Linkuri accesibilitate

Cum arată Johannis într-un fake news cu Juncker. Revista presei maghiare


Primul șef de guvern din Belarus Viachaslau Kebich(dreapta) și omologul său Viktor Chernomîrdin (stânga) în prima perioadă a anilor 90
Primul șef de guvern din Belarus Viachaslau Kebich(dreapta) și omologul său Viktor Chernomîrdin (stânga) în prima perioadă a anilor 90

Continuă șicanele Guvernului Orbán la adresa instituțiilor academice și comunității științifice din Ungaria. După măsurile luate împotriva la Universității Central-Europene (CEU) și a Academiei Ungare de Știință, urmează Muzeul de Științe Naturale.

CEVA NU SE PUPĂ // Plecând de la un afiș FIDESZ din campania electorală din 1990, în care Leonid Brejniev se sărută tovărășesc cu Erich Honecker, în contrast cu un cuplu de tineri care se sărută flancați de logourile tinerilor-democrați, Zsolt Bayer, realizatorul unui show cu public la HirTv, post național de știri, ajunge la o fotografie de azi, în care Jean-Claude Juncker se pupă cu un șef de stat din UE. Bayer spune în emisiune că nu își dă seama cine e respectivul șef de stat. Întâmplător, e chiar Klaus Johannis. Apoi, realizatorul tv compară cele două imagini și trage concluzia: „Nu s-a schimbat nimic. Tot ce s-a întâmplat în 30 de ani e că niște boșorogi cretini și dezgustători se mozolesc între ei.” Toate bune, doar că cea de a doua fotografie e binișor trucată, fabricată dintr-o celebră imagine AFP, cu Junker sărutându-l pe frunte pe subalternul său Frans Timmermans. Detaliile vizuale le găsiți în Magyar Narancs, săptămânalul care l-a prins pe Bayer cu mâța în sac. Dincolo de gafa jurnalistică, Juncker chiar are o consecvență bizară de a se pupa în stânga și-n dreapta, adaugă site-ul de investigații 444.

CENZURĂ LA ȘUMULEU // Presa maghiară relatează pe larg despre vizita Papei în Ardeal. Portalul catolic de știri Magyar Kurrir redă povestea celor șapte episcopi greco-catolici beatificați la Blaj, iar Index, probabil cel mai important site de informații din Ungaria, îi ia un interviu călugărului franciscan Csaba Böjte, cel care, de mai bine de 20 de ani, îi ajută pe copiii orfani și cei abandonați. Böjte ia apărarea Papei în fața criticilor care îi atacă luările de poziție în problema migranților, o temă extrem de fierbinte în spațiul public al vecinilor noștri. Nu a fost, însă, toată vizita Papei doar lapte și miere. Cotidianul ardelean Kronika scrie că oamenii SPP-ului au fost șifonați de un text în maghiară ce urma să apară pe veșmintele de liturgie ale Papei Francisc purtate pe 1 iunie, la Șumuleu Ciuc (creația vestimentară aparține, dealtfel, aartistei Sabău-Trifu Cristina). Oficialii români au cerut ferm franciscanilor care s-au ocupat de casula Papei, acoperirea textului. Când li s-a răspuns că Vaticanul aprobase textul cu pricina, total inocent, între noi fie vorba, replica primită a fost una de secol 20: „Nu știți că aici e România?”. România e aici, dar, totuși, și în Europa.

CEI MAI URÂȚI DINTRE PĂMÂNTENI // Continuă șicanele Guvernului Orbán la adresa instituțiilor academice și comunității științifice din Ungaria. După măsurile luate împotriva la Universității Central-Europene (CEU) și a Academiei Ungare de Știință, guvernații de la Budapesta au pus ochii pe Muzeul de Științe Naturale, instituția de profil cu cea mai mare colecție publică din Ungaria. Până mai ieri, informația circula doar sub formă de zvon sau semi-știre. Acum, însă, conform informațiilor obținute de HVG, cel mai important săptămânal de busines din Ungaria, instituția va trebui să se mute la Debrecen. Problema este, însă, declară un angajat al muzeului care lucrează acolo de peste 20 de ani, că Ungaria nu e America, unde urci cu familia într-o furgonetă, pleci într-un alt oraș și poți începe o viață nouă.

LORD OF THE LINKS // Fizicianul ardelean Albert-László Barabási și unul dintre cei mai titrați specialiști ai lumii în teoria rețelelor, a primit Premiul Bolyai decernat de Academia Ungară de Științe, cea mai prestigioasă distincție acordată pentru contribuții științifice în Ungaria. Premiul, în valoare de 100 000 de euro, se decernează bianual, din 1998 încoace.

CULT // Magyar Szó, site din Voivodina, publică un interviu cu poetul Tamás Celler Kiss, care spune că poezia începe să fie tot mai în vogă printre tineri, tot mai interesați de versul maghiar. // Magyar Narancs anunță că a murit actrița și cântăreața de jazz Teli Márta. O puteți asculta cu Do You Really Want To hurt Me?

PIJAMAUA GRI MERGE LA CULCARE // Gábor Király, celebrul portar cu pantaloni gri al Naționalei de Fotbal a Ungariei, s-a retras din activitatea competițională. Anunțul a fost făcut chiar de el, pe site-ul propriu. Detalii și o selecție video a celor mai importante parade din cariera sa, în articolul dedicat din Nemzeti Sport, publicație de sport și de top a Ungariei.

ȘAPTE SECUNDE // Ştirea săptămânii din Ungaria, preluată și de presa internațională, sună așa: cel puțin nouă persoane au murit miercuri seara după ce două ambarcațiuni - vaporul de agrement Hableány (Sirena) şi nava hotel Viking Sigyn - s-au ciocnit, pe o ploaie torențială, între pilonii Podului Margareta, în faţa Parlamentului din Budapesta. Sursa: agenția maghiară de presă MTI. Nava de agrement, cu 35 de persoane la bord (33 de cetăţeni sud-coreeni și doi membri maghiari ai echipajului), s-a răsturnat şi s-a scufundat în doar șapte secunde. Ultima tragedie de asemenea proporții din istoria transportului fluvial ungar a avut loc acum 75 de ani, scrie într-un comunicat al Asociației Companiilor Navale de Pasageri.

Echipele de intervenție au fost anunțate, prin telefon, la zece minute de la accident. Personalul serviciului de ambulanţă a încercat resuscitarea mai multor persoane, în şapte cazuri, însă, fără succes. Salvarea a fost îngreunată de condițiile deloc prietenoase: vreme rea, întuneric, temperatură scăzută a apei şi un nivel ridicat al Dunării, cu curenţii foarte puternici. Au fost salvate șapte persoane, fiind transportate la spital cu leziuni uşoare și semne de hipotermie. Restul pasagerilor au fost dați dispăruți. Printre ei, și un copil. Între timp, s-au mai găsit două victime, numărul morților ridicându-se astfel la nouă.

Operaţiunile de căutare a victimelor și a eventualilor dispăruți se desfăşoară pe întreaga porţiune ungară a Dunării, poliţiei şi pompierilor alăturându-li-se echipele de militari și o echipă sud-coreeană sosită la Budapesta cu mulți scafandri. Kang Kyung-wha, ministrul de externe sud-coreean, a promis luni o cooperare mai strânsă cu Ungaria, Serbia şi România în căutarea celor dispăruţi în accident. Presa maghiară notează că există posibilitatea ca din cauza curentului puternic al apei, cadavrele să fi ajuns deja în Serbia sau România.

Cauzele exacte ale accidentului nu se cunosc încă. O animație, însă, încearcă să facă lumină. În paralel, pentru a nu evada sau pentru a nu se ascunde, Tribunalul din Budapesta a ordonat arestarea căpitanului ucrainean al navei Viking, în vârstă de 64 de ani, suspectat de procuratură de neglijenţă în traficul naval, adică potențial vinovat de tragicul accident. Despre căpitanul maghiar al navei scufundate nu se știe nimic, deși se pare că a participat și el la salvarea pasagerilor, imediat după accident. Și de parcă n-ar fi fost de ajuns, HVG scrie că pe AeroportulFerenc Liszt” din Budapesta, o reclamă promovează „chefuri-naufragiu” organizate pe nave de pasageri (shipwrecked boat party). Rupere!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG