Linkuri accesibilitate

Cutremure în Turcia şi Siria: 33.000 de decese. Poliția turcă a emis 113 mandate de arestare


Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tranmis sâmbătă că aproape 26 de milioane de persoane ar fi fost afectate de seismele care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tranmis sâmbătă că aproape 26 de milioane de persoane ar fi fost afectate de seismele care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria.

Numărul deceselor înregistrate după cutremurele devastatoare de luni din Turcia şi Siria este acum de peste 33.00 de morţi, conform unui nou bilanţ de duminică, scrie CNN.

Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că de fapt peste 50.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismelor, cel mai puternic având magnitudinea de 7,8 grade, relatează agenţiile AFP şi DPA.

În Turcia, au fost înregistrate 29.605 de decese, potrivit vicepreşedintelui Fuat Oktay. Au fost răniţi peste 80.000 de oameni. În Siria, numărul deceselor confirmate este 3.575.

Potrivit cotidianului Sozcu, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că universităţile îşi vor continua activitatea până la vară fără prezenţa fizică a studenţilor, în sistem online, astfel încât căminele studenţeşti să poată fi folosite pentru găzduirea oamenilor rămaşi fără adăpost după cutremure.

Oficialii din Turcia spun că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcția de clădiri care s-au prăbușit în urma cutremurului de luni, potrivit BBC.

Poliția turcă a reținut cel puțin 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcții.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, a declarat că bilanțul riscă să se dubleze.

Martin Griffiths a ajuns sâmbătă în oraşul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul cutremurului de 7,8 grade care a avut loc pe 6 februarie şi care a făcut în total 28.191 de morţi - 24.617 în Turcia şi 3.574 în Siria.

„Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult", a declarat înaltul oficial al ONU.

„Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor", a avertizat Griffiths.

Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub moloz într-un frig glacial, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane sinistrate.

ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tranmis sâmbătă că aproape 26 de milioane de persoane ar fi fost afectate de seismele care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria. OMS face apel la un ajutor financiar de urgenţă de 42,8 milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor sanitare imediate.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG