Linkuri accesibilitate

Conflictul dintre președinte și premier ajunge la Curtea Constituțională. Iohannis, așteptat să facă declarații


Curtea Constituțională a României a înregistrat sesizarea anunţată de premierul Viorica Dăncilă, în care reclamă un conflict între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de blocarea propunerilor de numire a miniştrilor interimari.

UPDATE: Curtea Constituţională a României a stabilit data de 11 septembrie ca termen de transmitere a punctelor de vedere de la Guvern şi Preşedinţie privind existenţa unui posibil conflict juridic pe tema refuzului lui Klaus Iohannis de a numi miniștri interimari, potrivit unor oficiali ai CCR citați de Agerpres.

Șefa Guvernului vrea astfel să îl determine pe Klaus Iohannis să accepte miniștrii interimari ai PSD propuși pentru completarea Guvernului, ca urmare a scindării coaliției cu ALDE.

„Guvernul României va sesiza CCR pentru a reclama un conflict juridic cu șeful statului. Românii nu au de ce să asiste la acest spectacol de prost gust pe care îl fac cei cărora le-au dat votul”, explica miercuri seară premierul României.

"Este absolut incalificabil modul în care candidatul Iohannis se foloseşte de tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale pentru a-şi lansa mesajele de campanie. Miercurea trecută refuza nejustificat numirea de miniştri în Guvernul României. O săptămână mai târziu, domnul Iohannis blochează din nou numirea miniştrilor interimari în Guvernul României, refuzând de data aceasta să dea un răspuns. Suntem într-o situaţie fără precedent, o situaţie de confuzie şi dezechilibru generată de comportamentul iresponsabil şi egoist al preşedintelui. Domnul preşedinte Iohannis are obsesia blocajelor. (...) Guvernul României va sesiza Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict juridic cu şeful statului", a spus Dăncilă de la sediul PSD.

Președintele a anunțat că va susține o declarație de presă în această seară, de la ora 18.

În cazul în care șeful statului va anunța în această seară că acceptă propunerile, Viorica Dăncilă a declarat, potrivit News.ro, că „o parte din sesizare nu va mai avea obiect, dar noi în sesizare am vorbit şi despre cele cinci propuneri pentru miniştri PSD pentru că încă nu avem o motivaţie pentru respingere. Eu cred că ar trebui să vedem această sesizare către Curtea Constituţională şi ca un mijloc de a avea nişte reguli pe viitor, de a stabili nişte reguli, pentru că eu cred că dincolo de lupta politică nu este nevoie şi nu este oportun să blocăm activitatea Guvernului având în vedere că sunt proiecte pe care le facem pentru cetăţeni”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG