Linkuri accesibilitate

Dacia Mioveni a oprit producția pe 1 februarie din cauza lipsei de componente


România - Dacia Renault

Uzina de Automobile „Dacia” Mioveni și-a oprit producția pentru o zi, pe data de 1 februarie, din cauza lipsei unor componente electronice.

„În cursul lunii februarie, Grupul Renault va adapta producția industrială pe fondul penuriei de componente electronice provenite de la anumiți furnizori. Astfel, activitatea de la Mioveni a fost întreruptă în data de 1 februarie. Echipele Grupului - Supply Chain și Achiziții sunt mobilizate pentru a gestiona impactul generat de această criză mondială, care afectează mare parte din sectorul auto”, a transmis Groupe Renault România unei publicații locale.

Penuria de componente electronice la care fac referire comunicatorii grupului ar fi determinată de distrugerea, într-un incendiu, a unei fabrici de componente electronice din Japonia.

Fabrica livra microcipuri către un producător european de componente electronice, care este furnizor pentru Dacia Mioveni.

Industria auto este printre multele sectoare lovite în plin de criza provocată de pandemia de coronavirus.

În România, fabricile Renault și Ford și-au reluat producția, după ce au fost închise în pandemie.

Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 50% în 2020, primul an al pandemiei, față de 2019, conform datelor Direcției de Înmatriculări.

Piața auto din România stă însă relativ bine față de alte state europene. Înmatriculările de autovehicule noi a căzut în UE cu 67%, în medie, în luna aprilie. Cele mai greu lovite țări au fost cele unde și restricțiile anti-coronavirus au fost cele mai dure: Spania (-88%), Italia (-85%), Franța (-82%).

Cererea de autovehicule noi a scăzut per total cu aproape 35% în Europa. Cele mai mari patru piețe auto din UE s-au prăbușit în acest an, arată datele ACEA: Spania (-46%), Franța (-41%), Italia (-41%) și Germania (-22%).

Renault a renunțat la planul de extindere din România și a anunțat un plan de restructurare a activității, ca urmare a crizei, plan care include și tăierea a 15.000 de posturi la nivel global (circa 4.600 vor fi doar în Franța), pentru a economisi 2 miliarde de euro în următorii 3 ani.

Renault vrea să reducă producția de mașini de la 4 miliarde la 3,3 miliarde, până în 2024.

Compania franceză și parteneriatul său cu japonezii de la Nissan erau sub presiune încă dinainte de criza pandemiei, din cauza planurilor exagerate de expansiune ale fostului președinte al companiei, Carlos Gohn, care în prezent este fugar, urmărit internațional prin Interpol, pentru a fi arestat într-un dosar de fraudă.

Fabricile Renault și Ford din România au reluat parțial producția pe 4 mai 2020.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG