Linkuri accesibilitate

Industria auto și coronavirusul. Vânzări la jumătate în România, Renault pune pauză dezvoltării


Piața auto din România stă mai bine decât media europeană, în ciuda prăbușirii înmatriculărilor de mașini.
Piața auto din România stă mai bine decât media europeană, în ciuda prăbușirii înmatriculărilor de mașini.

Industria auto este printre multele sectoare lovite în plin de criza provocată de pandemia de coronavirus. Fabricile de mașini și-au închis porțile temporar, iar revenirea se anunță grea, după ce vânzările s-au prăbușit.

Aproape 300 de fabrici de mașini și piese auto au fost nevoite să-și închidă temporar porțile în Europa, pentru o perioadă medie de 30 de zile, din cauza pandemiei de coronavirus, conform Asociației Europene a Producătorilor de Automobile (ACEA). A fost o lovitură grea pentru industria auto, care acum încearcă să își ajusteze planurile pentru a-și reveni.

În România, fabricile Renault și Ford și-au reluat producția, după ce au fost închise, însă datele din martie și aprilie ale pieței auto nu arată bine. Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut în România cu 50% în luna aprilie, față de perioada similară a anului trecut. În martie, scăderea a fost mai mică, de 32%, conform datelor Direcției de Înmatriculări. Scăderea totală a înmatriculărilor de autoturisme noi, în România, în 2020, este de 27% față de anul precedent.

Piața auto din România stă însă relativ bine față de alte state europene. Înmatriculările de autovehicule noi a căzut în UE cu 67%, în medie, în luna aprilie. Cele mai greu lovite țări au fost cele unde și restricțiile anti-coronavirus au fost cele mai dure: Spania (-88%), Italia (-85%), Franța (-82%).

Cererea de autovehicule noi a scăzut per total cu aproape 35% în Europa. Cele mai mari patru piețe auto din UE s-au prăbușit în acest an, arată datele ACEA: Spania (-46%), Franța (-41%), Italia (-41%) și Germania (-22%).


„Faptul că o fabrică se redeschide nu înseamnă că producția revine la nivelul sănătos, ca să zic așa, nici că toți angajații se întorc la muncă – dimpotrivă”, a declarat Eric-Mark Huitema, directorul ACEA, organizație care reunește cei mai mari 16 producători auto din Europa.

„Aceste cifre ar fi fost imposibil de imaginat acum câteva luni. Înseamnă că întreg sectorul este în pericol de criză de lichidități și își vede amenințată performanța pentru o vreme. Și poate că nu e nevoie să spun, criza de acum din industria auto are efectul unei lovituri semnificative pentru alte părți ale economiei”, a mai spus șeful ACEA.

Renault renunță la planul de extindere din România

Producătorul francez a anunțat vineri un plan de restructurare a activității, ca urmare a crizei, plan care include și tăierea a 15.000 de posturi la nivel global (circa 4.600 vor fi doar în Franța), pentru a economisi 2 miliarde de euro în următorii 3 ani.

Renault vrea să reducă producția de mașini de la 4 miliarde la 3,3 miliarde, până în 2024. În România, planurile de dezvoltare au fost anulate, la fel ca și la operațiunea din Maroc, conform Reuters.

În România, nu ar urma să aibă loc concedieri, a dat asigurări vineri premierul Ludovic Orban: „Grupul Renault în România are peste 2.000 de ingineri care lucrează în proiectare, are partea de testare, de verificare, care este unică şi care funcţionează în România la Titu, de asemenea, avem partea de producţie care funcţionează la Mioveni. Din toate discuţiile pe care le-am avut cu managementul companiei din România, nu am tras nicio concluzie prin care să existe vreo decizie la nivelul managementului companiei din România, privitor la restrângerea vreunor activităţi sau la intenţia de a face concedieri”.

Compania franceză și parteneriatul său cu japonezii de la Nissan erau sub presiune încă dinainte de criza pandemiei, din cauza planurilor exagerate de expansiune ale fostului președinte al companiei, Carlos Gohn, care în prezent este fugar, urmărit internațional prin Interpol, pentru a fi arestat într-un dosar de fraudă.

Fabricile Renault și Ford din România au reluat parțial producția pe 4 mai.

Românii au luat pauză de la mașini. Care sunt mărcile preferate

Industria auto a înregistra un minus de producție de aproape 2,5 milioane de autovehicule la nivelul Europei, în perioada cât fabricile au fost închise din cauza pandemiei de coronavirus, arată datele ACEA.

În România, înmatriculările de mașini noi și second-hand au scăzut, dar mărcile preferate ale românilor au rămas neschimbate. Topul lunii aprilie 2020, când înmatriculările de autoturisme noi a scăzut cu 50%, iar cele de auto second-hand au scăzut cu 43%, arată astfel, conform datelor DRPCIV:

  • auto noi: Dacia (1.397), Volkswagen (338), Skoda (325), Renault (318), Ford (271).
  • auto second-hand: Volkswagen (5.083), BMW (2.087), Audi (2.021), Ford (1.614), Opel (1.480).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG