Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin s-a vaccinat, fără a fi filmat, împotriva Covid-19


Vladimir Putin a refuzat să fie filmat în timp ce se vaccinează împotriva Covid-19
Vladimir Putin a refuzat să fie filmat în timp ce se vaccinează împotriva Covid-19

Președintele rus Vladimir Putin a fost vaccinat împotriva COVID-19 și se simte bine, a anunțat Kremlinul. Evenimentul s-a produs fără prezența camerelor de filmat, iar Kremlinul a refuzat să transmită dacă Putin a făcut vaccinul Sputnik V sau altul.

Scopul a fost de a sublinia „toate cele trei vaccinuri rusești sunt absolut fiabile, foarte bune și eficiente”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov pentru BBC.

Vaccinarea președintelui ruse vine într-o perioadă în care autoritățile încearcă să-i încurajeze pe rușii ezitanți să primească vaccinul. Întârzierea a ridicat deja destule întrebări în contextul în care alți șefi de stat au ales să fie vaccinați în primele zile pentru a da un exemplu.

Fiica președintelui a participat la testele de siguranță ale Sputnik V, dar Putin a părut ciudat de precaut, având în vedere cât de mult a recomandat vaccinul.

El, care are 68 de ani, a susținut inițial că așteaptă până când va fi considerat sigur pentru cei peste 65 de ani. Mai târziu, a spus că va aștepta toamna când medicii săi îl vor încadra în „programul său de vaccinare”.

Putin a mai spus în fața presei că nu va fi o „maimuță de spectacol” și nu va fi vaccinat înaintea camerelor TV, surprinzându-i pe mulți cu timiditatea sa bruscă având în vedere că în trecut s-a filmat în numeroase ipostaze.

În trecut, Vladimir Putin s-a filmat în timp ce joacă hochei, înoată sau călărește
În trecut, Vladimir Putin s-a filmat în timp ce joacă hochei, înoată sau călărește

Putin a dezvăluit luni că 6,3 milioane de ruși au primit până acum o doză de vaccin Covid de când a devenit primul lider mondial care a anunțat o vaccinare „la scară largă” în decembrie. Aceasta reprezintă doar aproximativ 5% din populația adultă.

Obiectivul său este de a imuniza 60% dintre adulți până în iulie - suficient pentru ca „imunitatea colectivă” să oprească răspândirea virusului. Dar acest lucru ar necesita creșterea ratei actuale de vaccinare de la doar câteva mii la peste 700.000 în fiecare zi - și acest lucru doar pentru o singură doză de vaccin.

În ciuda faptului că Rusia își prezintă vaccinul Sputnik V ca fiind primul și cel mai bun din lume, interesul acasă este limitat și continuă să scadă.

Un sondaj Levada-Center sugerează că numărul de ruși care refuză vaccinarea a crescut la 62% în februarie, majoritatea invocând îngrijorări cu privire la posibilele efecte secundare, în ciuda faptului că Sputnik s-a dovedit sigur și aproape 92% eficient în studii.

Mulți nu văd nici o nevoie urgentă de protecție. Nu a existat nicio carantină din primăvara anului 2020, iar numărul de noi infecții scade în prezent și numărul de morți din Covid este abia menționat de autorități.

Numărul zilnic a ajuns la 95.818, deși numărul exceselor de decese înregistrate până acum este de aproximativ patru ori mai mare.

Numărul de decese din Rusia în 2020
Numărul de decese din Rusia în 2020

Între timp, entuziasmul pentru principalul vaccin al Rusiei a crescut în străinătate.

Marți, Vietnamul a devenit cea de-a 56-a țară care a înregistrat Sputnik, iar Rusia declară că a făcut tranzacții pentru furnizarea a 700 de milioane de doze de vaccin în străinătate.

XS
SM
MD
LG