Numărul de decese cauzate de cutremurele din Turcia a ajuns la 8.574 de persoane iar în Siria bilanțul se ridică la 2.662 potrivit AFP, care citează declarații ale oficialilor și medicilor implicați în operațiunile de salvare.
Mii de copii sunt victime ale dezastrului, potrivit UNICEF, fie au murit, fie sunt răniți, fie au rămas orfani.
Președintele Turciei a declarat stare de urgență pentru 3 luni în 10 provincii afectate de cele două seisme majore.
Mii de clădiri s-au prăbușit, spitale și școli sunt în ruine și zeci de mii de oameni au fost răniți sau au rămas fără adăpost într-o perioadă în care temperaturile coboară noaptea sub zero grade.
Condițiile dificile, replicile seismice, temperaturile scăzute și drumurile deteriorate îngreunează eforturile de salvare iar Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul victimelor ar putea depăși 20.000.
Cele mai mari distrugeri devastări au avut loc în apropierea epicentrului cutremurului, între Kahramanmaras și Gaziantep, unde blocuri întregi sunt în ruine. Turcia a declarat că aproape 3.000 de clădiri s-au prăbușit, inclusiv spitale.
O moschee faimoasă datând din secolul al XIII-lea s-a prăbușit parțial în provincia Maltaya, unde s-a prăbușit de asemenea o clădire de 14 etaje cu 28 de apartamente locuite.
În Siria, Ministerul Sănătății a raportat pagube în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartus. UNESCO a avertizat că două situri din patrimoniul mondial, vechiul oraș Alep din Siria și cetatea din orașul Diyarbakir din sud-estul Turciei, au suferit distrugeri importante.
Țări din toată lumea trimit ajutor după ce Turcia a lansat un apel internațional pentru ajutor. Luni, președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan a declarat o săptămână de doliu național în Turcia.
Cutremurul care a lovit luni Turcia şi Siria a oprit activitățile la cel mai mare centru de export de petrol al Turciei din Ceyhan şi a blocat fluxurile e de ţiţei din Irak şi Azerbaidjan, prin conducta KRG, au declarat oficiali turci, citaţi de Reuters.
Trei aeronave militate din România au ajuns, luni, la Adana, Turcia, cu aproape 60 salvatori români specializați pregătiți să ajute la acțiunile de căutare și salvare.
Prima dintre cele trei aeronave a revenit în țară în timpul nopții trecute cu opt pasageri români și doi polonezi. Celelalte două aeronave erau încă pe aeroportul din Adana și, pregătite să aducă în țară și alți cetățeni care solicitaseră evacuarea din zona afectată de seism.
De asemenea, o echipă de sprijin din România a ajuns deja în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, a anunțat marți DSU. Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce repartizat-o pentru echipa din România.
Tot în România, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Universităţile de Medicină şi Farmacie, formează echipe de voluntari care să ofere ajutor în zonele afectate de cutremure din Turcia.
O situație umanitară specială este în Siria. Cutremurele de ieri agravează profund situația oamenilor aflați de 12 ani în stare de război. În nord-vestul Siriei se află regiuni controlate atât de forțe guvernamentale siriene cât și de cele ale rebelilor, ceea ce face ca intervențiile umanitare să fie îngreunate. Mii de persoane au rămas fără adăpost din cauza prăbuşirii a numeroase clădiri.
Potrivit BBC, avioane cu ajutoare de urgență, alimente, medicamente și pături, au ajuns în Siria din Iran și Irak.
Situația este agravată în Siria și de vremea de iarnă, care a adus ploi torențiale și chiar zăpadă, împiedicând și mai mult eforturile de salvare.
Întreaga comunitate internațională s-a mobilizat pentru ajutarea zonelor afectate.