Linkuri accesibilitate

Dăncilă și Tăriceanu împart funcțiile-cheie în stat. ALDE ia Avocatul Poporului și o vrea pe Renate Weber


Călin Popescu Tăriceanu a obținut ca ALDE să facă propunerea pentru Avocatul Poporului
Călin Popescu Tăriceanu a obținut ca ALDE să facă propunerea pentru Avocatul Poporului

ALDE va face propunerea pentru Avocatului Poporului, în timp ce PSD va nominaliza guvernatorul BNR. Aceasta a fost concluzia negocierilor purtate astăzi în cadrul Coaliției de guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu s-au întâlnit în cadrul Coaliției de guvernare, miza fiind înpărțirea mai multor funcții-cheie, dar și ce se întâmplă cu votul pentru Diaspora și transpunerea referendumului pe justiție.

Prima decizie luată în cadrul ședinței a fost ca ALDE să facă propunerea pentru Avocatului Poporului. În cadrul discuțiilor au fost avansate două nume: Renate Weber și Norica Nicolai. Prima este favorită pentru obținerea acestui post. Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că hotărârea finală va fi luată astăzi în cadrul ALDE. Postul de Avocat al Poporului a rămas vacant după ce a expirat mandatul lui Victor Ciorbea.

Cei din Opoziție au anunțat că îl vor susține pentru funcția de Avocat al Poporului pe Peter Eckstein Kovacs.

Astăzi, s-au declanșat și procedurile pentru numirea membrilor Consiliului de Administrație al BNR și pentru membrii Consiliului Fiscal. Surse din Coaliția de guvernare au declarat, pentru Europa Liberă, că premierul Viorica Dăncilă a cerut să existe un consens între toate partidele pentru alcătuirea noului Consiliu de Administrație al Băncii Naționale.

Cei de la ALDE doresc schimbarea din această funcție a lui Mugur Isărescu, al cărui mandat expiră în această toamnă. Călin Popescu Tăriceanu a spus că își dorește ca și UDMR să aibă un reprezentant în Consiliul de Administrație. În negocierile din Coaliție, s-a stabilit că PSD este cel care va face propunerea pentru guvernatorul BNR. Potrivit unor surse din Coaliție, se va merge din nou pe mâna lui Mugur Isărescu.

Nu toți cei din PSD sunt de acord cu această variantă. Olguța Vasilescu a declarat că ea nu îl poate vota pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea Băncii Naționale.

Votul din Diaspora, pe masa Coaliției

Coaliția a decis și convocarea unei sesiuni extraordinare pentru votul din Diaspora. Proiectul trebuie finalizat în cel mai scurt timp pentru a fi discutat în plen. Și aici au fost contre în cadrul Coaliției. Senatorul Daniel Zamfir a cerut să aibă drept de vot prin corespondență doar cei care pot prezenta dovada rezidenței în altă țară. El cere înregistrarea unei persoane cu domiciliul la care stă în străinătate pentru a avea drept de vot la alegerile prezidențiale, europarlamentare sau la refendumurile naționale. Propunerea sa a fost respinsă de premierul Dăncilă.

ALDE și PSD au convenit să susțină votul anticipat, premierul spunând că se vor evita astfel cozile de la secțiile de votare. Cei de la ALDE i-au transmis premierului Dăncilă că este posibil să apară cozi și în această situație, deoarece mulți se vor înghesui să voteze în ultima zi. “Atunci nu ne vor putea acuza că am blocat votul”, a fost justificarea oferită de premierul Dăncilă, potrivit unor surse participante la discuții.

Săptămâna aceasta trebuie elaborat și proiectul privind modificarea Constituției pentru transpunerea referendumului pe justiție. După ce proiectul este elaborat, el urmează să fie trimis Curții Constituționale. După ce judecătorii se pronunță, el va trebui votat în Senat și în Camera Deputaților cu două treimi din numărul parlamentarilor din fiecare Cameră. Cel mai probabil, votul urmează să fie dat în această toamnă.

Călin Popescu Tăriceanu susține că referendumul nu trebuie să se suprapună cu alegerile prezidențiale. “Noi am discutat în Coaliție că trebuie făcut referendumul până la aceste alegeri sau după”, a spus președintele ALDE.

Dăncilă a blocat discuțiile despre remaniere

Discuția despre remanierea Guvernului a fost deschisă de cei de la ALDE, dar ea a fost rapid blocată de premierul Dăncilă. Aceata a spus că nu se pune problema în acest moment pentru o remaniere sau o restructurare guvernamentală și că discuția poate să aibă loc după Congres.

Coaliția de guvernare se va reuni mâine din nou pentru a discuta temele economice. Pe ordinea de zi urmează să intre modificarea celebrei Ordonanțe 114. PSD și ALDE trebuie să decidă cum o vor modifica și care sunt pașii de urmat pentru a nu bulversa mediul economic.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG