Linkuri accesibilitate

Zbor spre Sputnik V. Te vaccinezi și vezi și Moscova


Ion Curmei, directorul agenției de turism care propune imuno-turul de la Moscova
Ion Curmei, directorul agenției de turism care propune imuno-turul de la Moscova

Rusia face o excepție și primește turiști străini dacă aceștia sunt dispuși să se vaccineze cu Sputnik V. O agenție de turism din Republica Moldova, care are sucursale în România și Grecia, a dus deja 100 de persoane în Federația Rusia, în ciuda restricțiilor impuse turiștilor din cauza pandemiei. Alte 100 vor merge în perioada următoare.

Agenția turistică Panda Tur are sediul principal în Chișinău/Republica Moldova și de trei săptămâni a inclus în oferta sa un „imuno-tur” în Rusia.

Pachetul turistic constă într-o excursie de trei zile la Moscova, în regim VIP, care, pe lângă cazare, transport, masă sau ghid personal, include și serviciile medicale la o clinică din capitala Federației Ruse. Oferta este împărțită în două „tururi” – fiecare în valoare 1.190 de euro. La primul, turistului i se administrează doza I a vaccinului rusesc, în timp ce a doua excursie vine la pachet cu rapelul.

Ion Curmei, director și co-asociat al Panda Tur, a precizat într-un interviu acordat Europa Liberă România că în jur de 100 de persoane au ajuns deja în Federația Rusă și au beneficiat de pachetul oferit de agenția turistică pe care o conduce. Cei mai mulți sunt cetățeni din Republica Moldova, dar și români, greci, germani, sau francezi.

Alte 100 de persoane, susține Curmei, au încheiat deja contracte cu agenția și așteaptă ca autoritățile ruse să le admită intrarea în Rusia în baza unei excepții de la restricțiile impuse turiștilor în această perioadă: cea pentru străinii care merg pentru „tratament medical”.

Mărturiilor celor care au cumpărat pachetul

Nicolae Sorocan (29 de ani) e consultant financiar la o multinațională germană din Oradea. Tânărul este client mai vechi al agenției turistice și săptămâna trecută a văzut oferta „imuno-turului” oferit de companie.

„Mi s-a părut interesantă nu neapărat vaccinarea, cât și excursia în sine. Adică am împăcat și capra și varza, ca să zic așa. Sunt locuri în care îmi doresc să ajung și cumva asta a fost și ideea de bază”, ne-a povestit Nicolae.

Nicolae Sorocan va merge la Moscova pentru a se vaccina cu Sputnik V
Nicolae Sorocan va merge la Moscova pentru a se vaccina cu Sputnik V

Acesta a semnat contractul cu Panda Tur la începutul săptămânii trecute și acum așteaptă ca Ambasada Rusiei în România să îi aprobe vizita. Nu Nicolae se ocupă de această procedură, ci chiar agenția de turism, care oferă clienților inclusiv consultanță pentru a obține documentele de călătorie necesare.

Nicolae spune că nu are niciun prieten care să se fi vaccinat cu Sputnik V însă nu se teme.

Am aceeași părere pe care o am și despre celelalte vaccinuri din Europa. Adică informații 100% e greu să am și o părere empirică e greu să îmi formez pentru că sunt foarte multe surse. Sunt autoritățile, după aia sunt specialiștii, influencerii, oamenii de rând și de foarte multe ori părerile diferă. Cum s-a întâmplat și cu AstraZeneca în România. Am prieteni vaccinați care nu au avut niciun simptom, am prieteni care s-au vaccinat cu AstraZeneca și au suferit două-trei zile foarte puternic. Deci adevărul e undeva la mijloc”, ne-a spus Nicolae, care ar trebui să plece în Rusia din București, cu avionul.

Marin, un tânăr cu dublă cetățenie, moldovenească și română, a încheiat și el două contracte pentru părinții săi. Cei trei locuiesc de mai mulți ani în Iași, oraș în care Panda Tur are o sucursală deschisă.


„Totul a fost spontan. Am văzut întâmplător pe Internet oferta și m-am dus la ei săptămâna trecut, în Iași, și i-am întrebat. Părinții au 47 și 49 de ani și nu s-au încadrat pentru a primi vaccinul în România. Așa că merg și pentru asta, dar și pentru excursie, e o ofertă 2 în 1. Am ales agenția turistică pentru că se ocupă de tot, inclusiv de acte, și este mult mai ușor”, ne-a povestit Marin.

Pe lângă România, Panda Tur mai are deschisă o sucursală în Grecia, dar și parteneriate cu diverse agenții turistice din diferite țări europene. Un cetățean grec contactat de Europa Liberă a confirmat că va merge în „imuno-turul” organizat la Moscova.

Ce spun reprezentanții agenției

Panda Tur a organizat în trecut mai multe sejururi turistice medicale, spune directorul companiei într-un interviu telefonic acordat Europa Liberă. Ion Curmei arată că astfel de tururi au fost organizate în trecut în Germania, Turcia sau România.

Ideea unei excursii care să cuprindă și vaccinarea anti-COVID i-a venit lui Curmei după ce mai mulți clienți din Republica Moldova i-au solicitat acest lucru, spune cetățeanul basarabean.

Am încercat și în Occident și în Rusia. Și Rusia a fost mai deschisă pentru acest tip de turism.

În Republica Moldova este mai complicat cu vaccinul. Oamenii au nevoie, dar nu pot să să vaccineze așa că au apelat la noi pentru ajutor. Noi am căutat soluții. Am încercat și în Occident și în Rusia. Și Rusia a fost mai deschisă pentru acest tip de turism. Noi am încheiat contractele necesare și am pornit primele tururi. Am început cu turiștii din Republica Moldova și, ulterior, au început să vină fără niciun fel de publicitate și solicitările de peste hotare”, spune Ion Curmei.

Acesta arată că primii clienți din afara Republicii Moldova au fost din România, după care au urmat din Germania și Franța. În ziua interviului pe care ni l-a acordat, Curmei spune că alte șase persoane, patru basarabeni și doi greci, au semnat contracte cu agenția pentru a merge în Rusia. Pe lista de așteptare se mai află și cetățeni din Marea Britanie, spune Curmei, care explică de ce crede că oferta sa are succes:

„Noi pregătim tot pachetul pentru excursie. În acest moment, în Rusia nu se poate intra fără permisiune. Nu este deschisă pentru turism. Sunt doar anumite categorii de persoane care pot trece. Și pe domeniu medical se poate.”

Ion Curmei spune că „în niciun caz” clienții nu sunt influențați de opiniile pe care reprezentanții agenției la au despre vaccinul rusesc.

„Sigur că noi, dacă propunem acest pachet, avem o părere bună despre vaccin, la fel cum avem și despre unele vaccinuri occidentale. La fel ca toată lumea, și noi ne informăm. Dacă lăsăm politica la o parte, considerăm că fiecare are dreptul la alegere. Fiecare persoană are dreptul să își facă vaccinul pe care și-l dorește.”

Întrebat cum a interacționat agenția de turism cu statul rus, Ion Curmei ne-a răspuns: „S-au ocupat partenerii noștri din Rusia de segmentul acesta”.

În ce consta pachetul


Pachetul „Imuno Tur Sputnik V” a început să fie promovat și în România, pe site-ul agenției și pe Facebook, începând cu 26 martie. Prețul și facilitățile oferite sunt similare ofertei din Republica Moldova.

Pentru 1.190 de euro, turistul primește bilet de avion până la Moscova, de unde este preluat de un ghid personal. De acolo, este dus la un hotel, unde are cazare două nopți, cu mic dejun. În a doua zi de ședere, clientul este transportat la o instituție medicală, unde i se efectuează „determinarea ARN a coronavirusului”, i se colectează materiale pentru cercetarea bacteriologică pentru COVID-19, i se prelevă sânge și este consultat de un medic. La final primește vaccinul. În a treia zi de ședere este preluat de ghid și dus înapoi la aeroport. „Turul 2” – rapelul, are un program similar.

Despre instituția medicală unde turiștii sunt vaccinați, în oferta agenției se menționează: „Centrul medical efectuează imunizarea tuturor categoriilor ale populației folosind cele mai recente și dovedite vaccinuri care au toate certificatele necesare. Vaccinarea se efectuează luând în considerare starea actuală a organismului și diagnosticele. Toți specialiștii centrului medical sunt foarte calificați și vă vor trata cu mare responsabilitate. Având încrederea deplină în ei, puteți fi convinși în rezultat.”

Ion Curmei ne-a spus că, în viitor, prețul pachetului turistic cu vaccin inclus ar putea crește. „Acum este un preț promoțional, prin care încercăm să promovăm pachetul. După aceea se vor face anumite ajustări. Profitul nostru este ceva simbolic. Dar va trebui să ajustăm, pentru că și partenerii noștri din Rusia o vor face. El trebuie să fie ajustat pentru că nu coincide nici cu prețul normal al unei vacanțe în Rusia.”

Sputnik V, analizat de EMA


Federația Rusă a aprobat utilizarea vaccinului Sputnik V în august 2020, înainte ca faza a treia a studiilor să fie finalizată. Într-un articol publicat de revista The Lancet, finanțat de Departamentul de Sănătate al orașului Moscova, se menționează că „Gam-COVID-Vac”, cum mai este cunoscut vaccinul, este sigur și eficient.

„Această analiză intermediară a studiului de fază 3 al Gam-COVID-Vac a arătat o eficacitate de 91,6% împotriva COVID-19”, se menționa în acel articol. Deși mai multe țări s-au arătat interesate să achiziționeze și folosească vaccinul, acesta nu a fost aprobat încă în Uniunea Europeană.

Sputnik V ar putea fi următorul vaccin aprobat în UE
Sputnik V ar putea fi următorul vaccin aprobat în UE


Pe 6 martie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a început verificarea vaccinului dezvoltat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie al Gamaleya din Rusia. Solicitarea a venit de la R-Pharm Germany GmbH.

„EMA va evalua datele pe măsură ce devin disponibile pentru a decide dacă beneficiile depășesc riscurile. Verificarea continuă va continua până când sunt disponibile suficiente dovezi pentru cererea oficială de autorizare de introducere pe piață”, a precizat EMA.

Sputnik V este alcătuit din doi viruși diferiți care aparțin familiei adenovirusului, Ad26 și Ad5. Aceste adenovirusuri au fost modificate pentru a conține gena pentru producerea proteinei SARS-CoV-2. Ele nu se pot reproduce în organism și nu provoacă boli. Cele două adenovirusuri sunt administrate separat: Ad26 este utilizat în prima doză și Ad5 este utilizat în a doua pentru a spori efectul vaccinului, a mai arătat EMA.

Odată ce a fost administrat, vaccinul furnizează gena SARS-CoV-2 în celulele din corp. Celulele vor folosi gena pentru a produce proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va trata această proteină spike ca fiind străină și va produce anticorpi care, odată ce persoane va intra în contact cu infecția, se vor activa.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG