Linkuri accesibilitate

Președintele haitian, Jovenel Moïse, asasinat în locuința sa din Port-au-Prince


Jovenel Moïse a fost ucis, marți, în locuința sa din Port-au-Prince.

Președintele Republicii Haiti, Jovenel Moïse, a fost ucis într-un atac asupra casei sale din capitala țării, potrivit prim-ministrului interimar al țării, Claude Joseph.

Acesta a declarat că locuința președintelui, situată în Port-au-Prince, a fost asaltată de bărbați înarmați neidentificați la ora locală 01:00 (05:00 GMT), transmite BBC.

Prima doamnă, Martine Moïse, a fost și ea rănită în atac.

Premierul interimar, care a preluat puterea în micuțul stat din Caraibe, a dat asigurări că „au fost luate toate măsurile pentru a garanta continuitatea statului” și a îndemnat la calm, numind uciderea președintelui „un act urât, inuman și barbar”.

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a scris pe Twitter că este „șocat și întristat de moartea domnului Moïse”, numindu-l „un act urât” și a făcut, de asemenea, apel la calm.

Casa Albă a numit asasinatul o „crimă oribilă”.

Republica Dominicană a dispus „închiderea imediată” a frontierei sale cu Haiti.

Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, se afla la putere din februarie 2017. În timpul mandatului său s-a confruntat cu acuzații de corupție și a fost contestat prin mai multe valuri de proteste anti-guvernamentale, adesea violente.

La începutul acestui an au avut loc demonstrații pe scară largă, în capitală și în alte orașe, în care i-a fost cerută demisia.

Opoziția din Haiti a declarat că mandatul său de cinci ani ar fi trebuit să se încheie pe 7 februarie 2021, la cinci ani de la momentul în care predecesorul său, Michel Martelly, a renunțat la putere. Pentru că alegerile au fost decalate cu un an de la părăsirea puterii de către Martelly, Moïse a susținut că mai are un an în funcție.

În luna februarie a acestui an, când opoziția i-a cerut să părăsească fotoliul de președinte, Moïse a declarat că a existat împotriva sa o tentativă de asasinat și de răsturnare a guvernului.

Instabilitatea cronică, dictaturile și dezastrele naturale au făcut din Republica Haiti, o țară insulară din Marea Caraibilor, una dintre cele mai sărace state din America Centrală.

S-a a înregistrat o creștere a criminalității violente și a răpirilor, precum și o scădere dramatică a nivelului de trai, într-o țară în care aproape 60% dintre cetățeni trăiesc și așa sub pragul sărăciei.

Un cutremur din 2010 a ucis peste 200.000 de oameni și a provocat pagube considerabile infrastructurii și economiei.

O forță de menținere a păcii a ONU a fost instituită în 2004 pentru a ajuta la stabilizarea țării. Aceasta s-a retras însă în 2017.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG