Linkuri accesibilitate

Cum explică Adina Vălean postarea de pe Twitter | Ludovic Orban: o postare neinspirată, nu mai mult


Adina Vălean a revoltat mulți politicieni europeni printr-o postare pe Twitter în contextul deturnării de Belarus a unui zbor comercial dintre două capitale europene.
Adina Vălean a revoltat mulți politicieni europeni printr-o postare pe Twitter în contextul deturnării de Belarus a unui zbor comercial dintre două capitale europene.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a fost criticată dur de europarlamentari din alte țări decât România și de politicieni naționali din țări membre ale Uniunii Europene după ce a postat pe Twitter un mesaj despre situația avionului deturnat în Belarus.

Mesajul cuprindea afirmația: „vești bune pentru toată lumea, în special pentru familiile și prietenii oamenilor de la bord”, care i-a făcut pe mulți internauți să remarce faptul că pentru jurnalistul Roman Protasevici și prietena acestuia, arestați la Minsk, nu sunt vești bune.

Comisarul european propus de România spune că postarea respectivă nu făcea decât să exprime o detensionare a situației din seara zilei de 23 mai.

În momentul în care am anunțat decolarea am fost ușurată că aeronava va ajunge la Vilnius. Nu aveam date exacte despre pasageri, totul era în zona speculațiilor. Avionul trebuia inițial să decoleze din Minsk, după reținere, la 11:30 și a decolat de-abia la 17:48 (UTC). Au fost, firește, ore foarte tensionate. Am revenit cu un update de îndată ce am avut toate datele necesare”, a transmis comisarul european pentru Europa Liberă.

Adina Vălean spune că în acea seară a fost o succesiune de postări pe Twitter, din care una anunța decolarea avionului de pe aeroportul din Minsk, iar altele condamnau clar deturnarea avionului și reținerea jurnalistului Roman Protasevici.

Comunicarea fragmentară, de Twitter, a lăsat loc de interpretări. De duminică seară am acționat, printr-o recomandare EASA de a evita spațiul de zbor al Belarus. Am făcut o analiză preliminară a situației din punctul de vedere al securității aviatice. Am avut repetate discuții cu EASA, Eurocontrol și ICAO pentru a vedea ce măsuri ar fi mai potrivite. Am pregătit la nivel tehnic propunerile de sancțiuni care privesc sectorul transporturilor”, mai spune Adina Vălean.

Europa Liberă a încercat să afle care sunt reacțiile reprezentanților României în Parlamentul European, indiferent din ce partid politic provin. Colegii europarlamentari din Grupul Partidului Popular European, din care face parte și PNL, partidul care a susținut-o pe Adina Vălean, evită să comenteze situația creată de postările de pe Twitter.

De la Grupul Socialiștilor Europeni, Victor Negrescu spune că Adina Vălean trebuie să înțeleagă că este comisarul României, indiferent din ce partid vine.

Pe mine, din păcate, nu mă surprinde acest tip de exprimare, pentru că am văzut audierile doamnei Vălean în care nu a știut programele operaționale de la Transporturi. Cel mai grav lucru este că nu a revenit asupra postării, căutând măcar să-și ceară scuze pentru faptul că acea postare a dus la o interpretare. Astăzi, prin postura pe care o ocupă, imaginea doamnei Vălean este asociată cu imaginea României. Mă aștept să vină neapărat cu un mesaj în sensul acesta, și date fiind discuțiile din Parlamentul European putem vorbi inclusiv de o invitare a dânsei în parlament pentru a discuta modul în care s-a exprimat”, spune Victor Negrescu.

Eurodeputatul crede că atunci când se va discuta în Parlamentul European despre situația din Belarus va fi adusă în discuție și exprimarea de pe Twitter a Adinei Vălean. „Nu pot să-i spun eroare, pentru că era eroare dacă își cerea scuze. Ne așteptăm din partea comisarilor să fie mai atenți și să-și corecteze greșelile. Nu era un lucru care nu se putea remedia”, a mai spus Victor Negrescu.

De la Grupul Renew Europe, eurodeputata Ramona Strugariu susține că a avut mai multe reacții cu privire la situația din Belarus, dar nu una specifică cu privire la ce a scris comisarul european român pe Twitter.

Nu consider neapărat inspirată reacția, probabil că a fost impulsul momentului că a reușit avionul să plece cu bine și oamenii aceia sunt în siguranță. Reacția publicului a fost foarte puternică și a sancționat destul de puternic acel twitt. Din punct de vedere comunicațional este foarte complicat, nu cred că a fost inspirat, efectiv a fost sub impulsul momentului și ar fi trebuit mult mai bine controlată comunicarea într-un astfel de moment”, a spus Ramona Strugariu.

Comisarul european pentru transporturi spune că mesajele disparate de pe Twitter au lăsat loc de interpretări
Comisarul european pentru transporturi spune că mesajele disparate de pe Twitter au lăsat loc de interpretări

De la București, președintele PNL, Ludovic Orban, o apără pe Adina Vălean. Întrebat de jurnaliști despre situația creată de postarea de pe Twitter, Orban a spus că mandatul comisarului european ar trebui judecat după ce face.

Cred că a fost declarație neinspirată după părerea mea, în urma căreia a revenit Adina Vălean și-a corectat punctul de vedere. Cred că mandatul comisarului european trebuie judecat după ce face în domeniul transporturilor. Este adevărat că a fost criticată, am spus că a fost o declarație neinspirată, dar pe de altă parte nu cred că se va ajunge prea departe”, a declarat Ludovic Orban.

În urma postării de pe Twitter, Adinei Vălean i-a fost cerută demisia de unii eurodeputați, care i-au reproșat că nu l-a menționat pe jurnalistul Roman Protasevici. Cel care i-a cerut demisia a fost europarlamentarul german Rasmus Andresen, care i-a transmis doar atât:demisia”.

Un alt mesaj dur a venit de la europarlamentarul francez Raphael Glucksmann : „Este și Protasevici la bord? Dacă nu, această declarație e o rușine…

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG