Linkuri accesibilitate

Dăncilă: România ar vrea comisar european la transporturi, energie sau mediu


Viorica Dăncilă împreună cu președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că i-a transmis președintelui ales al CE Ursula von der Leyen, marți la Bruxelles, că România este interesată de portofoliile transporturi, energie și mediu pentru funcția de comisar în viitorul Executiv european.

„Am avut ieri (marți - n.r.) la Bruxelles o întrevedere cu președintele ales Comisiei Europene, în cadrul căreia am avut o discuție foarte bună despre viitorul proiectului european. Am discutat despre provocările cărora trebuie să le facă față Uniunea Europeană, provocări legate de migrație, schimbări climatice, politică externă, astfel încât Europa să găsească soluțiile așteptate de cetățenii săi. Președintele CE a dorit să cunoască opinia României privind aceste aspecte în legătură cu care a demarat o consultare cu șefii de Guverne ai statelor membre”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, citată de Mediafax.

Șeful Executivului a precizat că România este un stat implicat activ în proiectul european și un argument în plus pentru astfel de portofolii a fost faptul că țara noastră a avut rezultate foarte bune în perioada deținerii Președinției Consiliului UE.

„Referitor la viitorul comisiar european din partea României am discutat despre faptul că transporturile, energia sau mediul reprezintă domeniile de interes pentru țara noastră în ceea ce privește portofoliul ce îi va fi alocat în viitoarea Comisie Europeană. Am subliniat faptul că România este o țară implicată și pentru noi este important să obținem unul dintre aceste portofolii. Un argument în plus îl constituie faptul că România a obținut rezultate remarcabile în exercitarea Președinției Consiliului UE și a demonstrat că poate gestiona foarte bine dosarele de interes european”, a explicat șeful Executivului.

Viorica Dăncilă a adăugat că „pentru România Comisia Europeană a fost și este un partener cheie și un pilon vital în arhitectura instituțională a UE. Am încredere că relația noastră cu CE va fi o legătură solidă”.

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX că propunerile Guvernului pentru funcția de comisar european sunt europarlamentarii PSD Dan Nica și Rovana Plumb. Rovana Plumb și Dan Nica au fost aleși europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formațiunea politică europeană a Socialiștilor și Democraților, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

Anterior întrevederii de marți cu președintele ales al CE, Viorica Dăncilă preciza că România va trimite două propuneri pentru funcția de comisar european, „una de comisar femeie și una de comisar bărbat”.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG