Linkuri accesibilitate

Cum arată proiectele de modificare a Constituției propuse de Coaliția PSD-ALDE și de PNL-USR


PSD și ALDE nu doresc ca referendumul pentru modificarea Constituției să aibă loc simultan cu alegerile prezidențiale.
PSD și ALDE nu doresc ca referendumul pentru modificarea Constituției să aibă loc simultan cu alegerile prezidențiale.

Coaliția de guvernare a finalizat proiectul privind modificarea Constituției pentru a transpune în practică rezultatele referendumului din 26 mai, convocat de președintele Klaus Iohannis. În Parlament, a fost depus și un proiect al PNL și USR.

„Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție” și „sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca Ordonanțele direct la Curtea Constituțională”, au fost cele două întrebări la care românii au răspuns pozitiv pe 26 mai.

Peste 7.5 milioane de români au votat la referendum, proporția pentru “DA” fiind una covârșitoare. Președintele Klaus Iohannis le-a cerut partidelor să respecte rezultatul referendumului și să vină cu proiecte privind modificarea Constituției, în acord cu voința electoratului.

Europa Liberă vă prezintă cele două proiecte depuse în Parlament de Coaliția PSD – ALDE și de PNL - USR. În ambele se remarcă că au fost preluate ideile din inițiativa "Fără penali în funcții publice".

Proiect PSD - ALDE

După alineatul (2) al art 37 se introduce un nou alineat alin 2 indice 1 cu următorul cuprins:

Nu pot fi aleși în organele administrației publice centrale și locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării

Proiect PNL – USR

După alineatul 2 al articolului 37 se introduce un nou alineat, alineatul 3, cu următorul cuprins

Dreptul de a fi ales, articolul 37

Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării

PSD și ALDE nu propun alte modificări ale Constituției până la articolul 94, ceea ce nu este valabil și în cazul celor de la PNL -USR.

PROIECT PNL - USR

Articolul 38 se modifică și se completează după cum urmează:

Dreptul de a fi ales în Parlamentul European, articolul 38

În condițiile aderării României la Uniunea Europeană, cetățenii români au dreptul de a alege și de a fi aleși în Parlamentul European. Nu pot fi aleși în Parlamentul European cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării

La alineatul 3 al articolului 73, litera i se modifică și va avea următorul cuprins:

Categorii de legi, Articolul 73

Prin lege organică se reglementează (...)

  1. Acordarea amnistiei și grațierii colective. Acordarea amnistiei și a grațierii colective pentru fapte de corupție este interzisă.

Alineatul (2) și alineatul (3) ale articolului 74 se modifică și vor avea următorul cuprins:

Inițiativa legislativă, articolul 74

2)Nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea. Nu pot face obiectul inițiativei legislative a deputaților sau a senatorilor, amnistia și grațierea colectivă, cu privire la faptele de corupție.

3) Guvernul își exercită inițiativa legislativă prin transmiterea proiectului de lege către Camera competentă să îl adopte, ca primă cameră sesizată. Nu pot face obiectul inițiativei legislative a Guvernului amnistia și grațierea colectivă, cu privire la faptele de corupție.

PROIECT PSD - ALDE

La articolul 94, litera d se modifică și va avea următorul cuprins:

Președintele României îndeplinește următoarele atribuții:

d) acordă grațierea individuală, nu poate acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție

PROIECT PNL – USR

Litera d) a articolului 94 se completează și va avea următorul cuprins

Președintele României îndeplinește și următoarele atribuții {...}

d) acordă grațierea individuală. Acordarea grațierii individuale pentru fapte de corupție este interzisă.

Proiect PSD - ALDE

La articolul 115, alineatul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:

(6) Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile eletorale, nu pot reglementa în domeniul infracțiunilor pedepselor și regimului executării acestora, precum și al organizării judiciare și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietatea publică

Proiect PNL – USR

Alineatul 6 al articolului 115 se modifică și se completează și va avea următorul cuprins

Delegarea legislativă, Articolul 115

6) Ordonanțele de Urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, în domeniul legilor organice având obiectul de reglementare prevăzut de articolul 73 alin 3, lit h, i și l, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate privată.

Proiect PSD - ALDE

La articolul 146, după litera (C) se introduce o nouă literă, c indice 1, cu următorul cuprins:

Horătăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate privind ordonanțele, la sesizarea președintelui României, a unuia dintre președinții celor două Camere, a unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori; excepția se poate înainte în termen de 5 zile de la publicarea Ordonanței în Monitorul Oficial

PROIECT PNL – USR

Articolul 146, Curtea Constituțională are următoarele atribuții {..}

a indice 1) se pronunță asupra constituționalității ordonanțelor, la sesizarea Președintelui României, a 50 de deputați sau 25 de senatori, a Înalte Curți de Casație și Justiție sau a Avocatului Poporului.

d) hotărăște asupra excepțiilor de neconstituționalitate privind legile și ordonanțele, ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial.

Pe lângă diferențele de viziune privind ce conține proiectele de revizuire a Constituției, cei din Coaliție și cei din Opoziție propun date diferite pentru organizarea referendumului.

Ludovic Orban a anunțat că dorește ca referendumul să fie organizat simultan cu alegerile prezidențiale.

Coaliția de guvernare dorește ca referendumul să fie organizat înaintea alegerilor prezidențiale pentru a nu se suprapune cele două teme.

Cele două proiecte urmează să fie trimise judecătorilor Curții Constituționale. Dacă nu există probleme, ele urmează să fie supuse votului Senatului și Camerei Deputaților, unde trebuie să obțină două treimi din numărul de voturi.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG