Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă nu se grăbește cu judecarea lui Darius Vâlcov și a lui Liviu Dragnea


Darius Vâlcov a cerut timp de la judecători pentru a-și găsi avocat, iar instanța i l-a acordat
Darius Vâlcov a cerut timp de la judecători pentru a-și găsi avocat, iar instanța i l-a acordat

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins joi solicitarea DNA de urgentare a procesului lui Darius Vâlcov, așa cum, înainte de sărbători, respinsese și solicitarea de urgentare a procesului lui Liviu Dragnea.

Astfel, Darius Vâlcov, condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și luare de mită, va avea un nou termen abia la 11 iunie, așa cum stabilise completul de cinci judecători inițial.

Vâlcov, care este principalul consilier al Vioricăi Dăncilă, ca și autor al programului de guvernare, a cerut amânarea cu două luni a procesului la Înalta Curte de Casație și Justiție, afirmând că nu are avocat. Instanța i-a acordat peste două luni răgaz să-și caute apărător, în condițiile în care orice zi în plus care prelungește verdictul final este în favoarea celui inculpat.

Și în cazul lui Liviu Dragnea, instanța a fost îngăduitoare. După solicitarea DNA, ca termenul stabilit inițial pe 20 mai să fie mutat mai devreme, judecătorii de la Înalta Curte au respins solicitarea procurorilor.

Astfel, la liderul PSD, a rămas ca termen data de 20 mai, când este așteptată și Curtea Constituțională să se pronunțe asupra unei sesizări care are legătură cu cauza lui Dragnea - invalidarea sau nu a deciziilor date de completurile de trei judecători, pe motiv că nu au fost specializate pe cazuri de corupție.

Dacă în cazul lui Darius Vâlcov este vorba de tergiversarea procesului și apropierea de un verdict final, în cazul lui Liviu Dragnea este vorba despre amânarea pronunțării. La liderul PSD, procesul se afla în etapa finală, când au intervenit și sesizarea CCR de către colegul de partid al lui Liviu Dragnea - este vorba despre Florin Iordache - și modificările la Codul penal.

Astfel, pentru cei doi inculpați cu funcții importante în stat, este capital ca procesele să se prelungească până în toamna acestui an. Miza este intrarea între timp în vigoare a modificărilor la Codurile penale, care au micșorat cu câte doi ani perioada de prescriere a faptelor. Mai exact, în cazul lui Liviu Dragnea, dacă intră în vigoare prevederile amintite, poate avea parte de prescrierea faptei și de închiderea dosarului.

De asemenea, în cazul în care CCR decide că sunt ilegale completurile de trei judecători care nu sunt specializate pe acte de corupție, se pune problema rejudecării acestor dosare de la zero, adică de la etapa de fond, caz în care cel mai probabil intervine prescripția.

XS
SM
MD
LG