Linkuri accesibilitate

Cursa pentru Casa Albă se joacă strâns. Trump strigă victoria, dar amenință cu avocații


Americanii din New York așteaptă în Times Square să vadă rezultatele alegerilor, însă acestea s-ar putea lăsa așteptate zile întregi.

Rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA este încă indecis, ambii candidați exprimându-și convingerea că au câștigat, deși voturile din șase state- cheie se numără încă. Donald Trump a amenințat cu o contestație la Curtea Supremă.

Rezultatele din state-cheie precum Pennsylvania, Wisconsin, Michigan sau Georgia se joacă încă, mai fiind de numărat milioane de voturi exprimate prin corespondență sau înaintea zilei alegerilor. Eventuale contestații în instanță și prelungirea numărătorii voturilor (peste 100 de milioane de americani au votat dinainte de ziua alegerilor, iar aceste voturi nu au fost încă numărate complet) pot face ca o imagine clară asupra cursei pentru Casa Albă să apară cu întârziere.

Candidatul democrat Joe Biden a spus că „este pe drumul” spre victorie, dar că americanii ar trebui să aibă răbdare „până toate voturile sunt numărate”, pentru că deocamdată niciunul dintre candidați nu a atins încă pragul de 270 de electori, care asigură victoria.

Donald Trump este și el sigur pe victorie, însă a amenințat cu o acțiune în justiție, la Curtea Supremă (controlată de republicani), dând de înțeles că ar exista o presupusă fraudă și că numărătoarea voturilor exprimate anterior zilei alegerilor ar trebui oprită. Mai multe state, inclusiv Pennsylvania, acceptă încă trei zile voturi prin poștă, care nu au fost însă trimise mai târziu de 3 noiembrie data poștei, astfel că numărătoarea se va prelungi. De altfel, Trump a lansat mai multe acuzații nefondate, pe Twitter, despre cum democrații ar încerca „să fure” alegerile.

„Nu este atribuția mea sau a lui Donald Trump să declare câștigătorul acestor alegeri. Este atribuția votanților”, a reacționat Joe Biden.

Echipa candidatului democrat a calificat reacția lui Trump, care vrea oprirea numărătorii voturilor exprimate timpuriu, „scandaloasă, fără precedent și incorectă”. „Este scandaloasă pentru că este un effort fățiș de a anua drepturile democratice ale cetățenilor americani”, a fost mesajul echipei de campanie a lui Joe Biden. Echipa democrată a anunțat că stă pregătită cu avocați, pentru a contracara o acțiune în justiție a echipei lui Donald Trump.

Deocamdată, estimările preliminare îl dau în avantaj pe Joe Biden, însă situația se poate răsturna oricând, pentru că mai sunt foarte multe voturi de numărat. O centralizare făcută de Reuters arată că șapte numărători făcute de instituții de presă și de prelucrare a datelor din SUA îl dau pe Biden cu avantaj la numărul de electori: ABC (220 la 209), CBS (219 la 211), NBC (220 la 213), Fox News (238 la 213), CNN (224 la 213), Edison (224 la 213), AP (238 la 213). Pentru a fi declarat un câștigător, este nevoie de obținerea a 270 de electori din colegiile statelor americane, fiecare stat având un număr de electori egal cu reprezentanții săi în Congresul american.

5 lucruri despre cum e ales președintele SUA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

Joe Biden spera să câștige state-cheie precum Florida, Ohio sau Carolina de Nord, care i-ar fi redus șansele de victorie lui Trump și ar fi dat semnalul că sentimentul pro-Trump nu mai este la fel de puternic ca în 2016. Însă socotelile nu s-au potrivit, iar Trump a câștigat deja Florida (29 de electori) și Ohio (18 electori).

Pe de altă parte, chiar și fără să câștige Pennsylvania (20 de electori), Biden poate obține victoria dacă își menține statele pierdute de Trump în 2016 și câștigă Arizona, Michigan și Wisconsin.

Trump este dat câștigător în Florida și Ohio, două state care dețin o mare proporție din electorii necesari victoriei. Texas este proiectat în estimări să meargă tot la Donald Trump.

Democrații speră să câștige statul-cheie Georgia, ceea ce le-ar da un mare avantaj cu cele 16 voturi din Colegiul Electoral, însă rezultatele se lasă încă așteptate. Aici, democrații se bazează pe voturile din Atlanta, dominată de comunitatea afro-americană.

Prezență record la vot

Americanii au ieșit a vot în număr mare, în ciuda temerilor legate de pandemia de coronavirus. Atmosfera este una tensionată, existând așteptări să apară proteste violente din partea simpatizanților care își vor vedea candidatul pierzător.

Peste 100 de milioane de oameni au votat din timp, fie prin corespondență, fie la secții de vot deschise înaintea zilei oficiale a alegerilor. Autoritățile americane au luat aceste măsuri pentru a evita aglomerația și răspândirea și mai mare a coronavirusului care a ucis până acum în SUA peste 230.000 de oameni.

Din cauza acestui număr imens de voturi exprimate timpuriu, rezultatul alegerilor va fi o chestiune de zile, spre deosebire de alți ani când imaginea cursei era clară rapid. Ambele tabere au anunțat că sunt pregătite să ducă bătălii legale, în instanță, cu privire la numărarea voturilor și rezultate, ceea ce ar prelungi și mai mult incertitudinea legată de următorul mandat la Casa Albă.

Exit-poll-urile au arătat că patru din zece votanți erau de părere că pandemia este principala amenințare asupra Americii, apoi starea economiei. Doar unul din zece votanți au menționat rasismul ca fiind principala problemă. Șase din zece votanți s-au declarat nemulțumiți de direcția Americii.

În paralel cu alegerile prezidențiale, se desfășoară și alegeri pentru Camera Reprezentanților și parțial pentru Senat, precum și alegeri locale în unele state.

Republicanii sunt așteptați să își mențină controlul în Senat, cu o majoritate de 53 la 47, iar democrații să își mențină controlul în Camera Reprezentanților.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG