Linkuri accesibilitate

Cum au reacționat Ana Birchall și Cozmin Gușă după excluderea din PSD


Ana Birchall regretă că nu a fost invitată la ședința la care a fost exclusă.
Ana Birchall regretă că nu a fost invitată la ședința la care a fost exclusă.

Ana Birchall spune că a muncit ca ministru al Justiției „începând un proces de recâștigare a încrederii în actul de justiție din România, greu încercată în ultimii 3 ani”. Este reacția fostului ministru al Justiției după ce PSD a anunțat că a exclus-o din PSD, pe care a publicat-o pe facebook.

Referirea la Justiția greu încercată în ultimii trei ani, Ana Birchall se plasează în afara politicii guvernamentale a PSD, și în epoca Dragnea, și după plecarea acestuia din fruntea PSD.

Ana Birchall fusese demisă din funcția de ministru înainte de căderea Guvernului Dăncilă de către actuala președintă a partidului, tot după o ședință a Comitetului Executiv al social-democraților. Propusese amendarea Codului Penal, în plină emoție după crimele de la Caracal și propusese înăsprirea pedepselor. Ce nu a fost însă pe placul PSD a fost intenția lui Birchall de a desființa Secția Specială de investigare a magistraților, despe care și Comisia Europeană și Greco au spus că trebuie să-și înceteze activitatea. Invitarea Anei Birchall în SUA de către procurorul general al SUA, William P Barr, a fost considerată o recunoaștere a meritelor sale în protejarea statului de drept, însă colegii săi de partid au dorit îndepărtarea sa încă din luna septembrie.

Și raportul MCV al Comisiei Europene a remarcat că în mandatul Anei Birchall a fost oprit asaltul asupra justiției, însă PSD s-a pliat pe propriul discurs iar astăzi a consfințit revenirea la politica sancționării „deviaționiștilor”, excluzând-o pe Birchall din partid după ce, oricum, nu mai era ministru și redevenise un simplu membru, care nu face parte din conducerea PSD. Înlăturarea acesteia din PSD este, astfel, o declarație a social-democraților, al doilea partid încă, deși aflat în cădere, despre poziționarea sa în raport cu Justiția.

Cozmin Gușă a spus, într-o intervenție la Antena 3, că excluderea sa din PSD este tardivă, pentru că și-a împlinit misiunea pe care și-o fixase în cele trei săptămâni de când revenise la PSD - eliminarea lui Dan Barna din turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Gușă spune că planul său este mai amplu și vizează „reformarea stângii” și crearea unui partid care reprezintă expresia unei nevoi sociale în România”

Întrebat de ce a dorit blocarea accederii lui Dan Barna în turul doi, Gușă a spus despre liderul USR că este un „antiromân”. „Oamenii ăștia nu joacă cu România. Și eu l-am sesizat pe el de foarte mult timp. Mirajul ăsta al formațiunii omului nou funcționează încă în România... Deocamdată ne-a ieșit, am câștigat prima repriză”, a spus Gușă.

Cozmin Gușă revenise în PSD după ce fusese exclus în 2004, din poziția de secretar general al acestei formațiuni, pe când președinte era Adrian Năstase. De la PSD, Gușă a sărit direct în barca adversarului politic al lui Adrian Năstase, fostul peședinte Traian Băsescu, pe atunci lider al opoziției.

Gușă a încercat să facă un partid, PIN, alături de Aurelian Pavelescu, între timp devenit lider PNȚCD și colaborator al PSD, și Lavinia Șandru, fosta soție a lui Darius Vâlcov. În ultimele luni, Gușă anunțase intenția de înființare a unui partid cu numele televiziunii „Realitatea”, pe care o patronează.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG