Linkuri accesibilitate

Beijingul vrea să exporte în alte țări modelul politic comunist „made in China”. Documente secrete


Publicul stă în fața imaginii președintelui chinez Xi jinping la Muzeul Partidului Comunist Chinez. Beijing, septembrie 2022.
Publicul stă în fața imaginii președintelui chinez Xi jinping la Muzeul Partidului Comunist Chinez. Beijing, septembrie 2022.

De zeci de ani, lumea se întreabă dacă China este în stare să-și exporte sistemul autoritar. Un nou raport bazat pe documente guvernamentale nemaivăzute de public arată experimentul prin care Beijingul încearcă să facă acest lucru în alte țări.

Raportul, publicat pe 13 iunie de Consiliul Atlantic, un think tank de la Washington, a analizat 1.691 de documente ale Ministerului Comerțului de la Beijing din anii 2021-2022.

Cercetătorii au găsit 795 de programe guvernamentale, precum traininguri sau schimburi de experiență cu oficiali străini.

Documentele arată explicit că rolul lor este să promoveze idei și practici desprinse din modelul economic și politic chinez în țări din Europa de Est, America Latină, Africa și Asia.

„Sunt dovezi tangibile în favoarea unei ipoteze din ce în ce mai populare în rândul experților”, spune Niva Yau, autoarea raportului și membră a grupului China Globală la Consiliul Atlantic, pentru Europa Liberă.

„Putem demonstra acum din propriile cuvinte ale statului chinez, din propriile documente”.

Oficalii chinezi au afirmat de repetate ori că Beijingul nu-și exportă sistemul autoritar, însă documentele oficiale prezintă dovezi copleșitoare care arată cum China încearcă să promoveze meritele acestui model în țările din partea sudică a Globului, creând noi inițiative și programe pentru ca acestea să fie implementate.

Modelul chinezesc

De peste 70 de ani, Partidul Comunist Chinez (PCC) controlează exclusiv puterea în China. Modelul politic autoritar, cu un singur partid care promovează sistemul economic capitalist, a creat un boom economic în ultimele decenii.

Conform analiștilor, prin cultivarea acestui sistem în alte țări, China încearcă să creeze un bloc politic prietenos cu guvernul autoritar. Astfel, Beijingul ar avea din ce în ce mai multă putere pentru a modifica instituțiile globale și a combate orice efort occidental de a izola China prin sancțiuni economice.

Multe dintre documente descriu programe de training în zone ce țin de comerț, precum norme de gestionare a porturilor (prin sistemul BeiDou, echivalentul chinez al GPS), blockchain și alte tehnologii noi.

Însă documentele nu se opresc doar la Ministerul de Comerț. Unele descriu schimburi de experiență pe tema implementării inițiativei Belt and Road, integrarea minorităților etnice, gestionarea presei și alte traininguri pe tema practicilor chineze pentru oficialii din guverne străine.

Programele sunt create prin acorduri bilaterale sau prin grupuri regionale conduse de chinezi, care țintesc zone anume sau țări cu limbi asemănătoare.

De exemplu, mai multe documente descriu cursuri pentru liderii locali, președinți de universități și consilieri politici „din țări vorbitoare de rusă”.

Alte programe sunt create pentru state din Organizația de Cooperare de la Shanghai: China, India, Iran, Kazahstan, Kîrgîzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan, Uzbekistan.

Document din 2021 al guvernului chinez în care se descrie un program de schimb și training pentru liderii guvernamentali din țări vorbitoare de rusă.
Document din 2021 al guvernului chinez în care se descrie un program de schimb și training pentru liderii guvernamentali din țări vorbitoare de rusă.

Conform cercetătoarei de la Consiliul Atlantic, aceste programe încearcă să vândă o poveste clară Sudului Global: că avansurile economice rapide ale Chinei sunt rezultatul direct al guvernării autoritare.

„Aceste documente arată că Beijingul nu doar că încearcă să exporte abordarea economică, dar și ideea că succesul vine direct din modul de guvernare al Partidului”, explică aceasta.

Un mod de a strânge informații

Multe guverne din lume încearcă să promoveze schimbări de experiență. Însă documentele obținute de Yau arată într-un mod unic cum limbajul sec, instituțional, este folosit pentru a promova o abordare non-democratică în domenii precum reglementarea presei sau gestionarea și controlul informației în online.

Multe dintre programele descrise în aceste documente, în special acelea gândite pentru oficialii din guverne străine, par să fie folositoare Chinei și „în scopul colectării de informații”, pentru că ele presupun ca „fiecare participant să prezinte rapoarte detaliate despre alte schimburi de experiență și alte întâlniri cu oficialii altor țări pe subiectul abordat de training”.

Potrivit cercetătoarei, această cerință nu doar că dă Beijingului informații importante despre oficialii străini, dar este și un mod de a determina cât de deschiși sunt acești oficiali la politicile și opiniile prezentate prin programele chineze.

„Chinezii pot determina dacă această persoană ar putea mijloci sau facilita alte domenii de cooperare între țara lor și China”, spune Niva Yau.

Programele de training cu guvernele străine țin de Departamentul de Relații Internaționale, o agenție sub controlul Comitetului Central al PCC.

Președintele chinez Xi Jinping este întâmpinat de omologul său uzbek, Shavat Mirziyoev (dreapta) la aeroportul din Samarkand, septembrie 2022.
Președintele chinez Xi Jinping este întâmpinat de omologul său uzbek, Shavat Mirziyoev (dreapta) la aeroportul din Samarkand, septembrie 2022.

Deși acest departament se ocupa în trecut de relațiile cu țări care au tot guverne comuniste sau sau sunt conduse de un singur partid, în ultimii ani a început să deruleze programe în țări care nu se potrivesc acestui profil.

În ultimii ani, departamentul a facilitat întâlniri cu oficiali de top din țări precum Kazahstan sau Serbia.

Raportul arată și modul în care alte ministere au început să desfășoare astfel de programe. Nu doar Ministerul Comerțului, dar și alte zece ministere și departamente organizează programe de training pentru oficiali străini.

În baza cercetării sale, Yau spune că este clar că Beijingul încearcă să exporte parte din modelul său politic în străinătate. Nu se poate estima, încă, impactul global al acestor inițiative.

„În aceste documente, putem vedea intenția din spatele acțiunilor Beijingului”, explică Yau.

„Poate e prea devreme să vedem efectele, dar aceste programe sunt din ce în ce mai prezente în ultimii ani și țintesc mii de oficiali din Sudul Global”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG