Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă exclude mai multe probe din dosarul Revoluției


După 30 de ani în care a stat mai mereu blocat, Dosarul Revoluției face vineri un nou pas înapoi după ce magistrații de la Curtea Supremă au constatat ”neregularitatea” rechizitoriului realizat de Parchetul Militar și a exclus mai multe probe și a cerut refacerea unei părți din rechizitoriu.

Curtea Supremă cere Secției Parchetelor Militare ca în termen de 5 zile să remedieze neregularitățile din rechizitoriu și să anunțe dacă menține trimiterea în judecată a inculpaților sau cere restituirea dosarului.

Decizia instanței supreme poate fi atacată cu apel.

Printre probele respinse de magistrați se numără actele intitulate „declarații” ce conțin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu în fața Comisiei Senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia Senatorială privind evenimentele din Decembrie 1989 și documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de parchetul militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al S.R.I. privind evenimentele din decembrie 1989.

Dosarul Revoluției a fost înaintat instanței de către procurorii militari în aprilie 2019. Fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus au fost deferiți justiției sub acuzațiile de crime împotriva umanității.

Parchetul General preciza atunci că pentru întocmirea rechizitoriului Secției Parchetelor Militare au fost administrate, în principal, probe obţinute după 13 iunie 2016, dată la care judecătorul de cameră preliminară de la instanța supremă a confirmat redeschiderea urmăririi penale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG