Linkuri accesibilitate

Peste 8.000 de oameni scoși de sub dărâmăturile din Turcia. 380.000 în adăposturi


Operațiune de eliberare a oamenilor de sub dărâmături.
Operațiune de eliberare a oamenilor de sub dărâmături.

Peste 8.000 de oameni au fost scoși până acum de sub dărâmăturile din Turcia, a anunțat vicepreședintele turc Fuat Oktay. Aproximativ 380.000 s-au refugiat în adăposturi guvernamentale sau hoteluri, iar alții s-au înghesuit în mall-uri, stadioane, moschei și centre comunitare.

Associated Press relatează că mulți oameni au postat pe rețelele de socializare pentru a cere asistență pentru cei dragi despre care cred că sunt prinși sub dărâmături. Anadolu, agenția de știri de stat turcă a citat oficiali care au dat asigurări că toate apelurile au fost „colectate cu meticulozitate” și că informațiile strânse sunt transmise echipelor de căutare.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că 13 milioane din cele 85 de milioane ale țării au fost afectate într-un fel sau altul și a declarat stare de urgență în 10 provincii afectate de cutremur.

Turcia a spus că va permite doar vehiculelor care transportă ajutoare să intre în provinciile cele mai afectate Kahramanmaraş, Adiyaman şi Hatay.

Turcia are un număr mare de trupe în regiunea de graniță cu Siria și a însărcinat armata să ajute în eforturile de salvare, inclusiv amenajarea de corturi pentru persoanele fără adăpost și a unui spital de campanie în provincia Hatay.

Ministrul Apărării, Hulusi Akar, a declarat că au fost desfășurate și o brigadă de ajutor umanitar cu sediul în Ankara și opt echipe militare de căutare și salvare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG