Ce știm până acum despre anularea alegerilor prezidențiale
Curtea Constituțională a anulat vineri alegerile prezidențiale.
„În temeiul articolului 146, lit. f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea președintelui României”, se arată într-un comunicat văzut de Europa Liberă.
Întregul proces electoral va fi reluat „în integralitate” de Guvern, la o nouă dată, care va fi comunicată ulterior de către Executiv, mai spune CCR.
Turul al doilea era programat pe 8 decembrie, între Călin Georgescu (22,94%) și Elena Lasconi (19,17%). Următorul candidat clasat a fost Marcel Ciolacu (19,14%).
Curtea Constituțională - comunicat de presă, 6 decembrie 2024
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art. 146 lit. F/ Constituție și, cu umanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art 146 Lit F/ Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr. 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr. 1061/2024 privind aporbarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în totalitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Președintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare.
3.Prezenta Hotărâre e definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României partea I și se aduce la cunoștință publică.
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul Hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României partea I.
Compartimentul Relații Externe, Relații cu Presa și Protocol al Curții Constituționale
Până la decizia CCR, în străinătate votaseră peste 37.000 de români. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe spune că procesul electoral nu poate fi oprit până la o decizie a Biroului Electoral Central.
Anterior, Curtea Constituţională a României anunțase, joi (5 decembrie) că cererile depuse în legătură cu anularea primului tur al prezidenţialelor urmează să fie examinate în cadrul procesului de validare a alegerilor, sugerând că o decizie ar urma să fie luată după al doilea tur.
Miercuri, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat cinci documente care au arătat felul în care Călin Georgescu a crescut în popularitate într-un timp foarte scurt și a câștigat turul I al alegerilor prezidențiale, raportând zero cheltuieli.
De asemenea, Parchetul General s-a autosesizat joi și a demarat o anchetă, deoarece informațiile prezentate public relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării a desecretizat pe 4 decembrie documente clasificate ale serviciilor secrete românești privind campania electorală a candidatului filorus Călin Georgescu.
Atribuţiile Curții Constituționale la alegerea Președintelui României
Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
(...)
f) veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului;
g) constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului;
h) dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României;
Sursa: Constituția României, art. 145.
Reacția PSD. Marcel Ciolacu: Este decizia corectă
Partidul Social Democrat, prin purtătorul de cuvânt Lucian Romașcanu, a afirmat că nu comentează decizia CCR. „Dacă a existat o ingerință în procesul electoral, atunci este o decizie corectă”, a spus el, la Digi24.
Ulterior, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia luată vineri de CCR „este singura soluție corectă după desecretizarea documentelor din ședința CSAT” „Rezultatul votului românilor a fost denaturat flagrant, în urma intervenției Rusiei. Alegerile prezidențiale trebuie reluate”, a spus el, pe pagina de Facebook.
Ciolacu a mai spus că „anchetele autorităților trebuie să arate cine sunt vinovații pentru tentativa de a influența masiv rezultatul scrutinului prezidențial”.
„Românii au nevoie de răspunsuri clare din partea autorităților, bazate pe dovezi solide, pentru că de această anchetă depinde în mod fundamental încrederea publicului în instituțiile statului și în procesele democratice care stau la baza funcționării țării”, a mai spus el.
„Acum, sunt extrem de importante validarea mandatelor noului Parlament și realizarea unei majorități parlamentare pro-europene, care să susțină numirea rapidă a unui nou guvern, a cărui prioritate este continuarea traseului european de dezvoltare a României”, a menționat Ciolacu.
Liderul PSD a mai spus că „alături de PNL, USR, UDMR și reprezentanții minorităților, un acord în acest sens și consideră că în acest moment partidele trebuie să pună mai presus de interesele proprii un singur obiectiv național – stoparea forțelor extremiste”.
„Numirea noului guvern pro-european este un semnal important pentru mediul economic și pentru investitorii străini, ținând cont de reacțiile îngrijorătoare din ultimele două săptămâni. Totodată, numirea noului guvern este esențială pentru a putea proteja veniturile românilor și pentru a construi un buget pentru 2025 care să garanteze continuarea proiectelor de investiții pe bani europeni”, a mai spus Ciolacu.
Reacția AUR (Alianța pentru Unirea Românilor)
George Simion, președintele partidului AUR, a afirmat pe contul său de Facebook că este „o lovitură de stat în plină desfășurare”. „Nu ieșim în stradă, nu ne lăsăm provocați, acest sistem trebuie să cadă democratic”, a scris el pe Facebook.
Dorin Lulea, prim-vicepreședintele AUR, a declarat pentru Europa Liberă: „Este o lovitură de stat! Un grup infracțional a capturat instituțiile și dispune de ele în propriul interes. În mod normal, alte instituții ar trebui să intervină și să oprească toate aceste ilegalități, ne putem aștepta și la alte abuzuri la fel de grave”.
Reacția POT - partidul care îl susține pe Călin Georgescu
Anamaria Gavrilă, președinta POT (Partidul Oamenilor Tineri), care a câștigat peste 6% din voturi la alegerile parlamentare din 1 decembrie, a afirmat: „Stați calmi! Călin Georgescu va fi președintele României în 2024”.