Linkuri accesibilitate

Vlad Voiculescu și Nicușor Dan s-au întâlnit. Cu ce rezultate?


Candidații Vlad Voiculescu și Nicușor Dan

Vlad Voiculescu, susținut de PLUS pentru Primăria București, și Nicușor Dan, susținut de USR, s-au întâlnit duminică seara pentru a discuta despre cum pot face echipă, dar nu au ajuns încă la un rezultat privind modul în care va fi desemnat candidatul unic, fiind așteptată inclusiv o decizie a Birourilor Naționale reunite ale USR și PLUS.

Vlad Voiculescu a spus că discuțiile au fost amicale, dar mai este nevoie să se întâlnească, pentru că nu au luat nicio decizie.

„Am avut mai bine de două ore de discuții amicale. I-am propus lui Nicușor să semnăm un protocol politic în care să stabilim ariile de responsabilitate ale fiecăruia în tandem, indiferent dacă va ocupa funcția de primar sau viceprimar. Nicușor nu a dorit în acest moment. Continuăm însă discuțiile în această săptămână”, a scris Vlad Voiculesu pe Facebook, duminică noaptea.

Cei doi candidați sunt pe poziții divergente în ceea ce privește modalitatea prin care va fi desemnat candidatul comun la Primăria București, iar până acum nici echipele de conducere ale Alianței USR PLUS nu au ajuns la o înțelegere.

Un răspuns poate veni, luni, de la ședința Birourilor Naționale reunite ale USR și PLUS.

Vlad Voiculescu spune că are o propunere dacă nici de data aceasta nu vor ajunge la o decizie.

„Voi propune un referendum intern al organizațiilor de București ale USR și PLUS pentru stabilirea metodei de determinare a candidatului. Un membru - un vot, indiferent de partid, așa cum se cuvine într-o Alianță a două partide care intenționează să fuzioneze. Adică să votăm asupra modului cum să ne alegem candidatul: sondaj, referendum sau altceva. Orice, doar să avem un rezultat comun și să deblocăm situația. Fără întârziere, în această săptămână”, susține Vlad Voiculescu.

Propunerea lui Nicușor Dan este ca desemnarea candidatului comun la Primăria București să se facă pe baza sondajelor de opinie, cel mai bine plasat să fie ales.

„E firesc să vrea să profite de notorietatea mai mare în legătură cu Primăria Capitalei, în urma celor două candidaturi ale sale de până acum”​, a spus Vlad Voiculescu, susținător al variantei ca desemnarea să se facă pe bază de alegeri interne, membrii de partid să voteze candidatul.

Înaintea întâlnirii de duminică, Nicușor Dan a propus o serie de acțiuni și un calendar pentru ca USR și PLUS să ajungă la un candidat comun în maximum cinci săptămâni.

Calendarul propus de Nicușor Dan:

  • 25 februarie-8 martie: realizarea a trei dezbateri la trei televiziuni cu audiențe relevante pe Municipiul București. Formatul dezbaterilor și moderatorul-jurnalist să fie stabilite în primele zile ale săptămânii următoare, în comun, de echipele noastre.
  • În paralel cu dezbaterile televizate, constituirea unei echipe de sociologi de prestigiu, independenți, agreați de ambele părți, care să determine cea mai relevantă metodologie, transparentă și auditabilă de sondare a publicului bucureștean. De asemenea, această echipă științifică va propune casele de sondaje din care să o alegem împreună pe cea care va conduce cercetarea sociologică.
  • 9-29 martie: realizarea cercetării sociologice după metodologia stabilită de echipa de sociologi agreați de ambele părți și publicarea rezultatelor.
  • 30 martie: prezentarea candidatului comun.
  • 1 aprilie: începerea strângerii de semnături.

„Suntem pe ultima sută de metri și sper din adâncul inimii că oamenii politici ai Opoziției vor fi de data asta de partea bucureștenilor”, a scris Nicușor Dan pe contul de Facebook.

Nicușor Dan, care este susținut de USR pentru Primăria Capitalei, a anunțat o primă întâlnire cu Vlad Voiculescu pe 11 februarie, la care urma să îi propună „să facă echipă”, adică „să contribuie fiecare cu expertiza proprie la planul pentru București”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG