Linkuri accesibilitate

Cursurile pentru bugetari: între necesitate și vacanțe pe bani publici la munte și la mare


Unele cursuri organizate de instituțiile publice au loc la mare. Sunt experți care se tem că, de fapt, scopul acestora nu este pregătirea profesională a angajaților, ci oferirea unor servicii turistice.
Unele cursuri organizate de instituțiile publice au loc la mare. Sunt experți care se tem că, de fapt, scopul acestora nu este pregătirea profesională a angajaților, ci oferirea unor servicii turistice.

Mii de funcționari publici și aleși locali vor avea anul acesta o vacanță plătită de la buget, la munte sau la mare. Teoretic, vor pleca la cursuri de formare profesională, însă specialiștii spun că în unele cazuri este vorba mai degrabă de o vacanță.

Autoritățile locale din România au cheltuit deja, în primele luni ale anului, peste 12 milioane de lei pentru formarea profesională a angajaților și pachetele hoteliere aferente, reiese dintr-o analiză realizată de Europa Liberă.

Informațiile publicate în sistemul de achiziții publice (SEAP) relevă că firmele cu tradiție în achizițiile pe bani publici de astfel de servicii sunt, din nou, câștigătoare.

Septimius Pârvu, expert în administrație la Expert Forum, urmărește de mulți ani fenomenul și crede că nevoia de specializare și formare profesională a funcționarilor publici și aleșilor locali e reală.

Se schimbă legislații, se modernizează proceduri sau apar unele noi. Doar că rezultatul nu e întotdeauna cel scontat. Alegerile făcute de admistrații din zecile de oferte de cursuri ar trebui determinate printr-o analiză și nu după locul în care sunt organizate.

„Întrebarea este cât de mult e nevoie de fapt de cursurile respective. Conducerea sau cine organizează cursurile trebuie să facă o analiză de nevoi [...] Altfel e doar metodă în care mergem, ne plimbăm, vedem ceva frumos și facem mai puțin training”, explică Septimius Pârvu, pentru Europa Liberă.

Și dacă în alți ani achizițiile erau mult mai detaliate, se specifica despre ce curs este vorba, hotelul unde vor fi cazați cursanții și perioada, anul acesta primează discreția.

În SEAP se menționează doar că e vorba de pachete de servicii în perioada iunie-septembrie 2023. Multe nu au specificat nici măcar numărul de beneficiari.

Dar ofertele prezente pe paginile de internet ale firmelor care se vor ocupa de organizare dezvăluie care sunt destinațiile. Stațiuni binecunoscute de pe litoral, de la munte, din Maramureș sau nordul Moldovei. Iar hotelurile sunt de trei și patru stele.

Europa Liberă a analizat toate achizițiile de cursuri de perfecționare și servicii hoteliere aferente, de la începutul anului, și a întocmit un top, după valoarea sumelor alocate.

Cel mai mare buget vine nu de la o mare primărie de municipiu, ci de o comună.

Comuna Târgșoru Vechi, Prahova. Puțin peste 10.000 de locuitori, buget de 27 de mlioane de lei în 2023.

Primarul, liberalul Nicolae Drăgan, e în funcție de 15 ani. A trimis oameni, constant, la cursuri de formare profesională la munte și la mare. Anul acesta, însă, a făcut cea mai mare achiziție de servicii de formare profesională din țară, din ultimii ani. Afacerea s-a încheiat în SEAP în doar 11 minute.

Un „pachet compact de servicii de pregătire profesională“ de 379.000 de lei, pentru 54 de cursanți. Ceea ce înseamnă cam 7.000 de lei, pentru fiecare om.

Afacerea a fost încheiată cu firma Lectoform Traning, din Bacău, înființată în martie 2023. Societatea e parte dintr-un grup de firme deținute de aceeași persoană și care se ocupă cu acest tip de servicii de mai mult de zece ani.

Cu Lectoform Travel, o altă firmă din grup, Primăria Târgșoru Vechi a trimis 12 oameni la cursuri la Băile Felix în 2018, la Hotel Internațional.

Hotelul Felix, unde funcționarii Primăriei Târgșoru Vechi vor susține o serie de cursuri.
Hotelul Felix, unde funcționarii Primăriei Târgșoru Vechi vor susține o serie de cursuri.

Primăria Târgșoru Vechi nu a răspuns solicitării de informații trimise de Europa Liberă pentru că nu a avut forma dorită de administrația locală. Atașat refuzului am primit și un formular de cerere pentru a reface solicitarea.

Comuna Jilava, Ilfov. 10.600 de locuitori, cu 13% mai puțini ca în 2011. Buget de 66 de milioane de lei.

Primar este, din 2017, Petre Elefterie Ilie de la PNL. Joi 11 mai, Primăria a decis să cumpere cursuri de perfecționare și pentru funcționarii publici, și pentru aleșii locali.

Dar cum banii alocați pentru un angajat au fost mult mai puțini decât pentru un ales, au existat două achiziții directe. Cei 17 consilieri vor pleca la cursuri de formare profesională cu un buget de 7.000 de lei de persoană, iar cei 54 de angajații au alocați, fiecare, 3.750 de lei. În total, afacerea cursurilor de pregătire va costa comuna 378.350 de lei.

Primăria Jilava a explicat, la solicitarea Europa Liberă, cine va participa la pregătirea profesională și unde se vor ține cursurile. Și că participanții pot lua cu ei un însoțitor cu condiția să achite costurile de cazare și masă.

Comunicat Primăria Jilava pentru Europa Liberă

La activitatile de formare profesională vor participa:

 • 18 consilieri locali, 1 curs de 8 zile, 2 module (in week-end deoarece aceștia desfășoară și alte activități în calitate de angajați in afara UAT Jilava);
 • 57 de angajați din cadrul aparatului de specialitate, 4 grupe, cursuri de 5 zile;

Temele cursurilor sunt urmatoarele:

 • planificare strategică;
 • planificare bugetară;
 • management public;
 • politici publice locale;
 • fundamentare, elaborare, implementare, monitorizare si evaluare a decizilor la nivelul;
 • administratiei publice locale;
 • legislatia muncii;
 • managementul riscurilor;
 • aplicarea SNA;
 • implementarea SCIM.

Acestea se vor desfășura astfel:

- pentru consilierii locali:

 • Hotel Sulina, Mamaia, 7-11.07.2023;
 • Pensiunea Roa, Dunavat, 28.07-1.08.2023.

- pentru angajati (fiecare angajat va participa la un singur curs):

 • Hotel Delta, Jupiter, 16-21 iulie si 6-11 august;
 • Hotel Izvoarele, Calimanesti, 23-28 iulie si 20-25 august 2023.

În 2022, 44 de angajați ai Primăriei au fost la cursuri la hotelurile Poseidon și Delta din Jupiter, resortul Cormoran din Deltă, iar în 2019 la Gura Diham și în Deltă. În toți acești ani, serviciile au fost cumpărate de la aceeași firmă, SC Administer Plus SRL.

„Ofertele sunt puse în SEAP, sunt alese de contractanți. Selecția le aparține. Există și varianta de a organiza cursurile la sediul instituției dar este la cerința beneficiarilor să fie organizate în alte locații. De altfel, noi organizăm și cursuri online. Locațiile pentru cursurile din această vară nu sunt stabilite exact în acest moment”, a declarat Aurelian Stănculescu de la firma Administer Plus, pentru Europa Liberă.

Orașul Ungheni, Mureș. 7000 de locuitori. Buget de 29,8 milioane de lei

Primar este Victor Prodan (PNL), care este la al treilea mandat. Acesta trebuie să plătească în conturile orașului peste un milion de lei, conform unei sentinţe a Curţii de Apel Târgu-Mureş, la finalul unui proces de corupție început în 2015.

Pe 10 mai, Primăria Ungheni a cerut pe SEAP două oferte. Una pentru un pachet programe de formare profesionala adresate personalului din cadrul administratiei publice și una pentru servicii hoteliere aferente cursurilor.

Obține contracte în mai puțin de oră, în valoare totală de 327.000 de lei. Firmele cu care Primăria a bătut palma sunt Lectoform Consulting și LC Travel Moment, firme înrudite cu cele care vor organiza cursuri pentru comuna Târgșoru Vechi, Prahova.

Primăria nu a răspuns solicitării de informații trimisă de Europa Liberă.

Comuna Ghiroda, Timiș. 8.000 de locuitori, buget de 58.7 milioane de lei.

Primarul liberal Ionut Stănușoiu a fost ales în 2016. Până anul trecut, pentru achizițiile de cursuri de formare profesională nu se scoteau din buget mai mult de 50.000 de lei. Cam 900 de lei pentru fiecare om era suma alocată.

Pe 8 mai 2023, la ora 14.32, Primăria Ghiroda lansează în SEAP o cerere de ofertă pentru „Pachet compact, curs cazare si masa pentru un numar maxim de 60 persoane”.

Și primește o oferta de 260.000 de lei de la firma Expertim Akt 2014, pe care o și acceptă în patru minute. Adică la ora 14.36. În sistemul de achiziții publice nu sunt menționate alte detalii.

Interesant este că toate firmele cu care de-a lungul anilor administrația locală din Ghiroda a încheiat contracte pentru cursuri de formare profesională, au acționariat comun cu Expertim AKT 2014. Primăria nu a răspuns solicitării de informații trimise de Europa Liberă.

Comuna Ariceștii Rahtivani, Prahova. 8170 de locuitori, cu 6% mai puțin ca în 2011. Buget de 63,6 milioane de lei.

Primarul, Gheorghe Orbu, de la USR e la primul mandat. Pe 9 mai, a achiziționat din SEAP servicii de formare profesională în valoare de 260.000 de lei, fără alte detalii. E prima achiziție de acest fel în ultimii cinci ani. Firma de la care a cumpărat pachetul este Lectoform Trading SRL.

Primăria nu a răspuns solicitării de informații trimise de Europa Liberă.

Comuna Dobroești, Ilfov. 16.900 de locuitori. Cu 80% mai mult decât în 2011. Buget de 63,8 milioane de lei.

Primar este Condu Valentin Laurentiu, PSD. A urcat în fotoliul de primar în 2012, și l-a părăsit între 2016 și 2019 după ce a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru ultraj, lipsire de libertate şi favorizarea infractorului.

Anul acesta va cheltui aproape 230.000 de lei pe formarea profesională a 66 de angajați. Contractele au fost atribuite firmelor Lectoform Consulting și LC Moment Travel. Și tot Lectoform Consulting i-a dus la specializare pe angajații de la Primăria Dobroești în 2019, dar cu mai puțini bani - 176.000 de lei.

Primăria Dobroești a răspuns solicitării Europa Liberă și a explicat de ce e nevoie de cursuri de formare profesională și, mai ales, de ce angajații trebuie să plece într-un sejur pentru specializare. Motivul ar fi că nu au găsit oferte de cursuri la sediul Primăriei.

Comunicat Primăria Dobroești pentru Europa Liberă

Pe raza administrativ-teritorială a comunei Dobroești nu au fost identificate oferte privind pregătirea, formarea și perfecționarea profesională specifice pentru personalul autorității publice locale, drept urmare la inițiativa funcționarului public/alesului local sau a personalului contractual, cu acordul persoanei care are competență de numire, pregătirea profesională se va realiza în concordanță cu domeniul de activitate al instituției ori cu specificul activității derulate de funcționarul public in cadrul acesteia, astfel, fiecare persoană a putut alege programul necesar, locația find doar o consecințã a tipului de program ales. Participanții la programe au optat pentru programe de formare profesionalã care se finalizează cu certificări recunoscute de ANC, Ministerul Muncii și Ministerul Educației.

În răspunsul Primăriei se menționează că angajații nu au beneficiat de cursuri de perfecționare în ultimii trei ani, dar și că anul acesta s-au alocat bani prin buget pentru acest lucru, dar nu s-a menționat și unde vor avea loc aceste cursuri.

Servicii de formare profesională - 11 milioane de lei, de la 1 ianuarie

Contractele de servicii de formare profesională încheiate în SEAP, de la 1 ianuarie, sunt fie doar pentru cursuri, fie pentru pachetele complete de cazare și cursuri.

La acestea se mai adaugă și cele de servicii hoteliere care vin în completare, acolo unde este cazul. În total, pentru cele două tipuri de servicii s-au încheiat contracte de 12 milioane de lei.

Iar pe primele două locuri în top sunt chiar firmele care se regăsesc și în situațiile analizate de Europa Liberă.

 • Grupul de firme Lectoform - Bacău

Acționarul comun al celor trei firme este Gina Spulber. Doar în firma Lectoform Travel mai are un asociat, pe Mădălina Diaconu. Prima firmă din acest adevărat holding a fost Lectoform Consulting, înființată în 2010, cea care are și cele mai bune rezultate financiare.

Lectoform Cosulting a intrat puternic pe piața cursurilor pentru instituții publice în 2016, iar cifra de afaceri a urcat constant. O scădere bruscă a afacerilor a fost în 2020, dar 2021 a fost din nou un an bun pentru afacerile firmei. Cifra de afaceri a urcat la 1,8 milioane de lei, cu un profit net de 1 milion de lei. Firma a declarat în 2021, patru angajați.

Înregistrată în ianuarie 2022, LC Travel a avut afaceri cu statul în primul an de 655.000 de lei, iar în acest an de 1,2 milioane.

Lectofarm Tracel, înființată în 2013, a adunat și ea în ultimii ani 3,2 milioane de lei, din banii publici.

Lectoform Training, este cea mai nouă în holding, înființată în martie 2023, dar a reușit deja să obțină 37 de contracte publice, în valoare de 1,3 milioane de lei.

În total, în ultimii 5 ani, firmele au încheiat 615 de afaceri din bani publice în valoare de 9,6 milioane de lei. Cel mai bun client - comuna Tărgșoru Vechi, cu contracte în valoare de 426.300 de lei.

Pe pagina de internet lectorform.ro, este prezentată oferta de cursuri pentru această vară, cu cazările aferente.

Firma nu a răspuns întrebărilor transmise de Europa Liberă.

 • Grupul de firme Expertim

Tot patru firme sunt și în holdingul deținut de Alina Claudia și Mioara Trăstău, cu sediul în Criciova, județul Timiș. Expertim AKT 2014, Epiform AKT au fost înființate în 2014, Expert Afipp AKT în 2018 și Aktiv Event AKT în 2023.

Cea mai performantă dintre societăți este Expertim AKT care, în ultimii cinci ani, a încheiat contracte publice în valoare de 2,3 milioane de lei.

Firma înființată anul acesta, Aktiv Event Akt, are deja în portofoliu șase achiziții directe în valoare de 188.000 de lei, dar pentru organizarea de eveniment evenimente culturale.

Mioara Trăstău este funcționar la Primăria Criciova din 2012. Alina Trăstău este solistă de muzică populară și își vinde serviciile artistice prin intermediul a două dintre firmele pe care le deține.

Alina Tăsătău este cântăreață de muzică populară și antreprenoare.
Alina Tăsătău este cântăreață de muzică populară și antreprenoare.

Cele patru firme au încheiat, în ultimii 5 ani, 165 de contracte publice în valoare de 3,6 milioane de lei. Nu toate sunt, însă, pentru organizarea de cursuri de formare profesională. Cel mai bun client este comuna Afumați, Ilfov cu contracte de 445.600 de lei

Firma a explicat, la solicitarea Europa Liberă, cum a reușit să vândă Primăriei Ghiroda, un pachet de servicii de 260.000 de lei:

„Referitor la achiziția efectuată de către Primaria Comunei Ghiroda, am oferit «pachet compact servicii curs cazare și masă» pentru un număr maxim de 60 de angajați. Pachetul în valoare de 4.366,66 lei include curs și cazare. Cred că este cel mai ieftin pachet în comparație cu tarifele practicate de ceilalți colegi organizatori”.

Mai trebuie menționat că niciuna dintre firmele din hodingul familiei Trăstău nu are pagina de net.

Cursuri da, vacanțe ba

Pregătirea profesională a funcționarilor publici este reglementată de Codul Administrativ, care prevede dreptul acestora de a beneficia de cursuri o dată la doi ani și, dacă e cazul, de decontarea cheltuielilor cu transportul, cazarea și masa.

Dar nicăieri în lege nu scrie că aceste cursuri trebuie organizate sub forma unui sejur într-o altă locație. Mai mult, în perioada în care sunt la cursuri, funcționarii primesc și salariu.

Iar opinia specialistului susține legea. E nevoie de astfel de cursuri doar că nu trebuie transformate în turism pe bani publici. Sau într-o formă de a răsplăti și fideliza angajații.

„Eu cred că mai multă lume ar trebui să beneficieze de cursuri de genul ăsta. Sigur, în niște costuri decente și să nu devină de fapt agenții de turism pe bani publici. Aici devine de fapt problemă, când ajungi să plătești cursuri de astea ca să îi răsplătești pe funcționari. Dar nu la modul constructiv, ci să îi răsplătești pe tot felul de alte criterii”, conchide Septimius Pârvu de la Expert Forum.

 • 16x9 Image

  Simona Cârlugea

  A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

  A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG