DIICOT face cercetări in rem
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) anunță că s-au sesizat cu privire la săvârșirea infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracțiunea de perturbarea funcționării sistemelor informatice și tentativă la infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Cercetările sunt efectuate in rem, explică DIICOT, adică nu a fost începută urmărirea penală împotriva unei persoane.
Procorii adaugă că în această etapă a cercetărilor, se „instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor”.
Cercetările încep în urma analizei informațiilor rezultate din documentele desecretizate ale SRI, SIE și MAI care au fost prezentate la ședința CSAT de pe 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea primului tur al alegerilor prezidențiale.
Profesor de Drept: Pentru CCR contează legea
„Ce contează pentru Curtea Constituțională este legea”, spune pentru Europa Liberă Marius Bălan, lector la Catedra de Drept Public a Facultăţii de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
„O astfel de hotărâre, adaugă specialistul, „poate fi justificată în fond, dar ar trebui să și-o asume Executivul. E vorba de o încălcare punctuală a Constituției cu scopul (sperăm) lăudabil de a evita în ultima clipă acapararea puterii de către un lider extremist. Se sacrifică ceva din legalitate și din respectul față de Constituție pentru a salva ordinea constituțională în sine.
Pentru credibilitatea acestei ordini ar fi fost preferabil ca o asemenea decizie dură să fie luată de un Executiv - supus prin natura sa greșelii, dar controlat de legiutor - decât de o Curte presupus infailibilă, independentă și care nu răspunde în fața niciunei autorități”.
Alegerile prezidențiale continuă în Republica Moldova, chiar după ce au fost anulate
Alegerile prezidențiale continuă vineri în Republica Moldova și în secțiile de votare deschise în alte țări pentru alegătorii din diaspora, la câteva ore după ce Curtea Constituțională din România (CCR) a anulat „în integralitate” alegerile, scrie Europa Liberă Moldova.
Birourile electorale ale secțiilor de votare nu au primit imediat instrucțiuni pentru oprirea votării, au spus Europei Libere Moldova oficiali ai unei secții de votare din Chișinău.
Unii alegători au aflat de la reporterii Europei Libere, chiar în secția de votare, că alegerile au fost anulate.
Aproape opt mii de alegători români au votat în R. Moldova până la ora 16:00, arată datele Autorității Electorale Permanente publicate în timp real. R. Moldova este și țara unde au votat vineri cei mai mulți alegători români.
Votul în diasporă continuă în ciuda deciziei CCR. 44.000 de români au votat în diasporă până la ora 16:20
Votul în diasporă a continuat în ciuda deciziei Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, cu întreg procesul electoral, încă de la strângerea de semnături.
Până la ora 16:20 votaseră în diasporă peste 44.000 de români.
Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale a anunțat că se va reuni la ora 17:00 pentru a decide și emite documentele necesare anulării voturilor date până acum. Din acel moment, decizia CCR va produce efecte și votul va fi oprit și cele date deja vor putea fi anulate.