Linkuri accesibilitate

Guvernul suspendă angajările la stat și reduce cheltuielile cu 10%. Sunt exceptate domeniile sănătății și educației


Adrian Câciu, ministru al Finanțelor. Guvernul a adoptat ordonanța ce taie din cheltuielile statului. Economia la buget e de puțin peste 5 miliarde de lei.
Adrian Câciu, ministru al Finanțelor. Guvernul a adoptat ordonanța ce taie din cheltuielile statului. Economia la buget e de puțin peste 5 miliarde de lei.

Executivul a aprobat, vineri, ordonanța de urgență care reduce cheltuielile bugetare. Printre măsuri se află impunerea unor limite lunare de cheltuieli pentru guvern și reducerea cu 10% a cheltuielilor publice cu bunuri și servicii. Excepție fac cheltuielile din domeniile sănătății și educației.

„Am adoptat o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri a banului public. Pe scurt, stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern și derogarea de la aceste limite doar prin Memorandum aprobat tot de către Guvern, reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii, cu excepția cheltuielilor din domeniul sănătății și educației, interzicerea achiziționării, preluării în leasing sau a închirierii de autoturisme, mobilier și aparatură, birotică, de către autoritățile și instituțiile publice”, a declarat Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Ordonanța de Guvern mai suspendă angajările în sectorul public, cu excepția posturilor unice neocupate.

„Aici, prin memorandum, sectoarele vor veni în fața Guvernului, dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară în continuare angajarea de personal, inclusiv educație și sănătate”, a mai spus Ministrul Finanțelor după ședința de Guvern din 12 mai.

Ordonanța de Urgență care reduce cheltuielile bugetare vine în contextul în care Guvernul a constatat, în prima parte a lui 2023, încasări mult sub cel previzionat în bugetul de stat.

În urmă cu câteva săptămâni, ministerelor li s-a solicitat să vină cu propuneri de reducere a cheltuielilor.

Analiștii sunt însă de părere că reducerea cheltuielilor și suspendarea angajărilor nu sunt soluții pe termen lung. E nevoie, spun ei de o reformă a administrației centrale și locale.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG