Curtea de Apel București a confirmat astfel decizia dată în luna mai de Tribunalul București.
Tribunalul București a decis pe 24 mai suspendarea executării hotărârii judecătorești prin care omul de afaceri Dan Voiculescu era obligat la plata unui prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro în dosarul privind devalizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Decizia a fost contestată de Direcția Națională Anticorupție la Curtea de Apel București.
Hotărârea tribunalului venea după ce, în februarie 2024, aceeași instanță admitea, în principiu, cererea de revizuire a sentinței fondatorului trustului de presă Antena Grup.
Decizia de revizuire fusese luată după o cerere depusă de fostul șef al AVAS, Jean Cătălin Sandu, condamnat și el în dosar, așa cum consemna portalul Tribunalului București.
Dan Voiculescu a fost condamnat de judecătoarea Camelia Bogdan pe 8 august 2014 la 10 ani de închisoare cu executare pentru privatizarea frauduloasă a fostului Institut de Cercetări Alimentare (ICA), cu un prejudiciu adus statului de 60 de milioane de euro.
Procurorii spun că el a pus mâna pe terenuri şi clădiri în valoare de 60 de milioane de euro plătind doar 100.000 de euro.
Potrivit unui răspuns al ANAF către Economedia din vara lui 2021, statul a recuperat puțin peste 18 milioane de euro din prejudiciul de 60 de milioane de euro, la care se adaugă și produsul infracțiunii de peste 20 de milioane de euro, adică un total de 80 de milioane de euro.
În 2021, ANAF recuperase 8,7 milioane de euro. Alte 10 milioane de euro au fost recuperați după ce statul a confiscat patru imobile de la Dan Voiculescu pe care acesta le-a construit sau cumpărat cu ajutorul banilor furați de la stat.
E vorba de patru clădiri asupra cărora Dan Voiculescu a deschis procese: fostul sediu al Antenelor din Șoseaua București-Ploiești, turnul Grivco, un teren din strada Gârlei 1B și fostul sediu ICA din strada Gârlei 1D.
Singurul care a fost vândut este fostul sediu ICA, vândut pe 20 august 2019 chiar Antenei Group pentru 10 milioane de euro.
ANAF, condusă la acea vreme de Mihaela Triculescu, omul lui Darius Vâlcov, s-a retras din licitația pentru cumpărarea ICA, astfel că Antena Group nu a avut contracandidat la licitația de cumpărare a institutului.
Din cei 10 ani de pușcărie primiți pentru devalizarea ICA, Dan Voiculescu a executat mai puțin de trei ani. El a părăsit penitenciarul Rahova în iulie 2017, pentru că avea peste 60 de ani.
În schimb, judecătoarea care l-a condamnat a fost scoasă din magistratură.