Actualizare 30 mai - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat că salariile pe luna iunie ale angajaţilor de la Şantierul naval Damen Mangalia sunt cuprinse în buget, iar şomajul tehnic pentru aceştia este asigurat pentru cel puţin patru luni.
„Am primit de la dumneavoastră o solicitare fix pe această temă. Am început procesul de documentare cu ajutorul Ministerului Economiei, care reprezintă patronatul acelui şantier de care aţi menţionat, o documentare care este încă în curs, înainte de a vă da un răspuns cât mai avizat. Dar - şi acum urmează partea pe care pot să vă o furnizez - am vorbit cu ministrul Economiei şi chiar m-a autorizat, să spun aşa, să dau un mesaj încurajator celor de acolo. Salariile pe luna iunie sunt bugetate, iar perspectiva şomajului tehnic este şi ea, de asemenea, finanţată, să spunem, pe o perioadă de cel puţin patru luni din momentul în care ea urmează să fie declanşată”, a declarat Mihai Constantin, întrebat de reporterul Europei Libere despre soarta celor aproximativ 1.000 de angajaţi de la şantierul naval Damen care intră în şomaj tehnic peste două zile.
Actualizare 29 mai, 20.09 - Procesul prin care Damen Holding B.V, în calitate de creditor, cere falimentul Damen Shipyards Mangalia SA a fost înregistrat marţi, 28 mai, la Tribunalul Constanţa, iar un prim termen în cadrul acestui dosar a fost stabilit pentru 14 iunie.
Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a spus că a avut, miercuri, discuţii cu conducerea şantierului naval de la Mangalia, dar şi cu reprezentanţi ai salariaţilor, transmite News.ro.
„Dimineaţa am avut o întâlnire cu directoratul şi cu reprezentanţii sindicatului Navalistul de la Damen. Informaţia nu este chiar aşa. Damen Holding a cerut insolvenţa şi aşa se cere procedură de faliment, dar de fapt reprezintă insolvenţa Damen Shipyards Mangalia, unde au directoratul şi conducerea cu atribute sporite, deci undeva în interiorul Dumen Holding o astfel de cerere. Însă în discuţia pe care am avut-o cu directoratul şi cu sindicatele, le-am explicat că din punctul meu de vedere, nici procedura insolvenţei nu este un lucru rău, pentru că poate crea oportunităţi. Avem exemplu Hidroelectrica, avem exemplul Romaero, unde lucrurile funcţionează. Până la urmă, Hidroelectrica de la insolvenţă a ajuns să fie cel mai mare IPO în Europa, cea mai bună listare la bursă. Deci se poate trece şi printr-o astfel de etapă pe care noi ne-o dorim şi până atunci, dacă se va pronunţa instanţa, că nu ştim acest lucru, Directoratul, care nu avea în contract şi în mandat faptul de a găsi şi a licita pentru noi lucrări face acest lucru de mai multă vreme, urmare a discuţiilor pe care le-am avut. Suntem în negocieri pentru contracte pe termen scurt, pentru contracte pe termen lung”, a afirmat Ştefan Radu Oprea, miercuri, în judeţul Prahova, răspunzând unor întrebări legate de situaţia de la Mangalia.
Acesta susţine că Guvernul trebuie să apere interesele angajaţilor şi pe cele ale statului român.
„Până atunci există resurse financiare atât în interiorul Damen Shipyards Mangalia, cât şi posibilităţi de a, eventual, intra în şomaj tehnic, astfel încât lucrătorii de la Damen în Mangalia să fie protejaţi în această perioadă. Se pot reîntoarce la lucru imediat ce va fi de lucru în şantier. Suntem în contact cu sindicatele, am fost în şantier de mai multe ori, am vorbit cu ei, le-am explicat unde suntem, de ce s-au întâmplat aceste lucruri. Cred că apăra interesele statului român şi ale lucrătorilor din România este atributul pe care trebuie să-l exercităm noi ca reprezentanţi ai Guvernului”, a adăugat ministrul Economiei.
***
Damen Holding BV a cerut marți deschiderea procedurii de faliment în cazul Damen Shipyards Mangalia pentru datorii neachitate și scadente de mult timp.
„Este vorba de o sumă de aproximativ 160 de milioane de euro. Reprezintă împrumuturile scadente pe care Damen le-a acordat societății de la momentul preluării acțiunilor, din 2018, până în prezent”, a explicat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
Contactați de Europa Liberă, reprezentanții Damen Shipyards Mangalia nu au dorit să comenteze informațiile referitoare la cererea de faliment și intrarea angajaților în șomaj tehnic.
Acțiunea în instanțele din România vine după ce, luna trecută, olandezii au cerut la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena rezilierea acordului de asociere din 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.
Proces la Viena
Diferendul care ajunge la Curtea Internațională de Arbitraj a început în iunie 2023, când Guvernul PSD - PNL a aprobat o ordonanță prin care modifica felul în care sunt numite conducerile companiilor la care statul român este majoritar.
Potrivit Damen, prevederile ordonanței anulau acordul de asociere semnat în 2018 prin care statul român devenea acționar majoritar cu 51% al șantierului de la Mangalia. Conform acordului, compania olandeză ceda două procente din acțiuni însă primea drept exclusiv de a organiza și conduce șantierul.
„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către statul român şi structurile sale în 2018, invalidând complet principiile care au stat la baza deciziei Damen de a investi în şantierul din Mangalia”, se arăta un comunicat Damen din august 2023.
Compania olandeză avertiza, de asemenea, că se va retrage în 2024 de la conducerea șantierului și cerea restituirea celor două procente din acțiunile companiei, cedate statului român conform acordului de asociere din 2018.
Ce s-a discutat la Ministerul Economiei despre viitorul Damen Mangalia
Timpul și coordonarea par să fie în prezent principalele probleme de care atârnă soarta șantierului din județul Constanța.
Sindicaliștii și reprezentanții Damen Shipyards Mangalia au fost convocați miercuri, 28 mai, la sediul Ministerului Economiei la o întrevedere cu ministrul Radu Oprea.
Europa Liberă a contactat reprezentanții guvernului pentru un punct de vedere dar, până la momentul publicării acestei știri, el nu a fost oferit.
Însă, în urma discuțiilor de la Ministerul Economiei, reprezentantul angajaților a spus pentru Europa Liberă că soarta șantierului atârnă de un proiect offshore.
Este vorba despre o suprastructură metalică pe care energia produsă de fermele eoliene din Marea Nordului este transformată și transferată către țărm. Investitori sunt spaniolii de la Dragados Offshore, iar întregul proiect se ridică la 7 miliarde de euro.
„În perioada următoare (ministerul Economiei, n.r.) vrea să se asigure că relațiile contractuale cu clienții și negocierile cu potențialii clienți nu vor fi afectate. Acel proiect major care va începe din al doilea trimestru al anului 2025 e foarte posibil să continue. Ministrul mi s-a părut optimit-moderat, realist”, a declarat președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
Navaliștii din Mangalia ar urma să primească o parte de 360-380 de milioane de euro din acest contract. Negocierile sunt la un nivel avansat.
„S-au parcurs mai multe etape, sunt îndeplinite criteriile tehnice, operaționale, pe partea financiară deja s-au făcut demersurile cu bănci cu capital românesc pentru acele scrisori de garanție”, susține Gobeajă.
Principala necunoscută este legată de reacția magistraților de la Tribunalul Constanța, care vor avea de judecat speța falimentului: ce decizie vor lua și în cât timp o vor lua.
Dacă se va merge spre insolvență, va fi numit un administrator judiciar, situație în care deciziile comerciale nu mai impun aprobarea asociaților aflați deja pe poziții divergente: Damen și statul român.
Peste 1.000 de angajați în șomaj tehnic
În paralel, aproape trei sferturi dintre angajați vor intra, din iunie, în șomaj tehnic.
„În urmă cu două zile (luni, n.r.) am primit notificare scrisă din partea angajatorului referitor la decizia directoratului de a întrerupe temporar activitatea în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2024 pentru aproximativ 70% din numărul de salariați”, a declarat pentru Europa Liberă președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă.
Decizia vizează un număr de până la 1.038 dintre cei 1.481 de salariați și e vorba despre toate categoriile, de la muncitori la personal TESA.
Cei care nu vor lucra vor beneficia de o indemnizație de șomaj echivalentă cu 75% din salariul de bază, care tocmai fusese majorat cu 200 de lei.
Un semnal de alarmă referitor la intrarea în șomaj tehnic era tras de Europa Liberă încă din luna martie.
„Situația este critică, nu vom mai avea de muncă: cele două proiecte aflate în prezent în executare vor fi finalizate luna viitoare (aprilie, n.r.), iar alte proiecte sunt doar la stadiul de potențiale: nu pot fi contractate pentru că societatea are dificultăți financiare”, declara pe 19 martie liderul sindical Gobeajă pentru Europa Liberă.
Relația dintre Damen și statul român
În 2018, Damen Shipyard Group din Olanda, care deține și șantierul naval din Galați, preia 51% din acțiunile Daewoo Mangalia Heavy Industries.
Fostul proprietar, compania sud-coreeană Daewoo - mai cunoscută pe piața românească pentru automobilele produse la Craiova - lăsa în urmă datorii de 730 de milioane de euro.
Soluția găsită atunci pentru revitalizarea șantierului din Mangalia, unde se construiesc nave civile, a fost ca Damen să-și asume datoriile și să cedeze două procente statului român, care era acționar la Șantierul Mangalia prin intermediul Șantierului Naval 2 Mai, controlat de Ministerul Economiei. În schimb, statul român renunța la dreptul de preempțiune.
Olandezii primeau dreptul de a decide cum să conducă afacerea, deși rămâneau cu 49% din acțiuni. Se angajau să preia integral și datoria față de Daewoo.
Pe baza acestui parteneriat cu statul român, Damen a furnizat finanţare, know-how, resurse specializate, precum şi clienţi şi contracte în vederea transformării şantierului din Mangalia într-unul competitiv pe piaţa europeană.
În iunie 2023, Guvernul adoptă ordonanța de urgență care schimba regulile privind modul de conducere a companiilor la care statul era acționar majoritar. Până atunci, trebuia să numească pe baze profesionale conducerea, cu excepția unor companii de interes național, printre care se număra și Damen Shipyard Mangalia, care își numeau singure conducerile.
Potrivit noii ordonanțe, urma ca statul român, mai precis Guvernul, să-i numească și pe șefii Șantierului Naval Mangalia.
Modificarea venea la numai două luni după ce Marinela Voivozeanu, lidera organizaţiei de femei a PSD Călăraşi, manager la Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu din localitate, fusese numită în fruntea conducerii Șantierului Naval 2 Mai, prin intermediul căruia statul controla șantierul Damen.
A urmat un scandal în presă, în care Marinela Voivozeanu era acuzată că nu are pregătirea necesară pentru o asemenea funcție. De altfel, ea nici nu a apucat să preia postul și a ajuns consilier la Primăria Călărași.
„Am refuzat această numire, nu am fost nicio secundă în șantier”, a declarat Marinela Voivozeanu pentru Europa Liberă.
În august 2023, Damen susținea că noua lege a anulat cadrul juridic în baza căruia funcţiona asocierea cu statul român în ceea ce priveşte șantierul din Mangalia.
„Cadrul juridic care se aplică în prezent încalcă condiţiile oferite, agreate şi garantate în favoarea Damen de către stat”, a transmi compania.
Compania olandeză a mai spus atunci că schimbarea legii venea după mai bine de trei ani de la alte blocaje în procesul decizional, timp în care nu a primit niciun alt tip de ajutor, implicare sau finanţare din partea statului român.
Drept urmare, în lipsa unei soluții, Damen anunța atunci că se retrage în 2024 de la conducerea șantierului sau cerea să-i fie redate cele două procente oferite anterior statului român.
Șapte luni mai târziu, în martie 2024, situația rămânea critică: Damen nu și-a schimbat opțiunea, statul român nu a făcut ceva concret, iar cei 1.490 de angajați vorbeau tot mai des de șomaj tehnic.
La Mangalia, numărul mediu de angajați a scăzut de la un vârf de 3.929, în 2009, la 1.989 salariați în 2018, anul preluării pachetului de acțiuni de la compania sud-coreeană Daewoo. A urmat un ușor reviriment – 2.107 angajați în 2019 după care numărul a continuat să scadă până la 1.481 în prezent.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.