Reacția comisarului european Adina Vălean la deturnarea avionului RyanAir de către autoritățile din Belarus și deținerea jurnalistului Roman Protasevici a fost criticată dur pe Twitter de mai mulți politicieni din Europa, în special de colegii săi de la Bruxelles, din Parlamentul European.
Vălean a scris, pe 23 mai, când zborul a plecat de pe aeroportul din Minsk: „Vești bune pentru toată lumea, mai ales familiile și prietenilor celor de la bord”. Declarația lui Vălean nu a menționat jurnalistul deținut și nici nu a făcut aluzie la faptul că aceasta ar fi o problemă. Deși mai mulți oameni i-au cerut să-și retragă declarația, Vălean nu a șters tweet-ul.
Europarlamentarul Radek Sikorski din Polonia i-a transmis pe 23 mai Adinei Vălean că se așteaptă să interzică zborurile companiei Belavia din spațiul aerian european până când va fi eliberat jurnalistul răpit. Consiliul European a hotărât ieri seară să interzică intrarea companiilor aeriene din Belarus în spațiul european.
Europarlamentarul Reinhard Butikofer i-a transmis Comisarei să se „ducă acasă. Lăsați pe altcineva să se ocupe”.
Europarlamentara Roza Thun din Polonia a răspuns tweet-ului Adinei Vălean, întrebând-o: „[Doamna] Comisar, sunteți sigură că Protasevici era la bord? Dacă nu, e o problemă, nu un motiv de sărbătoare!”
Carl Bildt, fostul ministru de externe al Suediei, a întrebat: „Vești bune pentru toată lumea? Chiar? Pe bune? Pentru toată lumea?”
Europarlamentarul francez Raphael Glucksmann a răspuns și el comisarei, întrebând: „Este și Protasevici la bord? Dacă nu, aceasă declarație e o rușine…” Acesta a mai adăugat: „Nu e de mirare că Uniunea Europeană e percepută ca fiind slabă… Un dictator a deturnat un zbor civil, a răpit un jurnalist, și asta scrie Comisarul de la transporturi…”
Europarlamentarul german Rasmus Andresen i-a răspuns cu un singur cuvânt Adinei Vălean: „demisia”.
„Rușine. Șocant, naiv și inacceptabil”, a răspuns europarlamentara Gaby Bischoff.
Charles Tannock, care a fost europarlamentar din partea Marii Britanii timp de 20 de ani, a spus: „[Doamna] Comisar, cred că ar trebui să ștergeți acest tweet, pentru că pare că ignorați pirateria aviatică!”
Președintele comisiei de externe a parlamentului francez, Jean-Louis Bourlanges, a dat și el o declarație neobișnuit de puternică. Acesta a spus că declarația Adinei Vălean este „absolut scandaloasă” și „lașă”, cerându-i demisia.
Ben Tonra, profesor de relații internaționale la o universitate din Irlanda, a răspuns „Ce tweet oribil. Complăcut și judecat prost.”
Alberto Alemanno, profesor la Colegiul Europei, a acuzat-o pe Vălean că normalizează evenimentul prin reacția sa.
Despre tweet-ul Adinei Vălean au scris și cei de la Politico, spunând că „nu prea a ajutat să încurajeze”.
Roman Protasevici, activist și jurnalist de opoziție care se confruntă cu acuzații în Belarus care i-ar putea aduce 15 ani de închisoare, se afla la bordul zborului RyanAir din Atena (Grecia), către capitala lituaniană Vilnius, când aeronava și-a schimbat brusc cursul între cele două țări, membre al Uniunii Europene, îndreptându-se către Minsk, deși cel mai apropiat aeroport era în Lituania.
Cu doar două minute înainte să iasă din spațiul aerian al Belarusului, din ordinul personal al lui Lukașenko, un avion de avion de vânătoare MiG-29 a decis să escorteze avionul RyanAir, obligându-l să aterizeze pe aeroportul din Minsk, sub pretextul unei amenințări cu bombă, care nu s-a confirmat după ce avionul a fost condus la sol.
În schimb, Protasevici și iubita lui au fost ridicați de polițiști la scurt timp după ce zborul RyanAir a aterizat în capitala Belarusului.