Linkuri accesibilitate

Cum joacă PSD „înghețarea” relațiilor cu socialiștii europeni


Sergei Stanishev
Sergei Stanishev

Socialiștii europeni declară că nu vor face niciun eveniment comun cu PSD în campania electorală pentru alegerile europarlamentare.

La ultima reuniunea a socialiștilor europeni, Serghei Stanișev, președintele Partidului Eruopean al Socailiștilor a vorbit din nou despre îngrijorările PES referitoare la statul de drept din România. Acesta i-a informat pe pe liderii socialiști că va „îngheța” relațiile cu PSD „până când Guvernul român nu va clarifica angajamentul pentru statul de drept” şi nu va urma recomandările Comisiei Europene. Comunicatul socialiștilor europeni sugerează că această „înghețare” ar putea avea loc până în iunie la următoarea reuniune a conducerii Partidului Socialiștilor Europeni, unde va fi discutat statutul PSD, inclusiv eventuala excludere.

PSD a răspuns într-un comunicat de presă că „tratamentul” pe care îl aplică socialiștii europeni social-democraților români este„inadmisibil” și că în realitate situația PSD nici n-ar fi fost discutată la întâlnirea prezidată de Stanișev. Din punctul de vedere al PSD „înghețarea” relațiilor cu socialiștii europeni n-ar fi fost decisă de întreg partidul European și ca atare n-ar reprezenta „poziția de ansamblu” a acestora.

PSD declară că nu se aștetpa din partea „propriei familii” să folosească „mistificări și acuzații fără acoperire” așa cum fac adversarii politici și că așteaptă de la Partidul Socialiștilor Europeni să spună ce îngrijorări au în legătură cu statul de drept din România.

"Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale.", i-a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans liderului PSD Liviu Dragnea, la congresul socialiștilor europeni de acum două luni. Tot atunci Timmermans a explicat că socialiștii au o linie roșie peste care nu pot trece, enumerând între altele controlul politic al justiției, libertatea presei, boicotarea luptei împotriva corupției.

PSD a răspuns joi că socialiștii europeni aduc în discuție „această poveste legată de statul de drept din România” mai degrabă din motive electorale, decât dintr-o „îngrijorare reală” și că totul se vas tinge după alegerile europarlamentare din 26 mai. După scrutin, când PSD crede că va avea „o poziție mult mai puternică”, va veni cu adevărat răspunsul, avertizează social-democrații români.

Acest avertizemnt ar putea avea un înțeles mai subtil, fiindcă PSD își poate negocia poziția în interiorul socialiștilor europeni de pe poziții de forță, inclusiv cu amenințarea migrării viitorilor europarlamentari social-democrați către grupul extremiștilor, care-și spun și suveraniști și pe care încearcă să-l coaguleze vice-premierul Italian Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului. Salvini i-a trimis de curând o scrisoare lui Liviu Dragnea prin care îl „invită” să colaboreze. Astă toamnă Dragnea și Sallvini au avut o întâlnire la București, în urma căreia liderul Italian a rezumat discuțiile avute cu șeful PSD spunând că Uniunea Europeană n-ar trebui să „intervină” pentru a bloca guvernele naționale și că Bruxelles-ul nu mai poate contiuna să susțină „interesele multinaţionalelor și banii lui Soros” dacă vrea ca lucrurile să meargă bine.

Criticile socialiștilor europeni vin în contextual relaxării legilor anticorupție din România, dar și după ce popularii europeni au decis suspendarea formațiunii premierului ungar Viktor Orban, iar europenii din ALDE au vorbit despre o posibilă excludere a partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu, hotărâri discutate pe fondul atacului la statul de drept, care au avut loc atât în Ungaria cât și în România.

XS
SM
MD
LG