Linkuri accesibilitate

Statul român va plăti 8 milioane de euro degeaba după ce a schimbat regulile în colaborarea cu Damen


Până la sfârșitul anului, Ministerul Economiei poate plăti lunar până la 1,1 milioane de euro pentru indemnizația de șomaj tehnic a o mie de angajați de la șantierul Damen din Mangalia, timp în care aceștia nu vor produce nimic.
Până la sfârșitul anului, Ministerul Economiei poate plăti lunar până la 1,1 milioane de euro pentru indemnizația de șomaj tehnic a o mie de angajați de la șantierul Damen din Mangalia, timp în care aceștia nu vor produce nimic.

Guvernul va trebui să achite 8 milioane de euro, până la sfârșitul acestui an, doar pentru a păstra muncitorii de la șantierul naval Damen Mangalia în șomaj tehnic, timp în care nu vor produce nimic. Fondurile disponibile ar acoperi, deocamdată, jumătate din interval.

Peste 1,1 milioane de euro va avea de achitat Ministerul Economiei, lună de lună, doar pentru a păstra în șomaj tehnic o mie din cei aproximativ o mie cinci sute de angajați de la Damen Shipyards Mangalia.

Reprezentanții Guvernului susțin că au fondurile necesare pentru primele patru luni, nu se știe însă nimic de următoarele. Cât privește eventualele noi contracte, tăcere. Sindicaliștii spun că singura perspectivă plauzibilă ar putea fi în primăvara anului viitor.

1,1 milioane euro lunar să nu produci nimic

La începutul săptămânii, președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă, era anunțat de conducere că activitatea șantierului se va întrerupe temporar în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2024.

Decizia vizează un număr de până la 1.038 dintre cei 1.481 de salariați și e vorba despre toate categoriile, de la muncitori la personal TESA.

Vestea nu îi lua pe nepregătite, fiind de fapt un lucru de mult timp anunțat.

Un semnal de alarmă referitor la intrarea în șomaj tehnic era tras și de Europa Liberă încă din luna martie.

„Situația este critică, nu vom mai avea de muncă: cele două proiecte aflate în prezent în executare vor fi finalizate luna viitoare (aprilie, n.r.), iar alte proiecte sunt doar la stadiul de potențiale: nu pot fi contractate pentru că societatea are dificultăți financiare”, declara pe 19 martie liderul sindical Laurențiu Gobeajă, pentru Europa Liberă.

Din iunie, cei care nu vor lucra vor beneficia de o indemnizație de șomaj echivalentă cu 75% din salariul de bază.

„Acesta a fost majorat cu 200 de lei și prin introducerea sporului de vechime. Am făcut modificările în ideea de a majora indemnizația de șomaj și de a veni în sprijinul salariaților afectați de această măsură astfel încât impactul să fie puțin diminuat. Nu va fi suficient, evident, că nici salariile nu sunt suficiente, cu atât mai puțin indemnizația de șomaj”, a declarat Gobeajă pentru Europa Liberă.

Actul adițional cu majorările salariale a fost înregistrat miercuri la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța.

Liderul sindical susține că, în noile condiții, salariul mediu brut lunar este de 7.600 lei.

„Dacă aplicați procentul de 75%, rezultă 5.700 în medie, cu aproximație, brut și vreo 3.330 lei, net”, explică Gobeajă.

Conform legii, angajatorul este cel care suportă cheltuielile referitoare la șomajul tehnic, iar în cazul șantierului naval de la Mangalia statul este, prin Ministerul Economiei, acționar principal cu 51%.

„Am vorbit cu ministrul Economiei și chiar m-a autorizat, să spun așa, să dau un mesaj încurajator celor de acolo. Salariile pe luna iunie sunt bugetate, iar perspectiva șomajului tehnic este și ea, de asemenea, finanțată, să spunem, pe o perioadă de cel puțin patru luni din momentul în care ea urmează să fie declanșată”, a transmis Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, la solicitarea Europei Libere.

Întrebat ce se întâmplă în restul de trei luni rămase până la sfârșitul anului, cât este perioada anunțată a șomajului tehnic, reprezentantul Executivului nu a putut oferi un răspuns concret.

„Toate eforturile se vor face în continuare. În niciun caz nu văd cum angajații de acolo ar putea să rămână fără respectarea drepturilor care li se cuvin și Ministerul Economiei, care este titularul acestei spețe, lucrează la soluții”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Europa Liberă a încercat să obțină și de la Ministerul Economiei un punct de vedere referitor la situația șantierului naval de la Mangalia. Deși promis, acesta nu a fost încă transmis până la publicarea articolului.

Note de plată de sute de milioane de euro

Cele 8 milioanele de euro cheltuite până la sfârșitul anului doar pentru a păstra muncitorii, fără a produce nimic, sunt doar o mică parte a unei note de plată care poate atinge câteva sute de milioane de euro.

Damen Olanda a introdus deja o acțiune în instanță prin care cere falimentul Damen Shipyard.

„Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.

Un prim termen de judecată a fost stabilit la Tribunalul Constanța pe 14 iunie.

În paralel, compania olandeză Damen a dat statul român în judecată la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena.

Diferendul a început în iunie 2023, când Guvernul PSD - PNL a aprobat o ordonanță prin care modifica felul în care sunt numite conducerile companiilor la care statul român este majoritar.

Potrivit Damen, prevederile ordonanței anulau acordul de asociere semnat în 2018, prin care statul român devenea acționar majoritar cu 51% al șantierului de la Mangalia. Conform acordului, compania olandeză ceda două procente din acțiuni însă primea drept exclusiv de a organiza și conduce șantierul.

„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia”, se arăta un comunicat Damen din august 2023.

Compania olandeză avertiza încă de atunci că se va retrage în 2024 de la conducerea șantierului și cerea restituirea celor două procente din acțiunile companiei, cedate statului român conform acordului de asociere de acum șase ani.

Viitor incert, promisiuni sigure

Sindicaliștii și reprezentanții Damen Shipyards Mangalia au fost convocați miercuri, 28 mai, la sediul Ministerului Economiei la o întrevedere cu ministrul Radu Oprea. Pe agendă erau cele două mari teme de discuții: solicitarea de faliment și șomajul tehnic.

„În discuţia pe care am avut-o cu directoratul şi cu sindicatele le-am explicat că, din punctul meu de vedere, nici procedura insolvenţei nu este un lucru rău, pentru că poate crea oportunităţi”, a susținut Radu Oprea, conform news.ro.

„Avem exemplu Hidroelectrica, avem exemplul Romaero, unde lucrurile funcţionează. Până la urmă, Hidroelectrica, de la insolvenţă, a ajuns să fie cel mai mare IPO în Europa, cea mai bună listare la bursă. Suntem în negocieri pentru contracte pe termen scurt, pentru contracte pe termen lung”, a mai spus ministrul Economiei.

Sindicaliștii au declarat pentru Europa Liberă că, în urma discuțiilor de la Ministerul Economiei, soarta șantierului atârnă de un proiect offshore.

Este vorba despre o suprastructură metalică pe care energia produsă de fermele eoliene din Marea Nordului este transformată și transferată către țărm. Investitori sunt spaniolii de la Dragados Offshore, iar întregul proiect se ridică la 7 miliarde de euro.

„Acel proiect major care va începe din al doilea trimestru al anului 2025 e foarte posibil să continue. Ministrul mi s-a părut optimist-moderat, realist”, a declarat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.

Din contractul mare, navaliștii din Mangalia ar urma să primească circa 360-380 de milioane de euro. Negocierile sunt la un nivel avansat dar cea mai mare piedică ar putea fi scrisoarea de garanție bancară, mult mai dificil de obținut în cazul unei firme în insolvență.

Relația dintre Damen și statul român

În 2018, Damen Shipyard Group din Olanda, care deține și șantierul naval din Galați, preia 51% din acțiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Fostul proprietar, compania sud-coreeană Daewoo - mai cunoscută pe piața românească pentru automobilele produse la Craiova - lăsa în urmă datorii de 730 de milioane de euro.

Soluția găsită atunci pentru revitalizarea șantierului din Mangalia, unde se construiesc nave civile, a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei. În schimb, statul român renunța la dreptul de preempțiune.

Olandezii primeau dreptul de a decide cum să conducă afacerea, deși rămâneau cu 49% din acțiuni. Se angajau să preia integral și datoria față de Daewoo.

Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană.

În iunie 2023, Guvernul adoptă ordonanța de urgență care schimba regulile privind modul de conducere a companiilor la care statul era acționar majoritar. Până atunci, trebuia să numească pe baze profesionale conducerea, cu excepția unor companii de interes național, printre care se număra și Damen Shipyard Mangalia, care își numeau singure conducerile.

Potrivit noii ordonanțe, urma ca statul român, mai precis Guvernul, să-i numească și pe șefii Șantierului Naval Mangalia.

Modificarea venea la numai două luni după ce Marinela Voivozeanu, lidera organizaţiei de femei a PSD Călăraşi, manager la Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din localitate, fusese numită în fruntea conducerii Șantierului Naval 2 Mai, prin intermediul căruia statul controla șantierul Damen.

A urmat un scandal în presă, în care Marinela Voivozeanu era acuzată că nu are pregătirea necesară pentru o asemenea funcție. De altfel, ea nici nu a apucat să preia postul și a ajuns consilier la Primăria Călărași.

„Am refuzat această numire, nu am fost nicio secundă în șantier”, a declarat Marinela Voivozeanu pentru Europa Liberă.

În august 2023, Damen susținea că noua lege a anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea cu statul român în ceea ce priveşte șantierul din Mangalia.

„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către stat”, a transmi compania.

Compania olandeză a mai spus atunci că schimbarea legii venea după mai bine de trei ani de la alte blocaje în procesul decizional, timp în care nu a primit niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea statului român.

Drept urmare, în lipsa unei soluții, Damen anunța atunci că se retrage în 2024 de la conducerea șantierului sau cerea să-i fie redate cele două procente oferite anterior statului român.

Șapte luni mai târziu, în martie 2024, situația rămânea critică: Damen nu și-a schimbat opțiunea, statul român nu a făcut ceva concret, iar cei 1.490 de angajați vorbeau tot mai des de șomaj tehnic.

La Mangalia, numărul mediu de angajați a scăzut de la un vârf de 3.929, în 2009, la 1.989 salariați în 2018, anul preluării pachetului de acțiuni de la compania sud-coreeană Daewoo. A urmat un ușor reviriment – 2.107 angajați în 2019 după care numărul a continuat să scadă până la 1.481 în prezent.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG