Actualizare 17:36. Datele provizorii de la autoritățile din Myanmar arată că cel puțin 150 de persoane au murit în cutremur devastator de vineri dimineață. Liderul juntei militare aflate la guvernare în Myanmar a făcut un apel rar de ajutor din partea comunității internaționale.
„Am vizitat personal unele site-uri afectate pentru a evalua situația. Aș dori să fac apel la toată lumea să-și dea mâna și să sprijine misiunile de salvare în curs", a spus vineri, într-un discurs televizat, Min Aung Hlaing.
„Am declarat stare de urgență și am cerut asistență internațională”, a continuat Min Aung Hlaing, adăugând că India va trimite asistență. „Aș dori să adresez o invitație deschisă oricăror organizații și națiuni care doresc să vină să ajute oamenii care au nevoie din țara noastră.”
Cel puțin 96 de persoane au murit în Naypyidaw, centrul Myanmarului, iar alte zeci au murit în alte teritorii. Sunt cel puțin 732 de răniți.
Actualizare 17:00. Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) precizează că misiunile diplomatice din regiunea Myanmar au făcut demersuri, în regim de urgență, pe lângă autoritățile locale din teritoriile aflate în vecinătatea epicentrului, pentru a verifica dacă printre persoanele afectate de acest eveniment sunt cetățeni români.
MAE spune că, până în prezent, autoritățile străine locale nu au notificat Ambasadele României la Beijing, Bangkok și New Delhi cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.
De asemenea, MAE susține că nivelul misiunilor diplomatice chineze, thailandeze și indiene nu au fost primite solicitări de asistență consulară în acest context.
Ambasadele României din regiune monitorizează evoluția situației, sunt în contact permanent cu autoritățile locale străine şi sunt pregătite să intervină în vederea acordării de asistență consulară, conform competențelor.
MAE a publicat numerele de telefon la care cetățenii români pot suna pentru asistență: Ambasada României la Beijing: +86 106 532 3616; Ambasada României la Bangkok: +66(0)22402523; Ambasada României la New Delhi: +91 11 24111015.
Actualizare 15:50. Un muncitor în construcții care a fost scos dintre dărămăturile unei clădiri care s-a prăbușit în Bangkok a povestit pentru CNN momentele groaznice prin care a trecut.
Sunan Kenkiat, în vârstă de 31 de ani, lucra la sistemul de sprinklere împotriva incendiilor din clădire înainte ca aceasta să se prăbușească.
„Clădirea tremura și m-am simțit amețit”, a spus Kenkiat pentru CNN despre momentul în care clădirea înaltă a început să se clatine.
„După aceea, resturi precum bucăți de ciment au început să cadă, iar tremuratul a devenit mai puternic, așa că am strigat ca toată lumea să fugă.”
Apoi a auzit trei „bubuituri” și ochii i s-au umplut de praf alb – și a știut că clădirea era pe cale să cedeze. „Apoi nu am putut vedea nimic. Fugeam doar să găsesc o cale de ieșire”, a spus Kenkiat.
„Am început să-mi caut colegii. Lucrurile au devenit haotice, iar oamenii au început să plece."
„Când am ieșit afară, echipa de salvare a ajutat la ștergerea prafului. M-am gândit că, dacă nu aș fi putut evita placa de ciment, s-ar putea să fi murit din cauza prafului”, a spus Sunan Kenkiat.
Actualizare 14: 35. Uniunea Europeană este gata să furnizeze un ajutor de urgență Myanmarului și Thailandei după „scenele sfâșietoare'” provocate de seism, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, transmite AFP.
„Scene sfâșietoare în Myanmar și Thailanda după cutremurul devastator. Gândurile mele se îndreaptă spre victime și familiile lor. Sateliții europeni Copernicus participă deja la eforturile de salvare. Suntem gata să oferim un sprijin suplimentar”, a reacționat șefa executivului comunitar pe rețeaua de socializare X.
În același context, Franța și-a evacuat ambasada, consulatul și institutele și liceele din Bangkok după cutremurul produs vineri dimineață în Myanmar, care a fost puternic resimțit și în Thailanda vecină, conform ministrului francez de externe Jean-Noël Barrot. Barrot, care se află vineri la Shanghai în cadrul unui turneu asiatic, a mai precizat că „în acest stadiu” nu au fost înregistrate victime în rândul cetățenilor francezi și a subliniat că Franța este „gata să ofere ajutor de îndată ce va fi exprimată nevoia”.
Actualizare 12:35. Opt persoane ar fi murit după prăbușirea unei clădiri în Mandalay, a declarat un martor ocular pentru un reporter The Guardian.
Alte persoane ar putea fi blocate în dărâmăturile unei clădiri care s-a prăbușit în jurul orei locale 13:00.
Trei persoane au murit în orașul Taungoo din Myanmar, după ce o moschee s-a prăbușit parțial, potrivit unor martori citați de Reuters.
Presa locală a raportat că cel puțin două persoane au murit și 20 au fost rănite după ce un hotel s-a prăbușit în localitatea Aung Ban.
Junta militară care conduce Myanmar cere ajutor internațional după cutremur, în timp ce șase regiuni declară stare de urgență. AFP relatează că șeful juntei, Min Aung Hlaing, a sosit la un spital din Naypyidaw, unde erau tratați răniții după cutremur.
În Thailanda, ministrul Apărării spune că 90 de persoane sunt dispărute și trei au murit după ce un bloc turn în construcție s-a prăbușit, relatează AP.
****
Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS) a declarat că cutremurul a avut o magnitudine de 7,7 și o adâncime de 10 km. Seismul a fost urmat de o replică puternică, scrie Reuters.
Epicentrul seismului se află la aproximativ 17,2 km de orașul Mandalay, cu o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori.
Nu există informații imediate din partea autorităților din Myanmar cu privire la pagube.
Myanmar este condus de o juntă militară după o lovitură de stat din 2021, ceea ce îngreunează accesul la informații. Statul controlează aproape toate radiourile locale, televiziunea, presa scrisă și online. Utilizarea internetului este limitată.
Fotografii transmise de agențiile de știri din Mandalay și alte locuri din țară arată însă numeroase persoane rănite sau aflate sub îngrijirea medicilor din echipele de urgență.
Postările de pe rețelele de socializare din Mandalay, vechea capitală regală a Myanmarului, arată clădiri prăbușite și moloz împrăștiate pe străzile orașului.
Agenția de știri chineză Xinhua a transmis că replici puternice au fost simțite în provincia sud-vestică Yunnan, care se învecinează cu Myanmar, dar nu există informații despre posibile victime.
Clădirile s-au zguduit și în capitala Thailandei, Bangkok, la aproximativ 1.000 km spre sud, iar sute de oameni s-au grăbit să le părăsească, după ce orașul a fost lovit de o replică a cutremurului din Myanmar.
Filmări verificate, publicare pe rețeaua X, arată prăbușirea unui bloc turn în construcție din Bangkok, în timpul cutremurului de astăzi cu magnitudinea 7,7 la granița dintre Thailanda și Myanmar.
43 de muncitori în construcții sunt dispăruți după ce cutremurul a provocat prăbușirea unei clădiri neterminate de 30 de etaje din Bangkok, spun autoritățile thailandeze.
Cincizeci de persoane se aflau în clădirea de lângă parcul Chatuchak, care se află la sute de kilometri distanță de epicentrul cutremurului din Myanmar.
Șapte au scăpat, în timp ce alți 43 rămân blocați, a declarat Institutul Național de Medicină de Urgență.
Cutremurele sunt relativ mai frecvente în Myanmar, comparativ cu Thailanda.
Între 1930 și 1956, au avut loc șase cutremure puternice cu magnitudinea de 7,0, relatează agenția de știri AFP.
Thailanda nu este o zonă de cutremure și aproape toate cutremurele care sunt resimțite acolo sunt efecte ale seismelor din Myanmar.
Deoarece clădirile din Bangkok nu sunt proiectate pentru cutremure puternice, daunele structurale ar putea fi semnificative.
Știre redactată cu informații oferite de Reuters și BBC.
Știre în curs de actualizare
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.