Linkuri accesibilitate

Supraviețuitorii sirieni ai cutremurului, disperați. Pe lângă război, îndură frigul. Ajutoarele s-au oprit


„Nu există nicio salvare pentru noi”, spune un supraviețuitor sirian al cutremurului cu epicentrul în Turcia.
„Nu există nicio salvare pentru noi”, spune un supraviețuitor sirian al cutremurului cu epicentrul în Turcia.

O combinație de vreme înghețată și infrastructură distrusă și de război, nu doar de cutremurul de luni, din Turcia, îngreunează eforturile de salvare în nord-vestul Siriei. Salvatorii se luptă pentru a avea acces la victime, pe fondul conflictului și crizei politice din țară.

„Este un domeniu dificil pentru salvatori, dar de-a lungul anilor am învățat să ne îndepărtăm de problemele politice și să ne concentrăm pe asistența umanitară”, a declarat Johan Mooij, directorul Syria Response pentru World Vision, pentru CNN.

World Vision are personal staționat în Siria pentru a facilita accesul în regiunile afectate de dezastru, a spus Mooij.

Salvatorii din organizația de caritate lucrează pentru a oferi adăpost supraviețuitorilor care și-au pierdut casele în cutremurul de 7,8 grade pe scara Richeter din zorii zilei de luni și în cele peste 120 de replici, din care una de 7,5.

Pierderea liniilor de electricitate, a sistemelor de apă și canalizare în timpul războiului a agravat efectele cutremurului, a adăugat Mooij.


Regiunea se lupta oricum, înainte de cutremur, să restabilească infrastructura-cheie, puternic deteriorată de bombardamentele aeriene continue în timpul războiului civil al țării, despre care Națiunile Unite estimează că a provocat 300.000 de morți din 2011 .

Frigul sub zero grade din Turcia și Siria îngreunează, de asemenea, eforturile de ajutor de ambele părți ale graniței, punând în pericol de hipotermie viețile celor prinși sub dărâmături de două zile, fără hrană și fără apă.

Este foarte frig și plouă și ninge din când în când. Este într-adevăr o situație teribilă”, a adăugat Mooij.

„Această zonă a fost afectată de atât de multe dezastre deja în ultimii doi ani. Și vorbim despre război, vorbim despre strămutare, de Covid, holeră, iar acum și asta. Oamenii devin destul de disperați și nu văd nicio ieșire”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG