Linkuri accesibilitate

Dăncilă îl acuză pe Iohannis că întreține criza guvernamentală și îl numește președinte-stat, sintagmă atribuită PSD


Conlict constituțional Președinție-Guvern
Conlict constituțional Președinție-Guvern

„Îi transmit domnului Klaus Iohannis că cetățenii încă așteaptă explicații cu privire la motivul pentru care încalcă repetat Constituția. Toți vrem să înțelegem de ce actualul șef al statului face un abuz de putere și continuă blocarea activității Guvernului, deși majoritatea constituționaliștilor îi transmit că interpretează electoral Legea fundamentală”, a scris Viorica Dăncilă pe facebook, în replică la respingerea miniștrilor interimari propuși de premier. Șeful statului i-a cerut primului ministru să meargă în Parlament pentru a cere vot de încredere pentru restructurarea Cabinetului, în urma schimbării compoziției politice a Executivului.

Dăncilă, care a sesizat CCR pentru conflict constituțional Guvern-Președinte pe această tmă, spune că președintele este cel care alimentează criza, și nu PSD.


„Candidatul Iohannis vorbește despre obligațiile premierului, dar nu se achită de propriile obligații. În schimb, se antepronunță în numele Curții Constituționale, în numele Parlamentului, și chiar în numele Guvernului. Ne dovedește încă o dată visul său de a fi “președintele-stat””, a spus șefa PSD. Partidul pe care îl conduce Viorica Dăncilă a fost adesea denumit ca fiind „partidul-stat”, o sintagmă care cuprindea acuzațiile de guvernare autoritară a social-democraților. Partidul-stat a fost denumit, în presă și în rândul opoziției, PDSR-ul condus de Ion iliescu, apoi PSD-ul lui Adrian Năstase și Victor Ponta, iar în ultimii trei ani, partidul condus de Liviu Dragnea.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că respinge „categoric” miniștrii interimari propuși de premierul Dăncilă și i-a cerut premierului să obțină legitimitatea politică a Guvernului prin votul Parlamentului.

Cele trei propuneri de interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă sunt Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la relaţia cu Parlamentul.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG