Linkuri accesibilitate

Haiti | Cutremur de 7,2 pe scara Richter. Cel puțin 724 morți și 1.800 de răniți


Una dintre casele distruse în orașul Les Cayes.
Una dintre casele distruse în orașul Les Cayes.

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a lovit sud-vestul statului Haiti în dimineața de sâmbătă, 14 august. Cel puțin 304 persoane au murit și 1.800 au fost rănite.

ACTUALIZARE ora 19:00:

Numărul confirmat al morților în urma cutremurului din Haiti a depășit 724. Pe măsură ce salvatorii încearcă să scoată victimele de sub moloz, numărul victimelor va crește.

___________________________________________________________________

„Străzile sunt pline de strigăte. Oamenii caută - își caută familiile, sau provizii, ajutor medical, apă”, a declarat arhidiaconul Abiade Lozama, preotul unei biserici episcopale din orașul Les Cayes, care a fost cel mai afectat de cutremur.

Căutările continuă, iar pe măsură ce alți oameni vor fi găsiți sub dărâmături, este posibil ca numărul victimelor să crească. Oficialii din Haiti au declarat că nu vor cere ajutoare internaționale până când nu cunosc cu siguranță gravitatea daunelor.

Salvatorii de la Crucea Roșie cară o fată rănită.
Salvatorii de la Crucea Roșie cară o fată rănită.

Epicentrul cutremurului s-a aflat la 150 de kilometri în vest de capitala Port-au-Prince, la o adâncime de 10 kilometri. Cutremurul s-a resimțit până în Jamaica și Cuba.

Locația orașului Les Cayes.
Locația orașului Les Cayes.

În 2010, un cutremur de 7 grade pe scara Richter a devastat complet Haitiul, omorând între 100 și 300 de mii de oameni. Comunitatea internațională s-a mobilizat și a trimis o cantitate enormă de ajutoare, însă în ultimul deceniu țara a continuat să se destabilizeze în ciuda fondurilor externe. Organizația umanitară a guvernului american, USAID, s-a oferit să ajute cu evaluarea daunelor și eforturile de reconstrucție.

Cel mai important lucru este să salvăm cât de mulți supraviețuitori de sub moloz”, a declarat Ariel Henry, premierul din Haiti. „Încă nu știm câți mai sunt sub moloz”, a adăugat premierul, care a declarat stare de urgență națională timp de o lună.

Un grup de oameni caută supraviețuitori sub moloz.
Un grup de oameni caută supraviețuitori sub moloz.

Cutremurul a avut loc în timpul sărbătorii sfântului orașului Les Cayes, când orașul era mai plin ca de obicei din cauza turiștilor. Un hotel întreg din oraș s-a prăbușit. Capitala Port-au-Prince nu a fost afectată, însă oamenii nu au uitat traumele cutremurului din 2010. În momentul în care pământul a început să se zguduie, la 8:30 dimineața, mii de oameni au ieșit din case în pijamale și în prosoape, încercând să se îndepărteze de clădiri.

Eforturile echipelor de salvare au fost îngreunate din cauza alunecărilor de teren provocate de cutremur, care au blocat câteva dintre drumurile de pe insulă.

Spitalele din Haiti au fost copleșite de valul de răniți care a sosit brusc. Sistemul sanitar era deja slăbit de pandemia care l-a secat de resurse. Haiti a primit doar luna trecută prima sa livrare de vaccinuri, o donație COVAX de la Statele Unite.

Mulți oameni și-au pierdut casele și au dormit sub cerul liber în noaptea dintre 14 și 15 august.
Mulți oameni și-au pierdut casele și au dormit sub cerul liber în noaptea dintre 14 și 15 august.

În decursul zilei de sâmbătă, s-au înregistrat patru replici de peste 5 grade pe scara Richter și alte nouă peste 4 grade. Replicile cutremurului vor continua timp de câteva săptămâni. Pe lângă faptul că se vor înfrunta în continuare cu efectele cutremurului, săptămâna viitoare Haiti va fi lovit de furtuna tropicală Grace.

Jucătoarea de tenis Naomi Osaka, de origine haitiană și japoneză, a declarat pe Twitter: „Săptămâna aceasta voi concura într-un turneu, și voi dona câștigurile către Haiti. Știu că sângele strămoșilor noștri este puternic și că ne vom ridica în continuare.

59% din cei 11 milioane de locuitori din Haiti trăiesc în sărăcie. Cu doar o lună în urmă, pe 7 iulie, Haiti a fost învăluit de haos când președintele Jovenel Moise a fost asasinat, ceea ce a creat un vid politic în țară.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
O echipă recuperează trupul lui Jean Gabriel Fortune, fost primar al orașului Les Cayes.
O echipă recuperează trupul lui Jean Gabriel Fortune, fost primar al orașului Les Cayes.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
O echipă recuperează trupul lui Jean Gabriel Fortune, fost primar al orașului Les Cayes.

XS
SM
MD
LG