Linkuri accesibilitate

Cutremur cu magnitudinea de 5,4 în România


Cutremurul de pe 16 septembrie 2024 din România a fost unul dintre cele mai puternice din ultima perioadă.
Cutremurul de pe 16 septembrie 2024 din România a fost unul dintre cele mai puternice din ultima perioadă.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 a avut loc în zona seismică Vrancea-Buzău, pe 16 septembrie, la ora 17:40. Seismul a fost resimțit în București și Chișinău.

Actualizare 20:45 - Cutremurul a avut loc la adâncimea de 126,8 km conform infp.ro, în apropierea următoarelor oraşe: 56km NV de Buzău, 58km SE de Sf. Gheorghe, 59km E de Brașov, 67km V de Focșani, 69km N de Ploiești, 97km NE de Tîrgoviște.

Până la cutremurul de luni, cel mai puternic cutremur din acest an a fost pe 10 august, a avut magnitudinea de 4,7 și s-a produs în judeţul Arad.

În acest an, au fost șapte cutremure cu magnitudinea peste 4 în România. Cel de luni este singurul care a depășit magnitudinea de 5.

Directorul INFP, Constantin Ionescu, spune că este posibil să se producă replici, dar că nu este obligatoriu să fie și resimțite și, cel mai probabil, vor fi de intensitate mai mică.

Știrea inițială

Potrivit primelor date, seismul s-a produs la o adâncime de aproximativ 140 de kilometri, în zona seismică Vrancea-Buzău, la 57 kilometri nord-vest de orașul Buzău, la 58 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, la 61 km est de Brașov, 64 km vest de Focșani și 73 km nord-est de Ploiești.

Seismul a fost resimțit în București.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, nu au fost înregistrate apeluri la numărul de urgență 112.

Deocamdată nu sunt informații cu privire la eventuale pagube provocate de seism.

„Până în acest moment nu avem solicitări cu privire la situaţii de urgenţă cauzate de cutremur. Cu toate acestea, comanda ISU Buzău a dispus misiuni de recunoaştere în Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu şi Pătârlagele, unde trei autospeciale de primă intervenţie si comandă (APIC) patrulează pentru a identifica posibile situaţii de urgenţă”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău, citat de news.ro.

Seismul a fost resimțit și în Republica Moldova. La Chișinău, președinta Maia Sandu acorda un interviu în direct chiar în momentul cutremurului.

Sfaturi de urmat în caz de cutremur

Autoritățile recomandă oamenilor ca, în cazul unui cutremur, să rămână calmi și să-i liniștească pe cei din jur, iar dacă sunt răniți în jur să le acorde primul ajutor numai dacă au cunoștințele necesare, pentru a nu agrava situația, potrivit ghidului „Fii Pregătit”.

Trebuie verificată și cât de afectată este locuința. Dacă aceasta a suferit pagube majore, trebuie evitate scările și liftul deoarece e posibil să fie afectată structura de rezistență.

Instalația de gaze se verifică cu emulsie de apă și săpun: dacă sunt emisii de gaze, este recomandată deschiderea ferestrelor, închiderea robinetului de gaz și îndepărtarea surselor de foc.

Oamenii nu trebuie să vorbească mult timp la telefon, ca să nu blocheze rețelele de telefonie mobilă, ci doar să semnaleze urgențele și să-i anunțe pe cei apropiați de starea lor. De asemenea, folosirea mașinii este recomandată doar în situații de extrem, pentru ca străzile să fie accesibile echipajelor de urgență.

În cazul în care o persoană rămâne blocată sub dărâmături, este recomandat ca la anumite intervale de timp să lovească cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului, pentru ca semnalele să poată fi auzite și identificate de la o distanță cât mai mare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG