Linkuri accesibilitate

Cum a scăpat ministrul Orlando Teodorovici de confiscarea a 200.000 de euro


Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, a câștigat pe procedură o controversă legată de justificarea a 200.000 de euro. În primă instanță
Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, a câștigat pe procedură o controversă legată de justificarea a 200.000 de euro. În primă instanță

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a câștigat o primă dispută în instanță cu inspectorii ANI pe o chichiță procedurală, după ce un judecător a decis că nu a fost informat că i se verifică averea, fiind înștiințată doar fosta soție.

Curtea de Apel București a respins raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI), stabilind că actualul demnitar nu știa că i se verifică veniturile și cheltuielile, deci nu s-a putut apăra corespunzător. Asta, deși foștii soți Teodorovici dețin împreună, la opt ani de la divorț, patru terenuri și trei case de locuit în Capitală.

În iulie 2015, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța că urma că urma să sesizeze instanța de judecată după ce a descoperit că Florentina Costache, fostă Teodorovici, angajată a Ministerului Transporturilor, nu putea justifica 200.000 de euro, bani obținuți în perioada când a fost căsătorită cu Eugen Teodorovici.

Pe 29 octombrie 2012, ANI s-a sesizat din oficiu și constata că există o diferență de 722.230,92 de lei (aproximativ 204.241 de euro), între averea dobândită şi veniturile realizate de familia Teodorovici în perioada 2000 - 2012 de către Florentina Costache, fostă Teodorovici.

În timpul cercetărilor, Florentina Costache a fost informată de două ori că i se verifică veniturile și cheltuielile familiei din ultimii 12 ani, moment în care Costache a trimis către ANI o decizia a judecătoriei care atestă că aceasta a divorțat de Orlando Teodorovici în martie 2010.

Inspectorii au întocmit un raport care a fost trimis Comisiei de evaluare a Averilor din cadrul Curții de Apel București (CAB), raport din care reieșea că familia Teodorovici nu poate justifica puțin peste 200.000 de euro. În februarie 2016, Comisia a anulat raportul de verificare a averii deținute de Florentina Costache și Eugen Orlando Teodorovici pe motiv dreptul la apărare al ministrului în funcție i-a fost încălcat, fiind extinsă verificarea averii celui din urmă fără știrea sa.

Averi verificate la comun

În replică, ANI susține că nu trebuia informat și Eugen Teodorovici că i se verifică veniturile și cheltuielile, având în vedere că perioada analizată acoperea intervalul în care cei doi erau căsătoriți, fiind evaluate veniturile familiei, în ansamblu. Potrivit încheierii Curții de Apel București, care a respins raportul ANI, la momentul sesizării din oficiu, inspectorul care a făcut evaluarea familiei Teodorovici nu știa aceștia erau divortați.

Comisia a mai susținut că `era cel puțin rezonabil a se aprecia că de la data desfacerii căsătoriei persoanele evaluate nu au mai avut domiciliul comun în fapt, iar orice notificare adresată persoanei evaluată nu ajungea și la cunoștința fostului soț, desfacerea căsătoriei implicând și încetarea conviețuirii fosților soți și încetarea comunității de bunuri”, se arată în motivarea CAB.

Nu a făcut partajul de 9 ani

Cu alte cuvinte, spune instanța, din moment ce era divorțat de doi ani, Teodorovici nu avea de unde să știe că ANI îi verifică averea și nu s-a putut apăra corespunzător.

Raționamentul judecătorilor este contrazis de ultima declarație de avere a lui Orlando Teodorovici, în care se arată, negru pe alb, că acesta încă deține, împreună cu fosta soție, la 8 ani de la divorț, patru terenuri intravilane în Otopeni și București, precum și trei case de locuit în Capitală.

Și oficialii din ANI susțin că această interpretare a judecătorilor este o noutate, deoarece, deși au mai fost ridicate asemenea excepții în instanță, au câștigat de fiecare dată. ”Dacă un funcționar are trecută o casă pe numele copilului, ar trebui notificat și copilul că i se verifică averea? Legea spune clar, verificarea se face pentru veniturile obținute pe o anumită perioadă de timp de întrega familie, nu doar de un membru al ei”, ne-au declarat surse din cadrul Agenției.

Comisia de cercetare a averilor funcționează pe lângă fiecare curte de apel, este compusă din doi judecători și un procuror, desemnați pe o perioadă de 3 ani. Legea spune că această comisie trebuie să facă un raport în 90 de zile față de orice sesizare a ANI privind averile unor funcționari. În realitate, acest lucru durează, în medie, un an de zile.

Inspectorii ANI au atacat la Curtea de Apel București anularea raportului lor de către Comisia de Verificare a Averilor, însă judecătorul Georgian Davidoiu a respins acțiunea. În iulie 2019, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) i-a aprobat prelungirea delegării pentru șase luni în funcția de președinte al Secției a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal a CAB. Hotărârea nu este definitivă, așa că ANI a declarat recurs de la instanța supremă. Deși dosarul a fost înregistrat la secția de Contencios Administrativ și Fiscal a ÎCCJ pe data de 4 octombrie 2017, instanța a stabilit primul termen pentru judecata acestui proces abia pe 12 martie 2020.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG