Linkuri accesibilitate

Agresiune în Parlament: Deputatul Dan Vîlceanu, urmărit penal: „Nu știam că se va ajunge la Parchet. Am putea să încetăm cu lucrurile astea”


Momentul altercației dintre deputații Dan Vîlceanu și Florin Roman a fost surprins pe camerele de supraveghere ale Parlamentului.
Momentul altercației dintre deputații Dan Vîlceanu și Florin Roman a fost surprins pe camerele de supraveghere ale Parlamentului.

Deputatul Dan Vîlceanu (ex-PNL) a fost pus sub urmărire penală pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice. Acuzațiile penale la adresa acestuia au venit după agresarea deputatului Florin Roman în Parlament, pe 21 mai. Dan Vîlceanu spune că nu se aștepta „că se va ajunge la o chestiune cu Parchetul”.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat marți că procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Dan Vîlceanu pentru ultraj, purtare abuzivă și tulburare a ordinii și liniștii publice.

Potrivit anchetatorilor, acesta i-a produs lui Florin Roman „leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur şi zgâriere, ce necesită pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale”.

Contactat de Europa Liberă, Dan Vîlceanu a declarat că a discutat zilele trecute cu Florin Roman și că i-a spus ce simte, deoarece „nu vreau să rămân în relații de supărare cu oameni cu care la un moment dat am fost prieten”.

„Mi-e rușine cu evenimentul acela, e un eveniment care nu mi-e caracteristic și pentru partea mea de vină îmi cer scuze”, a spus Vîlceanu.

Deputatul ex-PNL a mai spus că spera ca procurorii să nu înceapă o anchetă împotriva sa.

„Nu știam că se va ajunge la o chestiune cu Parchetul. Am putea să încetăm cu lucrurile astea”, a menționat Dan Vîlceanu.

Video | Momentul în care deputatul PNL Florin Roman ar fi fost agresat în Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:21 0:00

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale pe 28 iunie.

Pe 2 iulie, deputatului Vîlceanu i-au fost aduse la cunoştinţă faptele cercetate și încadrarea juridică. Totodată, marţi a fost pusă pusă în mişcare acţiunea penală.

ÎCCJ precizează că, în de 21 mai, la ora 11:15, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaţilor „în exercitarea atribuţiilor de serviciu specifice funcţiei de deputat, inculpatul a adresat injurii şi a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, şi acesta deputat în Parlamentul României”.

„Totodată, inculpatul a adresat expresii jignitoare la adresa persoanei vătămate aducând atingeri grave demnităţii acesteia şi a tulburat ordinea şi liniştea publică prin generarea unor situaţii de insecuritate şi de teamă”, precizează comunicatul oficial citat de News.ro.

Potrivit ÎCCJ, activitatea persoanei vătămate şi a inculpatului, în exercitarea funcţiei de demnitate publică, este reglementată de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

„Astfel, potrivit art. 25 din Legea nr. 96/2006, deputaţii beneficiază de protecţia autorităţii pe durata exercitării mandatului de parlamentar, fiind purtători ai autorităţi publice de stat, iar dispoziţiile art. 257 C.pen. li se aplică în mod corespunzător. Imunitatea parlamentară este limitată la opinii politice, respectiv pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului cu privire la care deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică”, arată Înalta Curte.

Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, conform art. 23 din Legea nr. 96/2006, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi ori arestaţi preventiv sau la domiciliu fără încuviinarea Camerei din care fac parte şi fără a se proceda la ascultarea lor.

Deputatul PNL Florin Roman a fost agresat, pe 21 mai, la ieşirea din sala de plen, de către colegul său Dan Vîlceanu, deputat independent.

El a povestit că Vîlceanu a încercat să îl muşte şi l-a prins de gât. Roman anunţa atunci că va depune solicitare de sancţionare a deputatului, pentru lovire şi va depune plângere penală împotriva acestuia.

Din imaginile surprinse de camerele de filmat din Parlament, incidentul dintre Dan Vîlceanu şi Florin Roman a avut loc în anticamera sălii de plen. Cei doi se împing, iar Vîlceanu încearcă să îl muşte pe liberal de faţă, în timp ce îl ţine de gât.

Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache anunţa că în şedinţa conducerii Camerei deputaţilor s-a aprobat sancţiunea maximă pentru Dan Vîlceanu, în urma agresiunii la adresa liberalului Florin Roman, şi anume reducere cu 50% a indemnizaţiei, timp de 6 luni şi limitarea la 10 secunde, pe o perioadă de 3 luni, a luărilor de cuvânt în cadrul plenului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG