Linkuri accesibilitate

VIDEO Dan Barna îl acuză pe premierul Orban că a mințit


Barna: Orban rostogolește o minciună în cazul lui Iordache
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:09 0:00

Barna: Orban rostogolește o minciună în cazul lui Iordache

Posibila coaliție de guvernare între PNL și USR-PLUS este precedată de atacuri dure între cele două partide.

Dan Barna susține într-un interviu pentru Europa Liberă că premierul Orban a mințit și a rostogolit un fake-news când a spus că deputații USR au votat pentru ca Florin Iordache să ajunge președintele Consiliului Legislativ. Liderul USR îl acuză pe liderul grupului PNL din Camera Deputaților că a folosit un limbaj suburban la adresa deputaților Uniunii. Interviul integral cu președintele USR, Dan Barna, o să fie publicat integral vineri.

Liderii USR-PLUS, dar și cei ai PNL, recunosc că cele două partide au cele mai mari șanse pentru a forma o coaliție de guvernare după alegerile din 6 decembrie. Cu toate acestea, atacurile între cele două părți sunt prezente constant în spațiul public, dezbaterile parlamentare fiind un exemplu în acest sens.

Dan Barna afirmă că premierul Orban a mințit atunci când a spus că Florin Iordache a ajuns în fruntea Consiliului Legislativ cu voturile celor de la USR.

„Eu am un dialog deschis cu premierul Orban și atunci când alege să promoveze fake-news, cum a fost cea cu Iordache. Aia e o minciună evidentă pe care, din păcate, premierul a acceptat să o rostogolească. În momentul în care rostogolești o știre falsă, putem să îi spunem opinie, dar tot minciună rămâne. E foarte clar ce s-a întâmplat acolo, o parte din traseiștii PNL au votat cu domnul Iordache, nu e nici un fel de dubiu”, a declarat liderul USR pentru Dan Barna.

Acesta a precizat că nu ar fi putut să dea o astfel de îndemn de vot colegilor săi fără să fie „o explozie planetară”.

„Noi care am stat zeci de oră în stradă, în frig, atunci cu Ordonanța 13, noi care ne-am bătut cu Florin Iordache și în Comisia lui și în toată golăneala democratică a lui Liviu Dragnea, între ghilimele, ideea că noi am votat cu PSD și am susține un om ca Florin Iordache, care este o rușine pentru faptul că a fost pus președinte la Consiliul Legislativ, este un lucru rușinos pentru noi ca țară. Lucrul acesta îl vom regla după ce vom veni la guvernare”, a adăugat Barna.

Premierul Ludovic Orban a declarat săptămâna trecută în interviul acordat Europei Libere că se aștepta ca deputații USR să susțină candidatul PNL pentru șefia Consiliului Legislativ.

„Când te uiți acolo vezi că vicepreședintele din partea USR a fost votat și de parlamentarii PSD, e de domeniul evidenței, în timp ce candidatul propus de PNL a beneficiat de un număr de voturi egal cu numărul de parlamentari PNL prezenți în sală”, a fost poziția premierului Orban.

Florin Iordache (PSD) a fost votat ca președinte al Consiliului Legislativ după ce conducerea PSD a decis să nu-i mai oferă un loc pe listele pentru parlamentare. Votul în cazul său a fost secret, de aceea nu se poate preciza exact cine l-a sprijinit. PNL și USR-PLUS s-au acuzat de o înțelegere secretă cu social-democrații.

Dan Barna îl critică și pe liderul PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, despre care a spus că a avut un limbaj suburban la adresa celor de la USR.

„Toate astea nu contribuie la un climat de încredere sau de colaborare. Nici nu are cum. Eu fac o distincție între aceste mesaje politicianiste de campanie și poziționarea pe temele principale. Perspectiva unei colaborări cu PNL nu presupune în nici un caz un cec în alb pentru pesedismele sau în afara criteriilor de integritate ale USR. Înțeleg că e un teatru pe care diverși purtători de mesaj aleg să îl joace”, a precizat Dan Barna în interviul pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG