Președintele Klaus Iohannis a cerut miercuri ca partidele să se înțeleagă asupra unui nume pe care să îl propună ca prim-ministru al viitorului guvern. El a arătat că va accepta și numirea lui Ludovic Orban, dar și a lui Florin Cîțu.
"Trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele. Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru dreapta și să vina cu o propunere. Asta aștept eu, ca președinte, să se înțeleagă și să îmi propună un nume", a spus președintele.
Președintele a preferat să nu încline balanța în scandalul din interiorul PNL spunând că l-ar accepta și pe Florin Cîțu și pe Ludovic Orban, dacă sunt susținuți de coaliție.
"Dacă îmi vin cu o propunere, o voi accepta. Că este Orban, îl accept. Că este Cîțu, îl accept”, a afirmat Klaus Iohannis.
Florin Cîțu a fost votat în biroul permanent al PNL drept propunere pentru funcția de prim-ministru, dar Ludovic Orban își dorește acum nominalizarea după ce negocierile cu USR-PLUS și UDMR s-au blocat la numele viitorului președinte al Camerei Deputaților, funcție râvnită și de Ludovic Orban și de Dan Barna.
Marți, copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, a spus indirect pe Facebook că nu este de acord cu varianta liberalilor de a-l propune pe Ludovic Orban în funcția de premier, arătând că vrea "un nou început pentru România".
La insistențele jurnaliștilor, Klaus Iohannis a arătat că îl va numi din nou premier pe Ludovic Orban, în ciuda demisiei de după alegerile parlamentare.
”Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez”, a precizat șeful statului.
Președintele Iohannis a lăudat decizia lui Orban de a demisiona imediat după rezultatele alegerilor parlamentare.
”Un gest corect și absolut onorabil în condițiile în care PNL a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi. Mi-a spus înainte să își dea demisia”, a explicat el.
Chestionat privind o susținere pentru actualul premier interimar Nicolae Ciucă, Iohannis a refuzat un răspuns.
”În plină negociere, dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute”, a fost răspunsul președintelui.
De asemenea, președintele a spus că nu există șanse să avem un guvern instalat până la Crăciun.
”Optimal ar fi să fie instalat noul guvern imediat după Crăciun, dar negocierile sunt negocieri. Nu cred că este bine să îi împingem prea tare de la spate pentru a nu face greșelile care s-au mai făcut la negocieri și apoi să se rupă coaliția”, a subliniat el.
Întrebat despre posibila sa suspendare din funcție, variantă vehiculată de noul partid AUR, Iohannis a replicat: ”Suspendarea e o poveste cam fumată. AUR este o formațiune despre care nu se prea știe ce vrea și ce face în politică”.
Președintele statului a arătat că, deși PSD a obținut cele mai multe voturi, nu pot emite pretenții la guvernare pentru că nu are o alianță care să îi asigure majoritatea.
"PSD nu negociază cu nici un alt partid, sau nici un alt partid nu negociază cu PSD. PSD a câștigat cele mai multe voturi, dar asta nu înseamnă că pot emite pretenții pentru guvernare. Constituția e foarte clară, un partid are dreptul să formeze guvernul dacă are peste 50% din voturi”", a arătat Iohannis.
Negocierile pentru formarea coaliției majoritare și a viitorului guvern s-au blocat în disputa pentru conducerea Camerei Deputaților, pe care o revendică și PNL, și USR-PLUS. Din sursele Europei Libere negocierile nu au avansat nici marți, când a avut loc o întâlnire între liderii celor trei partide care vor să formeze guvernul și o alta la PNL.
Liberalii insistă în continuare pentru șefia Camerei Deputaților chiar și după ce Dan Barna a renunțat în favoarea lui Cătălin Drulă și nu vor să cedeze nici funcția de premier. Ludovic Orban a încercat la ședința de marți seară a PNL să obțină sprijin pentru a fi propunerea de premier. Discuțiile vor fi reluate miercuri.
Biroul Politic Național al PNL a fost convocat pentru ora 17.00, în sistem de videoconferință. BPN-ul este cel care votează numele susținut de liberali pentru funcția de premier, dar acest nume trebuie agreat și de USR-PLUS și UDMR.