Linkuri accesibilitate

Dăncilă ar urma să plece din fruntea PSD


Viorica Dăncilă ar urma să demisioneze la Comitetul Executiv al PSD
Viorica Dăncilă ar urma să demisioneze la Comitetul Executiv al PSD

Viorica Dăncilă ar fi acceptat să renunțe la funcția de președinte PSD după o discuție finală cu Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, declară surse din PSD.

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, va pleca din fruntea partidului la scurt timp după înfrângerea de la prezidențiale. Contraperformanța din alegeri i-a fost fatală, aceasta având de ales să plece de bunăvoie sau să fie pusă mâine în fața faptului împlinit în cadrul Comitetului Executiv. Mai mulți șefi de organizații i-au cerut lui Marcel Ciolacu să preia conducerea interimară a PSD.

Înainte de confruntarea din Comitetul Executiv a existat o discuție între Marcel Ciolacu și Viorica Dăncilă în care i s-a cerut acesteia să facă un pas în spate, fără a pune partidul într-o situație dificilă. Oferta lui Ciolacu a fost ca Viorica Dăncilă să preia din nou organizația de femei a PSD și să primească un loc pe listele de la parlamentare.

„Această discuție a fost una calmă, așezată și productivă", a transmis Marcel Ciolacu, recunoscând că în această seară îi convocase la o ședință informală pe mai mulți șefi de organizații pentru a discuta despre viitorul partidului.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Viorica Dăncilă ar fi fost de acord să facă un pas în spate, ea fiind marcată după rezultatul de la alegerile prezidențiale. Anunțul oficial ar urma să fie făcut mâine, în cadrul Comitetului Executiv al PSD.

Dăncilă a rezistat în fruntea PSD aproape șase luni, ea preluând conducerea partidului imediat după arestarea lui Liviu Dragnea, 27 mai 2019. Ea fusese aleasă ca președinte PSD în Congresul de la sfârșitul lunii iunie, dar de la început liderii de organizații au dat de înțeles că este un mandat limitat până la prezidențiale.

Planul Vioricăi Dăncilă era să scoată un scor bun la prezidențiale în turul al doilea astfel încât să blocheze orice mișcare de schimbare a sa din fruntea partidului. Rezultatul a fost unul negativ, cu mult sub așteptările celor din PSD.

Printre nerealizările care i se impută lui Dăncilă se numără pierderea guvernării, pierderea alegerilor prezidențiale și pierdea nominalizării pentru funcția de comisar european. De asemenea, partidul a intrat într-o izolare în plan politic după ruperea Coaliției de guvernare și disputa cu foștii colegi plecați la ProRomânia.

Dăncilă s-a lăudat cu faptul că a luat partidul la 20% și l-a dus cu zece procente mai sus, deși scorul din primul tur de la prezidențiale a fost cu doar un procent mai bun decât cel de la europarlamentare.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG