Linkuri accesibilitate

DIICOT își suspendă activitatea în semn de protest față de ultima OUG. Horodniceanu: Nu vom mai asigura decât urgențele


Daniel Horodniceanu,fost procuror șef al DIICOT
Daniel Horodniceanu,fost procuror șef al DIICOT

În vreme ce Viorica Dăncilă nu vrea să cedeze în privința ultimei Ordonanțe de Urgență, magistrații încep să blocheaze sistemul, în semn de protest. DIICOT își suspendă activitatea timp de o săptămână.

.Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a decis ca începând de marți să își suspende activitatea până pe 8 martie în semn de protest față de ordonanța de urgență de modificare a legilor justiției, adoptată săptămâna trecută de Guvern, a anunțat instituția printr-un comunicat de presă.

Daniel Horodniceanu, fostul șef al Direcției de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism ( DIICOT) a declarat pentru Europa Liberă că nu doar ultima Ordonanță de Urgență a problema, ci toate cele 3 ordonanțe din ultimii ani sunt ”in neregulă”.

”Nu vom mai asigura nimic din ceea ce înseamnă activitate de urmărire penală, cu excepția cazurilor de urgență, adică arestări, rețineri, percheziții, participarea la procesele din instanță, Dar aceste cazuri reprezintă între 5 si 8 % din totalul activității direcției. Motivul nu se referă doar la OUG 7, ci la toate cele ordonanațele din ultimii doi ani. Am discutat legile acestea ale justiției mult timp și acum le facem mai proaste decât erau. Pentru cine era urgența?”, se întreabă Horodniceanu.

„Modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni”, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar. Procurorii anti-mafia consideră că „aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție”, se precizează în comunicatul de presă al DIICOT.

Cu toate că le-a cerut reprezentanților magistraților o întâlnire, șefa guvernului a spus inaintea discuțiilor cu aceștia că nu e vorba despre o negociere, ci doar despre un „un dialog”.

"Sper ca cei care au nemulţumiri, care au ieşit în spaţiul public şi au exprimat aceste nemulţumiri, să vină la această întâlnire la Palatul Victoria, să vedem care sunt problemele pe care nu le agreează, cum justifică, şi pe urmă vom lua o decizie referitor la aceste aspecte. Ceea ce vreau să subliniez este faptul că nu vom renunţa la ordonanţă. Am văzut ieşiri în spaţiul public care au solicitat să renunţăm la această ordonanţă în totalitate. Am spus întotdeauna că dăm dovadă de flexibilitate, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm şi la lucrurile bune, din dorinţa unora de a face acest lucru. Poate unele lucruri nemulţumesc. Argumentate - ele pot fi schimbate. Şi cred că dialogul este foarte important", a arătat premierul, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, desfăşurată la Palatul Parlamentului.

În vreme ce mai multe asociații de magistrați refuză să se întâlneascu la Palatul Victoria cu Viorica Dăncilă, procurorii DIICOT protestează față de „modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni”, prin ordonanță de urgență, a ”legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar. Procurorii anti-mafia consider că „aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție”.

XS
SM
MD
LG