Linkuri accesibilitate

Cum pot scăpa Marcel Ciolacu și Victor Ponta de amendă pentru că nu au purtat mască în Parlament


M. Ciolacu și V. Ponta au vorbit ieri în forul legislativ fără să poarte mască, dar nu pot să fie amendați. Totul pentru că lipsește un ordin de ministru pentru aplicarea legii. Poliția este cea care ar trebui să dea amenzi între 500 și 2.500 de lei parlamentarilor care nu poartă mască.

Mai mulți parlamentari au refuzat ieri să poarte mască în timpul dezbaterilor din Parlament. Printre cei care au făcut acest lucru se numără Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, Victor Ponta, președintele ProRomânia, dar și ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Conform legii 55/2020, amenzile pentru persoanele care nu poartă mască în spațiile publice închise sunt cuprinse între 500 și 2.500 de lei (aproape 500 de euro). Cu toate că legea este în vigoare, trebuie să fie elaborat un ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului de Interne care să instituie obligativitatea purtării măștii în spațiile închise, după cum au declarat mai mulți oficiali pentru Europa Liberă

Premierul Ludovic Orban i-a amenințat pe liderii PSD și ProRomânia că pot să fie amendați pentru că au refuzat să poarte ieri mască în timpul dezbaterilor din Camera Deputaților.

„Domnule prim ministru nici nu ştiu. Am voie să vorbesc fără mască? Am o singură problemă când port masca şi vorbesc, îmi vine să strănut şi pe urmă sună domnul Ponta la 112 şi vine Vela şi mă arestează”, a spus ieri Marcel Ciolacu în momentul când a luat cuvântul de la tribuna Camerei Deputaților. Liderul PSD și-a continuat discursul fără să poarte mască. Printre cei care nu au purtat mască în timpul dezbaterilor de ieri, s-au numărat deputații Victor Ponta – ProRomânia, Alfred Simonis – PSD și Varujan Vosganian – ALDE.

Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, a cerut Secretariatului General ca microfonul să fie dezinfectat după intervenția președintelui Camerei Deputaților.

Marcel Ciolacu a declarat astăzi că nu poate purta mască din cauza unei deviații de sept pe care a descoperit-o recent, după ce i s-a făcut rău în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o la sediul PSD.

Situația din Camera Deputaților s-a repetat ieri și în Senat în timpul dezbaterilor privind moțiunea simplă. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a fost printre cei care au luat cuvântul fără să poarte o mască, gestul său fiind identic cu al mai multor senatori de la PSD, PNL și ALDE.

  • Legea 55/2020 prevede că pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă. Cei care ar trebui să aplice aceste amenzi sunt polițiștii.

Dumitru Coarnă: „Polițiștii nu vor amenda parlamentarii"

Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor, spune că nici un cetățean nu poate să fie sancționat în această perioadă pentru că nu poartă mască în spațiile închise.

„Astăzi nu poate să fie amendat nici un român care nu poartă mască pentru că reglementarea nu este completă. Legea 55/2020 prevede emiterea unui ordin comun al miniștrilor Sănătății și de Interne. Acum se poate intra fără mască în spațiile închise. Astăzi nu se poate aplica contravenție niciunui cetățean. Problema de fond că dacă discutăm despre această mască nu avem reglementarea subsecventă, ordinul comun de ministru. Nu poate să fie aplicată nici o sancțiune”, susține liderul sindical într-o declarație pentru Europa Liberă.

Potrivit acestuia, polițiștii pot amenda un parlamentar și pe baza probelor video ale ședințelor din Camera Deputaților sau Senat.


„În practică nu se face lucrul acesta pentru parlamentari, pentru Guvern. Nu cred că vom avea un parlamentar amendat. Practica și experiența îmi spun că nu se încumetă să dea o sancțiune contravențională pentru un parlamentar. Ca să aplici o contravenție de tipul acesta trebuie să ai un sprijin, pe cineva în spatele tău care să te susțină ulterior. Teoretic, parlamentarul e egal cu ceilalți cetățeni, dar eu am dreptate. Un polițist se va feri să aibă o asemenea intervenție”, a adăugat Dumitru Coarnă.

Și Alfred Simonis spune că are deviație de sept. „De la tribuna Parlamentului să vorbim fără mască"

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, nu vrea ca parlamentarii să fie obligați să poarte mască când vorbesc de la tribuna Parlamentului.

„Spațiul public închis înseamnă pentru mine dacă ai pe cineva la mai puțin de doi metri de tine. Dacă vrei să existe Parlament, trebuie să permitem această posibilitate ca atunci când ești la distanță de 10-15 metri de colegi să poți să vorbești fără mască. Trebuie făcută o diferențiere clară între momentul în care un parlamentar se află de la tribuna Parlamentului și acolo pot să fie probleme de auz, de respirație, vorbim la o distanță de 10-15 metri de orice altă bancă. Trebuie să facem diferență între aceste intervenții și momentul când ești în bancă, lângă un coleg. Acolo cred că ar trebui să se poarte mască”, este poziția social-democratului.

Simonis susține că deputații care au vorbit ieri fără mască în Camera Deputaților nu au încălcat legea, deoarece starea de alertă nu era publicată în Monitorul Oficial.

„Dacă avem pretenția să funcționeze Parlamentul trebuie să înțelegem că există oameni cu probleme, cu deviație de sept, de astm, care nu pot respira în timp ce vorbesc cu masca pe față. Eu vă spun cât se poate de sincer că am o deviație de sept puternică, dacă vorbesc cu mască pe față am o problemă. Eu am purtat masca până am avut intervenția de la tribună, am dat masca jos cât am vorbit și apoi am pus masca pe față”, a explicat Simonis pentru Europa Liberă de ce a renuțat la mască în timpul discursului de la tribună.


Social-democratul crede că este datoria Poliției să găsească cadrul legal pentru a amenda parlamentarii care nu poartă mască.

„Așa cum primești amendă la trecutul pe roșu și ești filmat cu o cameră video, așa poate să fie și un parlamentar amendat pentru că există o imagine cu X sau Y fără mască”, a fost soluția propusă de Simonis.

F. Roman: „Nu e treaba noastră cum ne amendează Poliția”

Liberalul Florin Roman a declarat pentru Europa Liberă că parlamentarii au făcut o lege, iar Poliția e responsabilă de aplicarea ei.

„Legea e foarte clară și nu lasă loc de interpretare, deși își caută tot felul de motive să nu respecte legea. Legea e pentru toți și impune purtarea obligatorie a măștii la locul de muncă și în incinta mai multor clădiri publice. Parlamentarii vin la muncă și sunt obligați să poarte acea mască de protecție. Nu e treaba noastră cum ne amendează Poliția. Nu parlamentarii se ocupă cum intră Poliția în Parlament, noi ne ocupăm de legiferare”, a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaților pentru Europa Liberă.

Deputatul a precizat că nu este confortabil să stea cu mască, dar trebuie să respecte legea.

Parlamentul va decide mâine cum va arăta forma finală a stării de alertă, fiind programat un plen comun al Camerei Deputaților și Senatului în acest sens.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG