Linkuri accesibilitate

Cum a obținut Ludovic Orban unanimitatea în PNL datorită strategiei USR-PLUS


Ludovic Orban, președintele PNL, și Dan Barna, președintele USR

Negocierile pentru formarea Guvernului au scos la iveală primele fisuri în interiorul PNL, iar Ludovic Orban a trebuit să adune în jurul său partidul pentru formarea majorității de guvernare. Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că un rol esențial în obținerea „unanimității” de miercuri seara l-a avut atacul declanșat dinspre USR-PLUS. Ședința liberalilor s-a transformat într-una în care s-a vorbit despre unitate, iar atacurile la adresa viitorilor parteneri de guvernare nu au lipsit.

În mai puțin de douăzeci și patru de ore după ce a avut de înfruntat opoziția deschisă a unor colegi, Ludovic Orban a reușit să strângă partidul în jurul său. Surse din PNL precizează că acest lucru nu este pe termen lung, dar strategia USR-PLUS i-a forțat să acționeze astfel.

Robert Sighiartău și Rareș Bogdan s-au numărat marți seara printre cei care au contestat politica dusă în ultima vreme de Ludovic Orban în fruntea Guvernului și partidului. În ședința Biroului Politic Național, situația s-a schimbat radical în favoarea lui Ludovic Orban.

Cu câteva ore înainte de ședință, exista un grup în partid care discuta cum să îi ceară lui Ludovic Orban să facă un pas în spate. Este grupul care crede că Ludovic Orban trebuia să își dea demisia din fruntea PNL după ce a pierdut alegerile în fața PSD. Acest grup dorea ca Ludovic Orban să renunțe la poziția de forță pentru a se impune premier sau președintele Camerei Deputaților”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PNL.

Un moment important al zilei l-a constituit ieșirea președintelui Iohannis, care a repetat de câteva ori că Ludovic Orban poate ajunge premier „dacă” are sprijinul celorlalți parteneri de coaliție.

Surpriza pentru liberali a venit din partea USR-PLUS care a transmis un comunicat prin care anunțat că nu îl pot susține pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. Poziția USR-PLUS la o oră după afirmațiile președintelui Iohannis.

Acel comunicat a fost o mare, mare greșeală din partea lor. Tot partidul a reacționat imediat și s-a strâns în jurul lui Ludovic Orban. Cum să te duci la ședință și să spui că USR-PLUS are dreptate și că Orban trebuie să plece? Toți cei care au avut ceva în gând împotriva lui Orban, au renunțat imediat și au venit lângă el”, au dezvăluit surse din conducerea PNL.

În ședința Biroului Permanent Național, ținta atacurilor nu a mai fost Ludovic Orban, ci chiar USR-PLUS. Rareș Bogdan a vorbit despre unitatea PNL, iar Robert Sighiartău, care avusese un schimb de replici cu o seară înainte cu președintele partidului, și-a nuanțat poziția și a afirmat că a fost doar un punct de vedere și că îl susține pe Ludovic Orban.

Din acel moment, întreaga discuție s-a concentrat pe atacurile la adresa celor din USR-PLUS.

Rând pe rând au început să vorbească Florin Roman, Gigel Știrbu, Dan Motreanu și alți lideri de organizație, toți acuzând jocurile pe care le fac cei de la USR-PLUS și că PNL nu ar trebui să cedeze în fața acestora. Cei care au luat cuvântul au precizat că USR-PLUS nu are dreptul să se opună propunerilor făcute de PNL pentru anumite poziții. Unii au spus că dacă PNL ar riposta ar trebui să nu accepte ca Dacian Cioloș sau Dan Barna să primească vreo funcție”, au afirmat surse prezenta la ședința Biroului Politic Național.

Potrivit acestora, mesajele de iritare la adresa USR-PLUS au venit și din teritoriu, liberalii fiind nemulțumiți de modul agresiv de comunicare al posibililor parteneri de guvernare.

Ludovic Orban a luat cuvântul și le-a transmis colegilor că a încercat toate variantele posibile cu cei de la USR-PLUS, că i-a întrebat ce doresc, dar că aceștia pun mereu noi condiții.

Nu înțelegem ce și-au închipuit cei de la USR-PLUS, că le punem pe tavă capul lui Ludovic Orban? Se vede că nu au experiență politică dacă au ieșit public să își anunțe pretențiile. Nici un partid nu reacționează așa”, a explicat un alt lider de organizație.

Cu toate acestea, există voci în PNL care spun că Ludovic Orban nu va mai putea rămâne mult timp în fruntea partidului.

Guvernul care se va constitui are șanse mici să reziste mai mult de jumătate de an sau un an. Ludovic Orban nu se află într-o poziție de forță, el știe că joacă totul acum și că la anul s-ar putea să plece din fruntea PNL. De aceea nici nu a făcut analiza privind scorul obținut de anumite filiale care îi sunt fidele, deoarece are nevoie de ei la Congresul de anul viitor”, a spus un lider de organizație PNL.

Dan Barna și Ludovic Orban își joacă cartea pentru Congresele din USR-PLUS și PNL cu ocazia negocierilor pentru formarea guvernului.

Liderul USR a dorit funcția de președinte al Camerei, dar a renunțat la ea doar când a apărut o presiune media că negocierile sunt blocate din cauza sa. Poziția sa s-ar putea schimba dacă funcția de premier revine PNL, iar USR primește șefia Camerei.

Astfel, în lupta pentru putere internă, dar și pentru formarea majorității, liberalii și cei din USR-PLUS au pus pe masă două variante de lucru înaintea întâlnirii față în față.

PNL merge cu tandemul Ludovic Orban – premier și Florin Cîțu pentru funcția de președinte al Senatului, ca primă variantă de lucru, iar alternativa este Florin Cîțu – premier, iar Ludovic Orban să ocupe poziția de președinte al Camerei Deputaților.

USR-PLUS are o altă ofertă pentru cei de la PNL: Florin Cîțu – premier, iar președinția Camerei să revină USR-PLUS sau Dacian Cioloș să fie nominalizat premier și PNL să preia șefia Camerei Deputaților și a Senatului.

Un rol-cheie îl va avea însă președintele Iohannis, cel care a dorit să impună, fără succes, soluția premierului Nicolae Ciucă. Șeful statului a precizat că nu se va implica în această perioadă a negocierilor între PNL și USR-PLUS, dar, dacă aceștia nu vor ajunge la o soluție, o va face.

Orban și Barna ajung la un compromis sau acceptă ce le propune Iohannis. Nu se pot juca la infinit, deja oamenii sunt nemulțumiți. Iohannis îl poate impune pe Ciucă și gata”, a fost poziția unui membru BPN al PNL.

Negocierile pentru formarea majorității vor continua astăzi, după ce PNL s-a clasat pe locul al doilea la alegerile parlamentare, iar USR-PLUS s-a situat pe al treilea loc. UDMR este partenerul cu care viitoare majoritate poate atinge pragul de 50%, dar și cu ajutorul minorităților naționale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG