunizarea de grup.

Există și alte țări care fac progrese rapide?

Bahrain, o țară din Golf, cu o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori, se află pe locul doi, 3% din populația sa primind deja o doză de vaccin.

Alte state mici și bogate din regiune, cum ar fi Kuweitul, ar putea, în curând, să ajungă din urmă cu Israelul.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG