Linkuri accesibilitate

Cum a reușit Finlanda să scadă cu 66% numărul avorturilor în rândul fetelor minore


Finlanda se numără printre țările cu cea mai redusă rată de graviditate în rândul minorelor.
Finlanda se numără printre țările cu cea mai redusă rată de graviditate în rândul minorelor.

Institutul Sănătății Publice din Finlanda (THL) a spus că între 2000 și 2023 s-a redus cu 66% numărul avorturilor în adolescență. Autoritățile de la Helsinki au explicat succesul prin oferirea gratuită a contraceptivelor și prin educația sexuală obligatorie în școală.

Finlanda a adoptat în 2022 inclusiv o lege de liberalizare a avorturilor, într-o vreme când ele au redevenit temă disputată în Europa, iar în SUA s-au introdus chiar restricții numite de critici „pași înapoi”, amintește Reuters.

Numărul avorturilor la femei sub 20 de ani a crescut în anii 1990 în Finlanda, iar țara nordică a reacționat la începutul anilor 2000 făcând pilula contraceptivă accesibilă fără prescripție medicală, de la vârsta de 15 ani, iar educația sexuală a devenit obligatorie în școli.

În prezent, o mare parte a mijloacelor contraceptive sunt gratuite pentru tinerii sub 25 de ani.

De asemenea, tinerii beneficiază gratuit de consiliere în domeniul contracepției.

„Putem spune că educația sexuală joacă un rol semnificativ”, a declarat profesorul Mika Gissler, reprezentant al Institutului Sănătății Publice (THL).

Reprezentantul THL a adăugat că accesul la mijloace de contracepție de la o vârstă timpurie este alt factor important al schimbării.

În baza legii din 2022, începând din septembrie 2023, în Finlanda, femeile nu mai trebuie să dea un motiv când aleg să facă avort, fiind de ajuns o solicitare în primele 12 săptămâni de sarcină.

Finlanda nu este singura țară nordică apreciată pentru progresele în domeniul contracepției. Potrivit unor statistici ale Parlamentului European, Finlanda este depășită la acest capitol de Suedia și Norvegia.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG