Linkuri accesibilitate

Criză în Guvern | Dan Barna: „Nu vă jucați cu USR PLUS, majoritatea se bazează pe cele 80 de voturi pe care le avem”


Dan Barna (centru) susține premierul a fost încălcat protocolul de guvernare semnat de în luna aprilie, prin care toate punctele de pe ordinea de zi din Guvern trebuiau discutate înainte.
Dan Barna (centru) susține premierul a fost încălcat protocolul de guvernare semnat de în luna aprilie, prin care toate punctele de pe ordinea de zi din Guvern trebuiau discutate înainte.

Liderii USR PLUS s-au întâlnit cu miniștrii și parlamentarii pentru a discuta calea de urmat după ce premierul a forțat adoptarea în ședința de Guvern de miercuri a Planului de 50 de miliarde de lei (PNDL 3) pentru autoritățile locale.

UPDATE: Premierul Cîțu (PNL) și vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) au acuzat USR PLUS că șantajează partenerii de Coaliție prin blocarea PNDL 3 pentru a obține desființarea Secției Speciale.

„În ceea ce privește șantajul, piedica cu desființarea SIIJ, am negociat primul să treacă prin Guvern. Politica nu se poate face pe șantaj", a spus premierul Cîțu la Parlament, cu câteva ore înaintea unei noi ședințe de Guvern.

„Au legat Anghel Saligny (n.r. - PNDL 3) de SIIJ (n.r. - desființarea Secției Speciale), noi am considerat că este un șantaj și am spus nu", a afirmat și vicepremierul Kelemen Hunor.

Premierul a accentuat în discursul său că în joc este dezvoltarea României" și că nu poate accepta ca miniștrii să obstrucționeze activitatea guvernamentală".

„Toți miniștrii să își ia în serios treaba și atribuțiile, suntem acolo să guvernăm, să nu blocăm proiecte pentru dezvoltarea României. Sper că nu folosim activitatea din Guvern pentru a face un abuz de funcție. E bizar să legi un proiect de altul. Nu au legătură SIIJ cu PNDL 3. Nu cred că există cineva în Coaliție care să se opună dezvoltării României, ar trebui să iasă în față să spună că se opune dezvoltării României", a declarat Florin Cîțu, adăugând că România nu poate să fie „ținută prizonieră" pentru că sunt alegeri într-un partid.

Programul Anghel Saligny continuă planurile de dezvoltare locale lansate de PSD în epoca Dragnea. El ar urma să aibă o valoare de 50 de miliarde de lei și ar fi destinat comunităților care nu pot accesa fonduri europene pentru canalizare, rețeaua de gaz sau asfaltare. USR PLUS a anunțat că are mai multe amendamente față de aprobarea acestui Plan în Guvern.

Știrea inițială

Moțiunea de cenzură sau retragerea miniștrilor USR PLUS din Guvern rămân printre variantele discutate după criza declanșată la Palatul Victoria. Biroul Politic al USR PLUS a fost convocat în această seară pentru a lua deciziile rapid. Dacian Cioloș a propus ieșirea partidului de la guvernare.

Dan Barna a repetat de câteva ori că actuala Coaliție de guvernare se bazează pe cele 80 de voturi care sunt asigurate de USR PLUS. Vicepremierul a susținut că a fost încălcat protocolul de guvernare semnat de în luna aprilie, prin care toate punctele de pe ordinea de zi din Guvern trebuiau discutate înainte. Mai mult, Barna subliniază că nu a existat un acord în Coaliția de guvernare pentru ca PNDL 3 să fie adoptat. Este o chestiune de încălcare a actului adițional la protocolul de guvernare semnat.

„Surprizele de astăzi sunt de neeaceptat pentru USR PLUS. Am avut o discuție cu colegii din grupul parlamentar și pot să vă spun că toate opțiunile sunt pe masă, vom vedea cum evoluează discuțiile la ședința de Guvern. Nu vă jucați cu USR PLUS", a declarat Barna.

El a anunțat că ministerele Transporturilor și Justiției nu și-au dat avizul pentru PNDL 3, iar în Coaliție nu există un acord pentru ca acest proiect să treacă prin Guvern. Totodată, USR PLUS a transmis amendamentele sale legate de proiectul aflat pe masa Executivului.

„Guvernul se bazează inclusiv pe cele 80 de voturi ale USR PLUS", a repetat Dan Barna, avertizând că lipsa unui consens poate conduce la ruperea Coaliției.

El i-a reamintit premierului Cîțu că nu poate adopta în guvern proiecte fără ca USR PLUS să fie de acord.

Scandalul din Guvern a fost declanșat miercuri dimineață, când premierul și ministrul Dezvoltării au încercat să introducă pe ordinea de zi Planul Național de Dezvoltare Locală 3, în valoare de 50 de miliarde de lei.

Discuțiile s-au aprins, iar vicepremierul Barna i-a comunicat premierului Cîțu că USR PLUS va depune o moțiune de cenzură dacă PNDL 3 trece prin Guvern fără acordul său. În replică, premierul l-a anunțat că proiectul o să fie aprobat în ședința de Guvern de la ora 19:00.

Vicepremierul Kelemen Hunor a acuzat USR PLUS că șantajează PNL pentru a obține desființarea Secției Speciale.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG