Linkuri accesibilitate

D. Cioloș, europarlamentar: Grecia ar putea elimina la vară controalele la granițele terestre pentru români


Fostul premier Dacian Cioloș crede că România trebuie să mențină tema aderării complete la Schengen cât mai mult posibil, în acest an.
Fostul premier Dacian Cioloș crede că România trebuie să mențină tema aderării complete la Schengen cât mai mult posibil, în acest an.

Fostul premier și actualul europarlamentar REPER Dacian Cioloș propune guvernelor României, Bulgariei și Greciei să ridice controalele la granițele terestre în sezonul estival. Cioloș spune la Europa Liberă că înființarea unui „mini Schengen” terestru temporar nu ar încălca legislația europeană.

Fostul premier Dacian Cioloș a declarat într-un interviu acordat Europei Libere că i-a propus ministrului elen pentru Migrație ca executivul de la Atena să elimine controalele la granițe pentru românii și bulgarii care merg în Grecia, la vară.

Fost lider al Grupului Renew din Parlamentul European, Cioloș a explicat că i-a trimis, în acest sens, o scrisoare ministrului elen. Documentul a fost semnat și de un eurodeputat bulgar, explică Dacian Cioloș.

El a adăugat că a discutat propunerea și cu ministrul român de Interne, Cătălin Predoiu.

Europa Liberă i-a solicitat ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, un punct de vedere, însă nu am primit un răspuns. Îl vom publica imediat ce acesta va sosi.

Întrebat dacă înființarea temporar, între lunile mai și octombrie 2024, a unui spațiu Schengen terestru, ar încălca sau nu regulile Comisiei Europene privind spațiul de liberă circulație, Dacian Cioloș spune că nu.

„Eu cred că se poate face acest lucru, dar la fel: trebuie un angajament politic inclusiv din partea guvernului. Comisia ar trebui să valideze anumite decizii pe care statele membre în cauză să le ia, pentru că inițiativa trebuie să vină de la statele membre respective. Argumentul meu principal a fost că noi trebuie să ținem subiectul România-Bulgaria în Schengen pe agenda publică europeană”, a precizat Dacian Cioloș.

Dintre cele trei țări – România, Bulgaria și Grecia, ultima este singurul stat membru Schengen în momentul de față care nu are frontieră terestră cu niciun alt stat membru al spațiului de liberă circulație.

Așadar, „faptul că Grecia și-ar deschide frontiera terestră cu Bulgaria și deci și cu România, n-ar afecta cu nimic niciun alt stat membru, cu riscurile de migrație ilegală”, a mai explicat Dacian Cioloș.

Schengen. Noi investiții la frontiere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:47 0:00

În 30 decembrie 2023, Bulgaria şi România au primit undă verde pentru a se alătura spaţiului european Schengen pe calea aerului şi maritim începând cu martie 2024. De la această dată, vor fi eliminate controalele pe aeroporturi și în porturi.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Luminița Odobescu, ministrul de Externe, a spus că România are ca obiectiv ca, în acest an, alături de alte autorități, să obțină de la Austria o dată la care să fie eliminate și controalele de la granițele terestre.

„Am trecut o etapă și ne pregătim pentru cealaltă etapă. Sunt prudentă în a da date, dar evident, lucrăm. Obiectivul nostru este să reușim în acest an”, spune Odobescu.

La începutul lunii ianuarie, Austria anunțat că își menține veto privind aderarea României și a Bulgariei la Schengen cu granițele terestre, a anunțat ministrul de Interne Gerhard Karner, potrivit agenției presă APA.

„Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a declarat ministrul de interne Gerhard Karner, care a transmis că „o includere în acest stadiu ar fi greșită”.

Karner a mai spus că vrea să mențină dreptul de veto împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen, dar că nu impune condiții concrete celor două țări.

Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat ziarului „Presse”.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG