Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloș cere schimbarea ministrului Monica Anisie și inițierea unui nou Pact pentru Educație


Președintele Klaus Iohannis și fostul premier Dacian Cioloș
Președintele Klaus Iohannis și fostul premier Dacian Cioloș

UPDATE Întrebat despre solicitarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis a precizat că acest proiect este în faza de dezbatere, subliniind că el s-a ferit să aducă în discuție aceste chestiuni în condiții de campanie sau ”doar pentru a obține o știruță pe Facebook”.

Dacian Cioloș i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să inițieze un nou Pact pentru Educație care să prevadă un acord între partide pentru păstrarea aceluiași ministru al Educației timp de cinci ani. Doar că acest ministru nu ar trebui să fie Monica Anisie. “Cu tot respectul pentru doamna Anisie, cred că un astfel de ministru ar trebui să fie din afara sistemului actual”, susține fostul premier Dacian Cioloș într-o postare pe Facebook.

Cioloș îi recomandă președintelui să aleagă ”o personalitate publică recunoscută tocmai pentru performanță în economia reală” , care poate fi găsită cu ușurintă printre personalitățile din grupurile de lucru pentru proiectul ”România Educată”.

”Președintele Iohannis a strâns suficiente astfel de personalități în grupurile de lucru ale proiectului România Educată. Avem nevoie de obiective concrete legate de performanța copiilor, nu numai de sumele alocate sistemului de educație, dar, cel mai important, avem nevoie de coerență și stabilitate, dincolo de interesele electorale ale candidaților și partidelor. Ministerul Educației trebuie scos în afara jocurilor politice.

Reacția lui Cioloș vine ca urmare a declarației noului ministru al Educației, Monica Anisie, care a susținut după rezultatele proaste obținute de România la testele PISA că nu avem de ce să fim ”îngrijorați”. „Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”.

Într-o reacție la cald,Cioloș a spus căSeninătatea doamnei ministru ne dă fiori.

Ulterior, Anisie și-a nuanțat declarația, spunând că va lua toate măsurile pentru a îndrepta situația și că trebuie introduse ore suplimentare de lectură în școli și masteratul didactic pentru profesori. Acesta este prevăzut deja în Legea educației din 2011.

„Poate în situația în care ne aflăm acum, în care va trebui să regândim planurile cadru și programele, poate pe baza documentării științifice pe care acum o avem la bază, ne putem raporta la ea și poate este de luat în calcul să avem o astfel de oră de lectură. Este important să înțelegi și să interpretezi pentru că dacă știi să citești cum trebuie un text poți să rezolvi și o problemă la matematică, de exemplu”, a spus Anisie, potrivit Mediafax.

Ministrul a precizat că trebuie găsite soluții în așa fel încât, la orele de limbă și comunicare - fie în limba română, fie într-o limbă străină -, copiii să fie învățați să descifreze textul și să-l interpreteze, menționând că „simpla lectură a textului nu este suficientă, asta este de fapt problema”.

USR a cerut și el după rezultatele proaste de la testele PISA să fie declarată ”starea de urgență în educație” și invitat toate partidele la dezbateri pentru a găsi soluții.

Reamintim că Dacian Cioloș i-a avut în timpul mandatului său ca miniștri ai Educației pe Adrian Curaj ( PSD) și pe Mircea Dumitru, rectorul Universității București.

Pactul pentru Educație a fost încheiat în timpul președinției lui Traian Băsescu, fiind semnat de toate partidele, care ulterior l-au încălcat. Legea Educației din 2011, elaborată de Daniel Funeriu, a fost făcută pe baza studiului realizat de echipa de specialiști de la Cotroceni, care a elaborat raportului care a stat la baza Pactului.

XS
SM
MD
LG