Linkuri accesibilitate

Cum votează românii la europarlamentare: PSD și PNL în creștere, restul scad


Al doilea val de estimări făcute de Parlamentul European dă cele două mari partide din România în creștere.
Al doilea val de estimări făcute de Parlamentul European dă cele două mari partide din România în creștere.

Cele mai recente estimări ale Parlamentului European cu privire la intenția de vot, la alegerile europene din luna mai, arată că PSD și PNL sunt în creștere, în timp ce restul partidelor sunt în ușoară scădere. Estimările se bazează pe sondaje publicate în România.

Al doilea val de estimări făcute de Parlamentul European, cu privire la intenția de vot a românilor la alegerile europarlamentare care vor avea loc pe 26 mai, arată că PSD și PNL câștigă câteva procente, față de prima estimare, publicată în luna februarie.

Astfel, PSD se clasează pe primul loc, cu 29,9%, urmat de PNL cu 24,4%. Restul partidelor se află în ușoară scădere, cea mai mare pierdere înregistrând partidul fostului premier Victor Ponta – PRO.

Clasamentul arată astfel: ALDE 9,1%, USR 9%, PRO Romania 7,8%, PLUS 6%, UDMR 5,1%, PMP 4,7%, Alte partide 4,1%.

Intenția de vot la europarlamentare, la începutul lunii martie
Intenția de vot la europarlamentare, la începutul lunii martie

Estimarea, publicată pe 1 martie de Parlamentul European, se bazează pe două sondaje publicate în România, în luna februarie, de INSCOP și CURS.

Mandatele de europarlamentar s-ar împărți astfel: 11 la PSD, 9 la PNL, câte 3 la ALDE, USR și PRO Romania, câte 2 la PLUS și UDMR. PMP nu ar prinde loc în Parlamentul European, conform acestor estimări. De asemenea, nu este clar dacă USR și PLUS ar obține împreună același rezultat, ceea ce le-ar duce numărul de mandate la 5.

În estimarea anterioară a Parlamentului European, din luna februarie, cifrele arătau astfel: PSD 26,5%, PNL 23%, PRO România 9,6%, USR 9,2%, ALDE 9%, PLUS 6,8%, PMP 5,6% și UDMR 4,2%.

În ce privește estimarea pe familii politice europene, Partidul Popular European (EPP) ar urma să domine Parlamentul European, cu 181 de mandate, urmat de socialiști (S&D) cu 135, și de liberal-democrați (ALDE) cu 75.

Estimare configurație Parlamentul European după alegerile din 2019
Estimare configurație Parlamentul European după alegerile din 2019

Viitoarea formulă a Parlamentului European va avea cu 46 de locuri mai puțin, ca urmare a ieșirii Marii Britanii din UE - 705 în loc de 751.

XS
SM
MD
LG