Linkuri accesibilitate

Benjamin Netanyahu, acuzat de crime de război. CPI emite mandate de arestare împotriva sa și a fostului ministru al Apărării


Premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul ministru al Apărării Yoav Gallant și comandantul militar al Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) sunt acuzați de Curtea Penală Internațională de crime de război.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul ministru al Apărării Yoav Gallant și comandantul militar al Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) sunt acuzați de Curtea Penală Internațională de crime de război.

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, al fostului ministru al Apărării Yoav Gallant și al unui înalt oficial al Hamas, acuzați de crime de război în timpul și după atacurile din 7 octombrie asupra Israelului de anul trecut.

Instanța din Țările de Jos a anunțat joi că a găsit „motive rezonabile” pentru a considera că Netanyahu poartă responsabilitatea penală pentru crime de război, inclusiv „foametea ca metodă de război” și „crime împotriva umanității, persecuție și alte acte inumane.”

Biroul primului ministru israelian a respins acuzațiile, pe care le-a numit „absurde și antisemite”.

„Israelul respinge cu desăvârșire acțiunile și acuzațiile absurde și false împotriva sa din partea Curții Penale Internaționale, care este un organism părtinitor și discriminatoriu din punct de vedere politic”, a spus biroul său, citat de CNN.

„Nu există război mai just decât cel pe care îl luptă Israelul în Gaza din 7 octombrie 2023, după ce organizația teroristă Hamas a lansat un atac criminal împotriva sa, făcând cel mai mare masacru împotriva poporului evreu de la Holocaust.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu nu va ceda presiunilor, nu va da înapoi și nu se va retrage până când toate obiectivele războiului stabilite de Israel la începutul campaniei nu vor fi atinse”, se arată în comunicat.

Curtea Penală Internațională a respins miercuri contestația Israelului cu privire la jurisdicția sa în această chestiune.

Israelul, ca și Statele Unite, nu este membru al CPI. Cu toate acestea, Palestina i s-a alăturat devenind parte la Statutul de la Roma, care a instituit CPI. Curtea însăși nu are un mecanism de executare și depinde de statele membre pentru a face arestări.

Curtea a emis, de asemenea, un mandat împotriva oficialului Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, cunoscut și sub numele de Mohammed Deif , despre care Israelul spune că a fost unul dintre creierele atacului din 7 octombrie și că l-ar fi ucis într-un atac aerian în septembrie, dar Hamas nu i-a confirmat moartea.

ICC a declarat că a găsit „motive rezonabile” să considere că Deif este responsabil pentru crime împotriva umanității, inclusiv crimă, exterminare, tortură și viol și alte forme de violență sexuală, precum și crime de război, tratament crud, tortură, luare de ostatici, ultraj la adresa demnității personale.

Deif poartă „răspunderea penală” pentru aceste infracțiuni, a spus instanța, după ce „a săvârșit faptele în comun și prin alții a dispus sau a indus săvârșirea infracțiunilor” și pentru că nu a „exercitat un control adecvat asupra forțelor aflate sub comanda sa”.

Instanța a adăugat că există „motive rezonabile pentru a crede că crimele împotriva umanității au făcut parte dintr-un atac larg și sistematic condus de Hamas și alte grupuri armate împotriva populației civile din Israel”.

Mai mulți politicieni israelieni au condamnat decizia instanței de a emite mandate de arestare pentru Netanyahu și Gallant.

Președintele Isaac Herzog a descris mandatele ca pe „o zi întunecată pentru justiție, o zi întunecată pentru umanitate.”

El a spus într-o declarație pe X că CPI a luat o decizie „scandaloasă”, că a transformat justiția universală într-o glumă și că își bate joc de „sacrificiul tuturor celor care luptă pentru dreptate”.

Herzog spune că decizia instanței internaționale „ignoră faptul de bază că Israelul a fost atacat în mod barbar și are datoria și dreptul de a-și apăra poporul. Ignoră faptul că Israelul este o democrație vibrantă, care acționează în conformitate cu dreptul internațional umanitar și face tot posibilul pentru a satisface nevoile umanitare ale populației civile.”

Ministrul de Externe israelian, Gideon Sa'ar, a declarat că CPI a acționat ca un instrument politic care servește celor mai extreme elemente care lucrează pentru a submina pacea, securitatea și stabilitatea în Orientul Mijlociu.

„Din perspectivă etică, aceasta este o aberație morală care transformă binele în rău și servește forțelor răului”, a spus el. „Din perspectivă diplomatică, emiterea de ordine împotriva unei țări care acționează conform dreptului internațional este o recompensă și o încurajare pentru axa răului (a grupurilor conduse de Iran), care o încalcă în mod flagrant și consecvent.”

Ministrul de extremă-dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a spus că CPI este „antisemită de la început până la sfârșit” și a adăugat că Israelul ar trebui să răspundă „aplicând suveranitatea” Cisiordaniei ocupate și construind așezări evreiești în toate teritoriile aflate sub controlul Israelului.

Gallant a fost ministru al Apărării până în această lună, când Netanyahu l-a demis după luni de conflicte din cauza politicii interne și a efortului de război al Israelului.

Premierul a spus la acea vreme că „încrederea dintre mine și ministrul apărării s-a spart”. El a fost înlocuit de Israel Katz, care a fost ministru de Externe până atunci.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG